2015. június 2., kedd

SANTARCANGELO di Romagna - Olaszország
Santarcangelo di Romagna


Santarcangelo di Romagna (röviden: Santarcangelo) település Olaszországban, Emilia-Romagna régióban, Rimini megyében található. Lakosainak száma 20 000 fő körül van. Két folyó is átszeli; az Uso és a Marecchia.

Ez a kisváros is nagyon hamar belopta magát a szívembe; szűk kis sikátoraival, macskaköves utcáival, tisztaságával, ápoltságával, és a rengeteg virággal és növénnyel, amik a járdákat és a házak falát díszítik… Lehetetlen nem szeretni!!!


Campanile

Harangtorony, mely a régi városközpont  minden kis sikátorából jól látható, 1893-ban épült, 25 méter magas, neogótikus mellvéd van a tetején, és Szent Mihály Arkangyal (San Michele Arcangelo) kovácsoltvasból készült alakjának keze jelzi a szélirányt.

Colle Giove

Barlangok: A Colle Giove (Jupiter domb) keleti részén a homokkőbe és agyagba mintegy 150 sír van vájva. Korábban a Sangiovese (Jupiter vére) bor raktározására, illetve pincének használták (mivel a hőmérséklet folyamatosan 12 °C körüli), illetve még korábban a tudósok szerint, a távolabbi múltban, etruszk sírok voltak itt, valamint a barlangokat korai keresztények istentiszteleti helynek is használták. A második világháborúban kiváló menedékhely volt a város lakossága számára.
Porta Cervese
Porta Cervese a 14-15. században épült, Porta del Sale néven is ismert.Malatesta Erőd

Malatesta Erőd (a Colonna család magántulajdona), 1386-ban épült, és három sokszögű bástya határolja, Sigismondo Pandolfo Malatesta fejezte be az építését 1447-ben.
Cappella Zampeschi

Cappella Zampeschi (Zampeschi kápolna) a Via della Cella (utcában) található, a homlokzata ennek a kis templomnak az egyetlen az utcában, mely sértetlenül maradt a második világháború alatt.

Porta del Campanone Vecchio

Porta del Campanone Vecchio (Régi harang kapu) a 11-12. században épült, az első bejárata volt a Colle Giove-n (Jupiter domb) épült erődítménynek. Egykor a tetején harangtorony volt, de 1880-ban a lakosság -mivel úgy látták, hogy a torony omladozik- úgy döntött, hogy lebontja azt. Ma már csak romjait látni az első városfalnak, a kapu mellett.
Egyetemi templom

Egyetemi templom (a Rózsafüzér Királynőjének szentelve), mely 1744 és 1758 között épült Giovan Francesco Buonamici építész által. 1741-ben XIV. Benedek pápa elfogadta a helyi papság és lakosság kérelmét, és az addig használatban lévő két plébániát eltörölte,és meghatalmazást adott egy új, egyedi, nagy, egyetemi és plébániatemplom építésére. Az építkezést 1744-ben kezdték, és 12 évvel később fejezték be. Egy ilyen nagy épület felépítése az akkori időkben igen nehéz volt, a megszüntetett két plébánia anyagi forrásai, a közösség és néhány jómódú lakos támogatása ellenére sem tudták teljesen befejezni. 1779-ben a híres velencei Gaetano Callido orgonaépítő mestert kérték fel az orgona megépítésére. A bal oldali harangtorony rajta a kupolával, valamint a kőkapu 1937-ben készült el. A jobb oldali torony azóta is befejezetlen.
Cappella del Beato Simone (1250-1319)
(Boldog Simon (1250-1319) kápolna)

Víztorony
Kis utcák, sikátorok

És csak róttuk-róttuk a kis utcákat, sikátorokat, és arra gondoltam, hogy egy ilyen helyen szívesen tölteném majd a nyugdíjas éveimet! :-)


2015-ben Laurent-nal

2016-ban anyuékkal és Lacával

2016-ban anyuékkal és LacávalLa Sangiovesa

A barangolás után beültünk a La Sangiovesa nevű étterembe vacsizni. Illetve szó szerint nem bent, hanem kint a teraszon ültünk le. Az étterem tele volt, amit jó jelnek vettünk. És az is volt, minden nagyon szuper volt, nagyon finom.Squacquerone del caseificio Pascoli con rucola e fichi caramellati
(Squacquerone sajt a Pascoli sajtgyárból rukkolával és karamellizált fügével)

Squacquerone del caseificio Pascoli con rucola e fichi caramellati
(Squacquerone sajt a Pascoli sajtgyárból rukkolával és karamellizált fügével)
és
I salumi di Tenuta Saiano
(fiocco di prosciutto, salame, salsiccia passita, coppa stagionata, pancetta stesa,
lardo condito, goletta e Testarda)
(Sonka pehely, szalámi, szárított kolbász, fűszeres felvágott, erjesztett szalonna, fűszerezett szalonna)

Tomino fresco del pastore
con verdure grigliate condite con la “Saba” (mosto d’uva cotto non fermentato)
A  pásztor friss Tomino-ja
grillezett zöldségekkel, "Saba"-val ízesítve (Saba = főtt, erjesztett szőlőmust)

Gnocchi di ricotta
(con crema di fossa, fagiolini freschi e tartufo nero estivo)
(Ricotta-s gnocchi
(ricotta krém, friss zöldbab és fekete szarvasgomba)

balról jobbra, föntről lefelé:
Torta alle albicocche fresche e gelato alla crema
Torta alla ricotta con salsa al cioccolato
Torta golosa con crema pasticcera, cioccolato, pinoli, servita con gelato fior di latte
Torta squacquerone e fichi caramellati
(Torta friss sárgabarackkal, vanília fagylalttal
Ricotta-s torta csokoládé öntettel
Torta ízletes sütemény pudinggal, csokoládéval, fenyőmaggal, és Fior di latte fagylalttal
Squacquerone sajtos torta karamellizált fügével)

Torta alle fragole e mascarpone
(Epres mascarpone-s torta)

Városháza előtti tér

A Városháza előtti téren sokszor van nagy buli; koncertek, stand-up-comedy-k, fesztiválok helyszíne.
Fontana di Tonino Guerra

Fontana di Tonino Guerra (Tonino Guerra szökőkút) nevét a forgatókönyvíró és költő Tonino Guerra után kapta, aki szintén a város szülötte (1920. március 16. és ugyanitt halt meg 2012. március 21-én).


2015-ben Laurent-nal

A szökőkút és a háttérben a diadalív
2015-ben Laurent-nal
Diadalív

Diadalív XIV. Kelemen Pápa tiszteletére (1772-1777): Cosimo Morelli építész tervezte. XIV. Kelemen pápa 1705. október 31-én itt született.  
Városháza

Városháza, mely a Diadalívvel szemben található, az 1800-as évek közepén épült, Giovanni Benedettini tervei alapján.Innen aztán elindultunk lassan haza.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!LINKEK: 

Santarcangelo ANGOLul: http://en.wikipedia.org/wiki/Santarcangelo_di_Romagna
Santarcangelo OLASZul: http://it.wikipedia.org/wiki/Santarcangelo_di_Romagna


Sangiovese OLASZul: http://it.wikipedia.org/wiki/Sangiovese

La Sangiovesa étterem: http://www.sangiovesa.it/(A képek közül pár darabot Laurent és Laca készített.) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése