2018. október 1., hétfő

Amerikai álom(?) XIV. - NYC - Little Hungary



2. nap New York City-ben, délután


A délelőttöt a kikötőben töltöttük, megnéztük a 86-os mólónál (Pier 86), az Intrepid Sea, Air & Space Museum ingyen látogatható, kinti részét. Azután a GrayLine New York Double-Decker HopOn HopOff hajós városnézésére mentünk, melyet szintén tartalmazott a jegy ára, melyet előző nap vettünk a társaság buszos városnézésére. Miután a Times Square-en a Shake Shaq-ben megebédeltünk, megnéztük a teret nappali fényben is. 

A Times Square Manhattan városrész egyik negyede, New York egyik jelképe. Nevével ellentétben nem is annyira tér, mint inkább egy forgalmas csomópont. Az óriási reklámhirdetéseiről ismert Times Square-t számos filmben láthatjuk, napi több százezer ember látogatja, ez a világ egyik leglátogatottabb turistacélpontja. Éjjel-nappal nagy itt a forgalom. A legtöbb ember szilveszter este van itt, olyankor közel egymillióan várják együtt a téren az újévet.













Uptown
Itt a már említett HopOn HopOff buszra szálltunk, mely az Uptown Tour útvonalon jár.


Hearst Tower

Hearst Tower

Columbus Circle
Trump International Hotel & Tower

Columbus Circle

Trump International Hotel & Tower

Globe at Columbus Circle

Holy Trinity Lutheran Church

First Church of Christ, Scientist

Congregation Shearith Israel

Central Park

Rescue 1
Akkora szerencsénk volt (már ha szerencsének lehet nevezni azt, ha valahol baj van), hogy délelőtt láttuk a Rescue 1 telephelyét, most délután pedig láttuk az egyik tűzoltókocsit akcióba menet.
A New York City Fire Department Rescue Company 1 (FDNY Rescue Company 1) (New York-i Tűzoltóság 1-es Mentőosztaga (FDNY 1-es Mentőosztag)) 1915. március 8-án alakult. Egyike a New York City Tűzoltóság (FDNY) öt speciális mentőalakulatának, amely olyan tűz- és mentési eseményekre reagál, ahol a mentés speciális felszerelést és/vagy képzést igényel. A mentőalakulatoknak széleskörű feladata van, amely túlmutat a tűzoltáson. Ezeknek a mentőegységeknek a feladata csapdába esett vagy sérült civilek és tűzoltók megmentése.


VIDEO!!!
Tűzoltók

És jöttek a mentők és a rendőrség is.

VIDEO!!!
Mentők

VIDEO!!!
Rendőrség

Central Park


A Dakota-házat is láttuk. Ez egy luxus apartmanház, mely 1880 és 1884 között épült. Az épület a Central Park West-en, a 72. utca sarkán áll. A 72. utcai bejárat felett egy dakota indián figurája látható. Ez az az épület, ahol John Lennon, egykori Beatles tag élt 1973-tól 1980. december 8-ig, amikor a ház előtt lelőtte Mark David Chapman. John Lennon felesége, Yoko Ono több apartman tulajdonosa. Több híresség között itt lakott például Leonard Bernstein, és Judy Garland is. 

Dakota-ház

Fourth Universalist Society

New York Historical Society

New York Historical Society
Abraham Lincoln szobra

American Museum of Natural History


Central Park

Central Park


Synod House


The Catherdral Church of Saint John the Divine

The Catherdral Church of Saint John the Divine

The Catherdral Church of Saint John the Divine

The Catherdral Church of Saint John the Divine

Itt már a Harlemben jártunk.




Malcolm Shabazz Harlem Market

Museum of the City of New York


Central Park

Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum

Episcopal Church of the Heavenly Rest

Solomon R. Guggenheim Museum

Nem mentünk teljes kört, a Metropolitan Museum of Art (Metropolitan Művészeti Múzeum)-nál szálltunk le.

Metropolitan Museum of Art

Little Hungary
Innen ugyanis a célunk magyar emlékek felkutatása volt, az egykori magyar negyedbe, a Little Hungary-ba mentünk. New York Cityben sok nemzetiség él együtt, és van, akiknek külön városrészük van. (China Townról, Little Italy) 
Egykor jelentős számú magyar bevándorló lakott a Lower East Side-on, valamint az Upper East Side keleti részén, a Harmadik sugárút és az East River között, a 86. utca magasságában (Yorktown). Ezt a területet nevezték Little Hungary-nak. Mivel mára ezek az egybefüggő közösségek felbomlottak, így nincs olyan terület, amire rá lehetne mondani, hogy magyar negyed.

A kivándorló magyarok első nagyobb csoportja az 1849-1850-es években, a szabadságharc leverése után érkezett meg az Egyesült Államokba. A nyelvet nem beszélő közösség boldogulásának feltétele volt az együtt maradás. A beilleszkedés nehézségeit, az új kultúra okozta sokkot, és a honvágyat is könnyebb volt együtt feldolgozniuk. Létrejött a Magyar Negyed. A Little Hungary a harmadik bevándorlási hullám (1956. a forradalom leverése) után élte fénykorát.
A környéken sorra nyíltak, sőt igen népszerűek voltak a magyar éttermek, kávéházak, borozók. A Little Hungary nevű éttermet Theodore Roosevelt New York kormányzójaként, és később amerikai elnökként is felkereste! Volt pékség, szatócsbolt, hentesüzlet saját füstölővel. Volt magyar rádió és napilapok is. Sorra épültek a különböző felekezetek templomai is.
A látványos hanyatlás a XX. század legvégén kezdődött. Az éttermek, boltok sorra bezártak, a családok elköltöztek a környékről.

A 82th Streeten a Lexington és a York Avenue között, és az egyik párhuzamos utcában, a 79th Streeten „nyomoztunk”. Az egykor virágzó negyed helyén elvétve találtunk csak magyar jelenlétet.



Elsőnek ezt pillantottuk meg: LE TRIANON. Na, ez jól kezdődik! :-(


A Magyar Ház (Hungarian House) XIX. századi épületében Mindszenty József bíboros Magyarország hercegprímása is járt 1974 májusában. E hónap 7-én itt fogadta New York és környéke magyarságát.



Az utca túloldalán




A Magyar Református Egyház (Hungarian Reformed Church) épülete akár 300 fő befogadására is képes!





A Magyar Görög Katolikus Egyház Szent Kereszt Temploma (Holy Cross Byzantine Catholic Church) szintén ugyanebben az utcában található. Hozzá tartozik az Árpád Hall, ahol különböző rendezvényeket tartanak.




A Magyarországi Szent István Iskola (Saint Stephen of Hungary School) 2018-ban ünnepelte 90 éves fennállását. Az épületet magyar szentek és jelképek sokasága díszíti. Az épületben egy templom is van.








A Szent Mónika - Magyarországi Szent Erzsébet - Magyarországi Szent István Plébánia-templomot (Parish of St. Monica - St. Elizabeth of Hungary - St. Stephen of Hungary) egy picit távolabb, a 79. utcán találjuk.



A Manhattan északkeleti részén kialakult magyar negyedben a leírások szerint nem lehet úgy végigsétálni, hogy magyar szót ne halljunk. Sajnos a sajátunkon kívül másét még a Szent István Iskola környékén sem hallottuk, pedig ott többekkel is szóba elegyedtünk. Az egykor virágzó Little Hungary mára csak árnyéka önmagának.

Laurent miatt elkezdtünk poénkodni, hogy na akkor most már keressük meg a Little France-ot is, amiről persze tudtuk, hogy nem létezik. Viszont -ilyenek a véletlenek- pont belebotlottunk a Francia Nagykövetség épületébe! J Meg egy vicces reklámba is: Franciaország legjobb könyvesboltja New York City-ben van.

Francia Nagykövetség

Franciaország legjobb könyvesboltja New York City-ben van


A Central Parkba mentünk, mely mivel rengeteg filmben és tévésorozatban látható, a világ egyik leghíresebb parkja. A 4 km×800 m területű nyilvános park Manhattan szívében található. Több mint 160 éves, mesterséges park, több mesterséges tóval, sétánnyal, két korcsolyapályával, egy vadasparkkal, sportolásra használható füves területekkel és játszótérrel.  










Shakespeare: The Tempest (A vihar)

Shakespeare: Romeo and Juliet (Romeo és Júlia)


Itt pihentünk kicsit, majd visszaindultunk Brooklynba, az airbnb-n foglalt szállásunkra. Vacsorázni a Kennedy Fried Chicken & Pizza nevű helyre ültünk be ezúttal, és pizzát ettünk.


Innen már tényleg a szállásunkra mentünk, ahol megint be kellett pakolni a bőröndöket a 2 napos túránkra utunk leginkább várt helyszínére, a Niagara vízeséshez! J






Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK
LeRoutard útikönyv sorozat États-Unis Nord-Est c. kötete, 2013/2014-es kiadás, ISBN 978-2-01-245641-9
LeRoutard útikönyv sorozat New York + Brooklyn c. kötete, 2013as kiadás, ISBN 978-2-01-245564-1




(A bejegyzésben található képek egy részét Laca és Laurent készítette.)



2 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!