2018. augusztus 24., péntek

Fraueninsel




Fraueninsel
Hölgyek szigete




Chiemsee

Az osztrák határ közelében található Chiemsee Bajorország legnagyobb tava, ezért „Bajor-tengernek” is nevezik. Három nagyobb sziget található rajta, az egyik a Herreninsel (Urak szigete), a másik a Fraueninsel (Hölgyek szigete), a harmadik pedig a Krautinsel (Gyógynövények szigete). Ezeket a tavon rendszeresen közlekedő hajójáratokkal lehet megközelíteni.
A tó, Chieming település, illetve Chiemgau régió neve Chiemo gróf nevéből származik, aki állítólag a VII. vagy VIII. században élt. Azonban nincs egyetlen oklevél vagy dokumentum sem, mely bizonyítaná a gróf létezését.


Prien kikötőjéből indultunk, innen először a Herrenchiemsee kastélyról híres Herreninselre mentünk. Onnan jöttünk át a Fraueninselre.







Fraueninsel

Rögtön feltűnt, hogy a szigeten nincsenek autók. (Mondjuk az előző szigeten sem volt sok.) A Fraueninsel állandó lakossága kb. 300 fő. A Hölgyek szigete már a kora középkorban lakott volt. A frauenchiemsee-i kolostort a Szent Benedek-rendi apácák számára 782-ben III. Tassilo alapította. II. Lajos keleti frank király lánya, Irmgard (Irmengard) bencés apáca, és apácafőnök volt a kolostorban. 831-ben született Regensburgban, és mindössze 35 évesen, 866. július 16-án hunyt el a szigeten. Később boldoggá avatták, sírja a templomban látható. Ő lett Chiemgau régió védőszentje.
A kalandozó magyarok hadjárataik folyamán ide is eljutottak, és a szétrombolt kolostort újra kellett építeni. A XI. és XIV. század között virágzott. 1728 és 1732 között újraépítették az épületeket. 1803 és 1835 között a szekularizáció miatt a kolostor nem működhetett. Mivel a kolostor nem talált vevőre, az apácák a szigeten maradhattak. 1846-ban I. Lajos bajor király engedélyezte, hogy hivatalosan tovább működjön a kolostor, ha leányiskolát üzemeltetnek az apácák. Az iskola 1995-ig létezett, de a kolostor még ma is működik. 



Harangtorony

A bencés kolostor, a hagymakupolás harangtorony és a templom elfoglalja a sziget kb. egyharmadát.
Az épületektől függetlenül álló harangtorony már messziről látszik, és nem csak a sziget, de Chiemgau vidék jelképe. Valószínűleg a XII. században épült. A hagymakupolát csak több száz évvel később, 1626-ban építették rá.





A kolostor nem látogatható, de a templom és kápolnája, a temető valamint a karoling kapucsarnok igen.








Mária mennybemenetele templom

Az eredeti templom akkor épült, amikor II. Lajos keleti frank király apácafőnöknek idehelyezte lányát, Irmgardot (Irmengard). A ma látható Mária mennybemenetele templom a XI. századból való. Ma is látható barokk főoltára az 1600-as évek végén készült. Ezen kívül 10 másik oltárat, és korai román freskókat láthatunk a gazdagon díszített templomban.






















Temető

A templom mellett lévő temetőben több művész és tudós sírja található.




A karoling kapucsarnok 850-ből való. A szögletes épület vulkáni tufából épült. Mögötte egy négyzetes bővítmény. A másik oldalán pedig a fehér barokk épület a lelkész háza volt. Földszintjén régen a Nikolauskapelle (Miklós kápolna), az emeleten a Michaelskapelle (Miklós kápolna) volt. Az épület restaurálása során életnagyságú angyal-rajzokat találtak itt.



A krónikák szerint az apácák már az 1400-as évektől gyógyhatású likőröket készítettek az itt termett gyógynövényekből. Az ajándéküzletben sok más ajándéktárgy mellett vásárolhatunk az itt készült likőrökből is.

A szigetet egy kb. 1,5 km hosszú sétaúton járhatjuk körbe. Sietnünk kellett, mert jött a vihar. Az eső szerencsére már a hajón kapott el minket. Itt volt időnk nasizni egy kicsit. Prienbe visszaérve Laurent elment az autóért, míg én egy telefonfülkében vártam rá. Zuhogó esőben indultunk tovább a határ túloldalán (Ausztriában) lévő szállásunkra, melyet az airbnb-n foglaltunk.
















ELŐZMÉNY ITT, FOLYTATÁS ITTITT, ITT és ITT!!!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK / FORRÁSOK

LeRoutard útikönyv sorozat Allemagne c. része, 2016-os kiadás, ISBN: 978-2-01-912442-7


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



4 megjegyzés:

  1. A Fraueninselen még soha nem voltam, bár anyósom, ha minden nyáron itt van nálunk pár napot, minden alkalommal akar oda hajózni és ott ebédelni, a fiai mennek vele, nekem a véletlen úgy hozta, hogy azon a napon soha nem volt szabadnapom, így mindig lemaradtam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vannk ilyen helyek, igen, amik valamiért váratnak magukra... akár éveket is! (Nekem Marokkó volt ilyen például.)
      Pici, aranyos sziget, nekünk bejött, a készülő vihar miatt meg különsen jó színei voltak. :-)

      Törlés
  2. Imádom a szigetet, minden egyes szegletét, bármely évszakban, úgy érzem van valami különleges varázsa. :-) Ránk legalább is így hat. Nagyon szép még ilyen viharos napon is, amikor ti ott jártatok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először kicsit el voltam kenődve a rossz idő miatt, de látva ezeket a színeket, melyeket a természet festett... annyira szép volt ez a vihar előtti táj! <3

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!