2012. december 15., szombat

2012. 12. 15. MODENA - Olaszország
Kora délután jött értünk Carmelo, és elvitt Modena-ba. Magamtól azt hiszem, nem mentem volna oda, mert ezt a várost akkor nézegettem a neten, mikor Ferrara-t is, és ahhoz képest nem tűnt nagy számnak. Viszont kellemes csalódás volt, mindenképpen megérte ide is elmenni.

Modena Emilia-Romagna régióban, a Pó völgyétől délre, Modena megye (provincia di Modena) székhelye. Ősi város és érsekségi székhely, jelentős ipari központ.

Modena azóta virágzik, amióta a rómaiak az i. e. 2. században elfoglalták. A múltban bőségének alapját a várost övező Pó-síkság dús termőföldjei alkották, valamint az a szerencsés körülmény, hogy a Via Emilia mentén helyezkedett el. Noha a híres római út továbbra is átszeli a városmagot, Modena jólétéről ma a Maseratit és Ferrarit előállító autógyárak gondoskodnak. Ma leginkább az autógyártás fellegváraként ismert, mivel a legtöbb híres olasz autógyár itt található (a már említett Ferrari, Maserati, valamint a De Tomaso, Lamborghini és Pagani Zonda).

A Modenai Egyetemet 1175-ban alapították Itália második egyetemeként a bolognai után. A mai egyetem alapjait II. Ferenc modenai herceg hozta létre a karok jelentős kibővítésével 1686-ban. Az egyetem jogi és orvosi kara évszázadokon át Európa-szerte híres volt.

Az olasz katonatiszteket a modenai Olasz Katonai Akadémián képzik, amelynek egyes részei a barokk hercegi palotában kapnak helyet.

A város híres még a balzsamecet gyártásról is.


A Fontana dei 2 Fiumi (szökőkút)-hoz közel parkoltunk le, és onnan indultunk sétálgatni a városban.


Teatro Storchi (színház)
 

A távolban már látni a dóm tornyát
 

Árkád
 

Universita' Degli Studi Di Modena E Reggio Emilia (Egyetem)
 

Galleria delle Statue (Múzeum)
 


Karácsonyi vásár a téren
 


A Chiesa di San Giovanni (templom)-ban egy csomó féle Betlehem volt kiállítva
 
Chiesa della Madonna del Voto (templom)
 

A Duomo (Dóm), a Torre Civica (torony) és a Piazza Grande (Fő tér) a UNESCO Világörökség része, 827-es referencia számmal.
 

A Duomo vagy modenai katedrális Modena városának legnagyobb temploma, az egyik legjelentősebb román stílusú épület nemcsak Olaszországban, hanem Európában is, 1997 óta része a világörökség listának.
A katedrális építése 1099-ben kezdődött meg, az építkezést Lanfranco építészmester irányította, a templom építését Tusciai Matilda őrgrófnő támogatta. Az építkezés azon a helyen indult meg, ahol már az ötödik századtól két kisebb templom állt, ám azok az idők során elpusztultak. A templomot Szent Geminianus tiszteletére ajánlották fel, a szent maradványait a katedrális kriptájában helyezték el.
Lanfranco munkáját Anselmo da Campione folytatta, aki a templom homlokzatát tervezte meg, ahol különböző stílusjegyek keveredtek. A nagy rózsaablakot a 13. században készítették el, a templom bejáratát kétfelől oroszlános oszlop fogja át, melyek a római időkben, az ókorban készültek, valószínűleg az építkezés közben ásták ki a földből és építették be a Duomoba.
A Duomo három hajóból áll, a templom középsó hajójában található a kripta és egy márvány szentélykorlát, mely Jézus szenvedését és az Utolsó vacsorát ábrázolja Anselmo da Campione munkájaként. A szószék Arrigo da Campione munkája, amelyet kis terrakotta szobrok díszítenek. Figyelemre méltó a templom fa keresztje a 14. századból. A Duomot toábbi bibliai jelenetek díszítenek, így Jézus születésének freskói, amely Antonio Begarelli (1527-ben készítette) munkája, és a kriptában található terrakotta szoborcsoport – Szűz Mária és a kisded – mely Guido Mazzoni 1480-ban alkotott műve. A Torre della Ghirlandina (Torre Civica) a középkortól kezdve a Duomo része.

A dóm belül nagyon sötét
 


Piazza Grande
 

A Torre della Ghirlandina vagy Torre Civica a modenai katedrális harangtornya.
A torony régóta szimbóluma Modenának, a város minden részéből lehet látni a több mint 86 méter magas építményt.
A harangtorony 1179-ben ötemeletes épület volt, eredetileg Torre di San Geminianonak hívták. Bologna városával versengve Modena város tanácsa elhatározta, hogy a tornyot átépítik, magasabbat emelnek. A torony építését Arrigo da Campione mester irányította, az újjáépítés a 13. századtól a 15. századig tartott. A torony tetejét két márványból készült ráccsal (ghirlandina) vették körül, mely egyben a harangtorony nevét is adta.
Az épület belsejében a Sala della Secchia teremben számos 15. században készült freskót csodálhatnak meg a látogatók, innen lopta el a legenda szerint egy bolognai tolvaj azt a favödröt (secchia), amely miatt a két város között kitört a háborúskodás. Ez a történet ihlette a 17. században Tassonit a csúfolódó eposz, a La Secchia Rapita (Az ellopott vödör) megírására. A Secchia terem azóta is a két város rivalizálásának szimbóluma. Főképp szobrok és falfestmények találhatók a Sala dei Torresani teremben is, az ötödik emeleten. Az épület tetejéről páratlan látkép tárul Modena városára.

Torre Civica
 
 


Karácsonyi hangulat 
 


 

 
 

Egy finom süti és cappuccino
 

A kedvenc képem a Torre Civica-val
 

A Fontana dei 2 Fiumi (szökőkút) ki van világítva, és a színek állandóan változnak.  
 


Catherine, Carmelo és én
 

Carmelo, én
 

Még egy utolsó visszapillantás a belvárosra
 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése