2016. április 12., kedd

ASQUINS, Franciaország

Église Saint-Jacques-le-Majeur d'Asquins
(Idősebb Szent Jakab templom)

Asquins
GPS: 47° 28′ 57″ N 3° 45′ 15″ E / 47.4826, 3.75425

A templom kulcsáért az alábbi számokat kell hívni:
Asquins városháza: +33 3 86 33 20 14
Mr. DEVILLIERS Rémi: +33 6 47 59 52 34


Asquins település Franciaországban, Yonne megyében. Kis falu, kb. 300 lakosa van.
Sokszor összemossák Vézelay-vel, melytől 2 km-re található.

Ma Vézelay a Santiago di Compostela-ba vezető négy franciaországi útvonal közül az egyik, a Limoge-i zarándokútvonal (via Lemovicensis) kiindulópontja. Vézelay-ben a Mária Magdolna zarándoktemplom (melyet Mária Magdolna relikviái tettek ismertté a középkorban) várja a zarándokokat, de nem volt ez mindig így. Asquins a hírnevét annak köszönheti, hogy itt található a Szent Jakab templom, amely a középkorban gyülekezési pont, a lóháton érkező zarándokok fogadóállomása, illetve a Szent Jakab zarándokút kiindulópontja volt. Itt élt Aymeric Picaud szerzetes, és itt írta meg az első "zarándok útikönyvet". Ez az 1130-1140 között írt első modern útikönyv négyféle utat különböztet meg, és részletesen beszél az egyes településekről, szállásokról, az út praktikus tudnivalóiról. Ez a könyv később Codex Calixtinus néven vált ismertté, melynek az V. könyvét alkotja.

Az említett zarándokkalauz négy fő utat ír le, melyek Hispániában egyesülnek. Az úthálózat valójában ennél bonyolultabb, hiszen az eredeti utakhoz más híres kegyhelyeken átvezető utak is kapcsolódnak. A hagyományos négy út a következő:
- Via Podiensis: Ez az út Le Puy-ben kezdődik, és főleg a burgundiaiak és a teutonok használták.
- Via Lemovicensis: Vézelay-nél indultak el a zarándokok ezen az úton.
- Via Turonensis: A negyedik út Tours-on át vezetett, innen kapta a nevét. A németalföldről és Észak-Franciaországból érkező zarándokok használták.
Ostabatban egyesült az előzőkben leírt három út, és innen együtt vezetett át Saint Jean Pied de Port után a Pireneusokbeli Ibañeta-hágón. A spanyol oldalon az első település Roncesvalles. Ez az út Pamplona után Puente la Reina-nál csatlakozott a Toulouse-ból érkező úthoz.
- Camino Francés: Francia útnak nevezik a már egyesült négy út találkozási pontjától induló utat, mely végigvezet egészen Santiago de Compostela-ig.

Azt az állítást, mely szerint a Codex Calixtinus kézirata, de legalábbis az első könyv itt készülhetett alátámasztja a Szent Jakab templom és a Compostela-i katedrális között lévő erős kapcsolat, valamint az a tény, hogy az apátság a nevers-i egyházmegyéhez tartozik.

A Szent Jakab-út (spanyolul Camino de Santiago vagy El Camino) ősrégi zarándokút, a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt s a maival ellenkező irányban járták be a zarándokok. A mai út Spanyolország Galicia tartományának fővárosába, Santiago de Compostela-ba vezet. A hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai. A legenda szerint Szent Jakab holttestét hajón hozták Jeruzsálemből -az ottani keresztényüldözés elől- Észak-Spanyolországba. Itt azon a helyen temették el, ahol most Santiago de Compostela található.

Jeruzsálem és Róma után Santiago de Compostela a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. A középkortól kezdve, mikor a Szentföldre menő zarándoklatok ellehetetlenültek, a Camino szerepe felértékelődött. A Szent Jakab-út 1993-tól az UNESCO Világörökség részét képezi.

Asquins település és temploma a Szent Jakab zarándokút franciaországi része néven 1998-ban, 868-as referencia számmal került fel a UNESCO világörökség listára.A zarándokút jelvénye a fésűkagyló, melyet az út mentén mindenütt felfestve megtalálhatunk.
Az Asquins-i templom a falu közepén, egy dombtetőn áll. Az előtte levő térről szép a kilátás a környező vidékre, és Vézelay Szent Magdolna apátsági templomra.


Az Asquins-i templomot Szent Jakabnak szentelték, alapjai a XI. századból valók. A jelenlegi épület egyhajós, és a XII. századból való. Az északi boltíves folyosó a XIII, a déli negyed köríves folyosó a XVI. Században épült. A tornyot, mely eredetileg a déli folyosó mellett volt, 1755-ben a szimmetria kedvéért átrakták középre. Grognot atya nevéhez fűződnek az utolsó munkálatok, aki famunkákat, a kórus festését és a sekrestye felújítását végezte, feláldozva XIII, XIV, XVI. századi freskókat.
A templomban őriznek egy fa ereklyetartót, mely a Szent mellszobrát formázza (XVI. század).

  


Szintén XVIII. századi a keresztelőkút és a szószék.Az oltár mögötti ólomüveg kép Szűz Máriát ábrázolja a gyermek Jézussal.


Az ólomüveg ablakok a XIX. században kerültek a templomba. Ezek közül az egyik Szent Jakabot ábrázolja zarándoknak öltözve.

Szent Jakab
 
2015-ben az egyházközséget beolvasztották Vézelay-be, és azóta nem tartanak itt misét. Azóta kulturális eseményeknek (koncertek) ad otthont. Ennek ellenére a templom látogatható, fel kell hívni valamelyik számot, és pár percen belül jön valaki a kulccsal és beenged.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!LINKEK:


ASQUINS UNESCO lista ANGOLul: http://whc.unesco.org/en/list/868
A Szent Jakab zarándokút állomásai Franciaországban UNESCO lista ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/World_Heritage_Sites_of_the_Routes_of_Santiago_de_Compostela_in_France
A Szent Jakab zarándokút állomásai Franciaországban ANGOLul: http://wikitravel.org/en/Routes_of_Santiago_de_Compostela_in_France
A Szent Jakab zarándokút MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Jakab-%C3%BAt
Szent Jakab templom, Asquins, FRANCIAul: https://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89glise_Saint-Jacques-le-Majeur_d%27Asquins(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)2 megjegyzés:

  1. Már régóta figyelem a fésűkagyló jeleket amerre járunk, egy időben követtem egyik-másik camino-s útját a neten. Sokszor eszembe jut, el kéne indulni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erre felénk is van egy útvonal. Egész közel hozzánk megy. Pár napja fedeztem fel. Neked biztosan nem okozna gondot végigjárni, hisz edzésben vagy. Én is gondoltam már rá hogy jó lenne, de én a térdeim miatt nem tudok hosszú távon hegyet-völgyet járni. :-(

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!