2022. november 1., kedd

Friedhof Friedenau - Berlin


A berlini „művészek temetője” Marlene Dietrich nyughelye.





A látnivalók listáján a temetők általában a végén vagy egyáltalán nem szerepelnek. Valószínűleg mi sem mentünk volna el ebbe a temetőbe, ha a Magyar katolikusok Berlinben és Brandenburgban közösség a halottak napjához közeledve nem szervez egy közös megemlékezést elhunyt szeretteinkről. Legtöbben nem tudunk kimenni szeretteink sírjához, mert messze vagyunk tőlük. Nagyon messze. A közösség tagjai közül itt, ebben a berlini temetőben van eltemetve Schiff László és Irénke és Nagy Iván is. Ezért október 31-én ebben a temetőben találkoztunk, ahol ők nyugszanak, és itt imádkozunk mindazokért, akik a szívünkben és emlékeinkben élnek tovább.

Van egy nap, amikor kimegy a falu a temetőbe, virággal és fénnyel, ami elmúlik, és békével, szeretettel, ami nem múlik el. Nincs már ezen a napon fájdalom, csak enyhe távoli szomorúság úszik a táj felett, mint maga az ősz bánatos, ködös álomra készülő ragyogása.
/Fekete István/

 

Friedhof Friedenau
Friedhof Schöneberg III
Friedenaui temető

A Friedhof Schöneberg III, más néven Stubenrauchstraße-i temető, Berlin tulajdonában van. A város Tempelhof-Schöneberg Friedenau kerületében található. 1881-ben hozták létre. A legrégebbi fennmaradt sír a Roenneberg család 1888-as rácsos sírja.

A temető a jelenlegi 21 062 m²-es méretét többszöri bővítés után kapta, majd fallal zárták körbe. A főbejárat egy falazott kapuval a Stubenrauchstraße-n található, nem messze a Südwestkorso-tól. Van egy másik bejárata a Fehlerstrasse-n is. 


A főportáltól a temető főtengelye a W. Spieß tervei alapján 1888-1889-ben épült temetőkápolnához vezet. Ez egy gótikus háromhajós téglakápolna, kiugró csúcsíves kapuval. A kápolnát 1913 és 1917 között felújították és átépítették.





A másik feltűnő épület a kétszintes urnatár (más néven kolumbárium), amely 1914 és 1916 között épült. A hosszúkás téglaépület közepén egy kerek, kupolás torony áll.




A wilmersdorfi művésztelep közelsége miatt számos festő, szobrász, író, színész és zenész talált itt végső nyughelyet. Ezért vált a temető a „művészek temetője” néven ismertté. Olyan világhírű művészek, mint Marlene Dietrich 1992-es és Helmut Newton 2004-es temetésével ez a tendencia napjainkban is folytatódik. A berlini szenátus számos sírt emelt díszsírrá.

Számos sírkövet művészek terveztek, ami szintén erősíti a „művészek temetője” nevet.

Itt van eltemetve Marlene Dietrich (színésznő, énekesnő, Berlin díszpolgára), Ferruccio Busoni (zongoraművész, zeneszerző, karmester és zenetanár), Helmut Newton (fotóművész) és mellettük sok más német művész és politikus is.

Megnéztük e három híresség sírját, és gyertyát gyújtottunk a három magyar sírjánál is. Majd elmentünk a kápolnához, és mivel az zárva volt, a lépcsőjére helyeztük el mécseseinket és ott emlékeztünk meg szeretteinkről. Beállt közénk más is, aki a csendes megemlékezést választotta.



Marlene Dietrich sírja

Ferruccio Busoni sírja

Helmut Newton sírja





Körülöttünk pedig egy angol(ul beszélő) család szellemnek beöltözött gyermekei futkároztak. Kicsit furcsa volt, hogy a temető tök sötét volt, elvétve egy-egy síron volt csak mécses. Ahhoz képest, hogy nálunk otthon ilyenkor fényárban úszik a temető…

 

Cím: Stubenrauchstraße 43-45, 12161 Berlin
Telefonszám: +49 (0) 30 902777402

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Friedhof Schöneberg III NÉMETül: Friedhof Schöneberg III – Wikipedia

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0
A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!