2018. november 1., csütörtök

Nürnbergi császári erdő





Nürnberg egyik fő látnivalója a Császári vár. Egy középkori várhoz erdő is dukál, nemde? Volt (van) is neki! A középkorban, a XI. század környékén a mai óváros területét is lombos és tűlevelű fás erdő borította. Röviddel a vár megépítése után a település a vár lábánál épült ki. Mára a Nürnberger Reichswald (Nürnbergi császári erdő) a várostól északra és délkeletre terül el.

A mai erdőterület három részterületre oszlik: a Südliche Reichswald, a Lorenzer Reichswald és a Sebalder Reichswald. Ez utóbbit 1979. augusztus 1-én Bajorország első védett erdejének nyilvánították.

Történelmileg a Lorenzer és a Sebalder Reichswald képezi a mai császári erdő (Reichswald) tényleges területét, amely korábban a Nürnbergi Szabad Birodalmi Város tulajdonában volt. Az erdő területe 32 000 hektár körül volt, azonban az erdőirtás és az építési tevékenységek következtében a nürnbergi császári erdő nagysága kevesebb, mint 27 000 hektárra csökkent.
Az évszázadok során a túlzott kitermelés és az azokat követő újratelepítések miatt az eredetileg vegyes fenyő-nyírfa-tölgyes erdő mára javarészt fenyőerdővé vált.

Az erdőt behálózó utak/ösvények hossza kb. 1200 km. Ennek felét az erdészet, a másik felét a kikapcsolódni vágyó kirándulók használják. Nem csak túrázók, de kocogók, kerékpárosok és lovasok kedvelt helye. Az erdőterületet nagyrészt a városlakók látogatják. Mi is gyakran sétálunk itt, Laurent sokszor jár ide biciklizni is.














Kisebb tavak mellett olyan érdekességre is bukkanhatunk benne, mint az akár 40 méter magas homokdűnék (Sanddünen).





A nürnbergi császári erdő tavaszi ruhája ebben a bejegyzésben látható.



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK





2 megjegyzés:

  1. Ilyenkor persze a legszebb. Homokdűnés erdőben még nem jártam itt Németországban.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!