2017. április 22., szombat

Frauenkirche - Nürnberg, Németország




Frauenkirche

(Miasszonyunk temploma)


Cím: Hauptmarkt, 90403 Nürnberg
Telefonszám: +49 11 206560


Nürnberg főterének (Hauptmarkt) legnagyobb és egyik legrégebbi látványossága a Frauenkirche (Miasszonyunk temploma).

Nürnberg főtere (Hauptmarkt) a karácsonyi vásár idején

Nürnberg főtere (Hauptmarkt) a karácsonyi vásár idején

Nürnberg főtere (Hauptmarkt) a karácsonyi vásár idején

Nürnberg főtere (Hauptmarkt) egy átlagos vásár napján

Nürnberg főtere (Hauptmarkt) a húsvéti vásár idején

A középkor elején ez az egész terület mocsár volt, a Pegnitz folyóágya. Az egyik császártól kapták a zsidók ezt a rossz minőségű és értéktelen területet, amit ők aztán lecsapoltak, kiszárítottak.

1349-ig a tér és környéke volt a Zsidónegyed. Ebben az időben a mostani Frauenkirche helyén egy zsinagóga állt. Nürnberg városának tanácsa e helyen egy nagy piacteret akart létrehozni és erre engedélyt kért IV. Károlytól, az akkori uralkodótól. Ő az addig zsidóbarát nürnbergieknek megadta az engedélyt, ezzel szinte fel is bíztatta őket arra, hogy zsidó polgártársaikat elkergessék. Így vezettek el az események 1349 decemberére a zsidó pogromhoz, melyben a zsinagógát és a  környező zsidó házakat lerombolták, és több mint 500 zsidót elégettek.

A zsidónegyed lerombolásának engedélyezésével egy időben fektette le IV. Károly az úgynevezett piaci bullájában, hogy a zsinagóga helyébe egy templomot kell építeni.

Azért, hogy IV. Károly „Isten kegyelméből” számítson érvényes és jogerős uralkodónak, elengedhetetlenül fontos volt, hogy birodalmi jelvények és ékszerek birtokosa legyen. Ezeket a birodalom központjában, Nürnbergben akarta őriztetni. Erre azonban biztonsági okokból végül soha sem került sor.

A XIV. századi, kőfaragásokkal dúsan díszített Miasszonyunk temploma a tér keleti oldalán áll. A templomot IV. Károly templomépítő mestere, Peter Parler építette 1350-től 1358-ig. A Frauenkirche az első gótikus stílusban épített csarnoktemplom Frankföldön. Itt keresztelték meg a trónörököst, IV. Károly rövidéletű fiát.




Männleinlaufen

A Frauenkirche egyik figyelemreméltó látványossága a Männleinlaufen, egy mechanikus óra, mely az 1356-os Aranybulláról emlékszik meg. Minden nap, pontban a déli 12-es óraütéskor kinyílnak az óra kapui, és megjelenik a hét választófejedelem (a mainzi, kölni és a trieri érsek, a cseh király, Szászország hercege, Brandenburg őrgrófja és a rajnai Pfalz grófja) figurája és háromszor körbevonulnak és tiszteletüket teszik a császár előtt. Ezzel emlékeznek IV. Károly 1356-os aranybullájára, melyben rögzíti, hogy minden újonnan megválasztott királynak vagy császárnak az első birodalmi gyűlését Nürnbergbe kell összehívnia.
Az 1509-ből származó díszes orom Adam Kraft utolsó alkotása, melyet már a haláltól megérintve, utolsó erejével alkotott.













VIDEO!!!
(forrás: youtube, tulajdonos: BarrySchmelly)


1525-ben a reformáció ideje alatt a Miasszonyunk katolikus templomból evangélikus templom lett.

1810-ben szerzi vissza a katolikus egyház a templomot. Mivel a reformáció és a szekularizáció után a templomnak semmiféle belső berendezése nem volt, a műtárgyakat lerombolt nürnbergi kolostorokból vásárolták fel.

1816-ban mondták a templomban az első katolikus misét.

Az 1945-ös bombatámadások során a Miasszonyunk temploma súlyosan megsérült. Csak a nyugati homlokzat az előcsarnokkal és a fölötte lévő kórus, a régi sekrestye a déli oldalon, valamint az északi és a déli külső falak maradtak meg. A műkincseket még időben a vár alatt lévő, úgynevezett „műkincs bunkerba” menekítették, így azok megmaradtak.

1983-tól 1991-ig a templomot felújították és átrendezték.

Bejárat


Ez az előcsarnok épségben átvészelte a II. világháború pusztításait. A figurák, melyek az építkezés 1360-as éveiből származnak, mutatják, hogy a templomot Máriának szentelték. A timpanonban balra Jézus születése, fölötte az angyal látogatása a pásztoroknál, jobbra lent a három napkeleti bölcs imádása, a felső mezőben Jézus bemutatása a templomban.
A mennyezeti bordákban a figurák mind az elközelgő Messiásra mutatnak: az Ó-szövetség királyai, a próféták és a szentek.
A boltozat zárókövén Mária megkoronázását látjuk.


Előcsarnok




A Tucher oltárt 1445-ben készítette egy ismeretlen mester. Ez az Albrecht Dürer (Ajtósi Dürer) előtti nürnbergi táblafestészet legjelentősebb példája. Eredetileg a Szt. Vitus Ágoston rendi kolostor főoltárára volt, melyet 1816-ban lebontottak.
A képeken: Szt. Ágoston beszélget anyjával, Szt. Mónikával; az angyali üdvözlet jelenete; a keresztre feszítés Szűz Máriával és Szent Jánossal; Szent Pál és Szent Antal remeték.

E fölött látható Madonna sugárkoszorúban (1440-ből). Feje fölött két angyal tart koronát.

Tucher oltár

Madonna sugárkoszorúban

Közvetlenül a korona fölött látható három egymás melletti ablaktábla, melyek a császári ablakok, eredeti üveggel. IV. Károly készíttette a Miasszonyunk templomnak, ezek Nürnberg legrégebbi ablakfestészeti emlékei. Balról látható Szt. Pál a karddal, középen Mária a Gyermekkel, jobbra Szt. Kristóf. A többi ablakot különböző nürnbergi patrícius családok adományozták a XVI. és XVII. században.





A déli hajóban egy Klais-orgona látható, melyet a renoválásokkal egy időben készítettek. 3052 sípja és 42 regisztere van.


Az északi oldalhajóban a XIV. századból származó freskót találtak, melyet azonban a mai napig nem sikerült megfejteni.


 
Az átjáróban a templom hajóból a szentély felé haladva a bal oldalon látható egy epitáfium (egy elhunyt emlékére készített kőtábla, többnyire dombormű) Mária megkoronázásával, mely Adam Kraft alkotása, és a Rebeka epitáfiuma nevet viseli. 1500 körül keletkezhetett és azt mutatja amint Máriát az Atyaisten és a Fiúisten megkoronázza.


A Mária-oltáron egy modern asztallapon az istenanya szobrát látjuk a Gyermekkel kb. 1480-ból.


Az előcsarnok fölött található a Mihály-szentély. A császár számára készült, mint uralkodói páholy, hogy lehetővé tegye számára a magányos részvételt az istentiszteleteken. A szentély névadója Szt. Mihály arkangyal, aki az uralkodó és a birodalom védőszentje volt.

Mihály-szentély

Mihály-szentély

Mihály-szentély







Egyéb látnivalók Nürnbergben


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK


Nürnberg MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCrnberg

A templomban kihelyezett angol ismertető anyag.



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


8 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és érdekes. Egyszer látnom kell Nürnberget is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rengeteg látnivaló van itt :-) Nem tudom, mikor érünk mi is a végére. ;-)

      Törlés
  2. Ó, de csodálatos! Amíg csodáltam a képeket, az járt az eszemben, hogy milyen jó lenne ott állni, gyönyörködni benne és hallgatni a harangjátékot is. És valóra vált a vágyam, mert erre is gondoltál. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy az igazi az élmény, hallgatva is! Bár a videón annyira nem hallatszik, de picit nyikorogtak is, a trombitások meg a csengettyűs alakok :-)

      Törlés
  3. Reme! Jöszönet a részletes, alapos ismertetőért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit, örülök, hogy tetszett! :-)
      Nézz be máskor is, hátha találsz még kedvedre valót!

      Törlés
  4. Nagyon szép Nürnberg,van mit látni

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!