2015. szeptember 7., hétfő

Kanári-szigetek, Gran Canaria, ANFI del MAR

 



Az úgy kezdődött, hogy engem mindenki itthagyott. A 10 fős csoportunkból, akik kb. 3,5 éve együtt érkeztünk Bologna-ba, már csak én vagyok itt. Utolsónak Netti ment el. Persze nem hibáztatom érte… megértem… Főleg így, hogy elkezdtünk szervezni egy jó kis nyaralást… hozzá! Nem pár naposat, hanem egy igazi „hosszú” nyaralást. :-) Szerencsére mindannyian megkaptuk a szabit ugyanarra a hétre. :-)

A célpont tehát adott volt; a Kanári-szigetek, azon belül is Gran Canaria.

A Kanári-szigetek (spanyolul Islas Canarias) Spanyolország legdélebbi autonóm közössége. Hét nagyobb és több kisebb sziget csoportját Marokkó partjaitól 125-200 km-re találjuk az Atlanti-óceánban. A szigetek összterülete 7500 km2. A turisztikai paradicsom két tartományra oszlik. Las Palmas tartományhoz tartozik Lanzarote, Gran Canaria és Fuerteventura szigete, Santa Cruz de Tenerife tartományt Tenerife, La Palma, Gomera és Hierro alkotja. A szigetek törvényhozása négy évenként (a választások után) átköltözik Santa Cruz de Tenerife-re Las Palmas-ról, illetve viszont.

Kedvcsinálónak nézzünk pár érdekes tényt a Kanári-szigetekről:

- Nem egy, hanem két fővárosa van: Santa Cruz de Tenerife és a Las Palmas de Gran Canaria, a két legnagyobb szigeten találhatóak és együtt osztoznak a szigetcsoport fővárosa státuszon (4 évente). Santa Cruz de Tenerife ad otthont a második legnépszerűbb és elképesztően látványos Karneválnak a világon, amely több, mint egymillió embert vonz minden februárban. (Ki lehet találni, hol tartják a leges-legnépszerűbbet.)

- A Kutyák szigete: a Kanári-szigetek elnevezésről általában egy kis sárga madár jut eszünkbe. Azonban a név az Islas Canarias szóból származik, amelynek a latin jelentése Insula Canaria, azaz Kutyák Szigete. Egyesek úgy vélik, hogy az itt található kutyák valójában a barátfókák fajához tartoztak, mivel a szó szerinti latin fordítása a névnek Tengeri kutyák. Jelenleg a barátfókák súlyosan veszélyeztetettek, a három faj közül a Kanári-szigeteken élő barátfókák kihaltak. A legenda szerint a név eredete onnan származik, hogy a sziget őslakói valaha imádták kutyákat, néha mumifikálták őket és szent állatként tisztelték, így amikor a rómaiak először jártak a szigeten, ők adták a szigetnek a canarii nevet, amelynek szó szerinti jelentése Kutyások. (Más források szerint a rómaiak egyáltalán nem jutottak el a szigetre, és a kutyás dolgot csak sejtették, kitalálták.)

- Közelebb van Afrikához, mint az Európához: Kanári-szigetek Afrika Észak-nyugati partjainál találhatók, sokkal közelebb az Egyenlítőhöz, mint a Spanyol szárazföldhöz. A szigetvilág hét nagyobb és több kisebb szigetből áll, melyek mindegyike vulkanikus eredetű: Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro, és a kisebb szigetek: La Graciosa, Alegranza, Montana Clara, Roque del Este, Roque del Oeste és Isla de Lobos.

- Szubtrópusi éghajlat: A Kanári-szigetek fekvése szerencsésnek mondható, hiszen itt meleg az időjárás egész évben, a forró, hosszú nyári napokat télen a hűvösebb, de továbbra is meleg időjárás váltja fel.

- Kedvelt, különleges ételek: Az ételek rendkívül fontos részei a Kanári-szigeteki kultúrának és van néhány érdekes nevű finomság, amit kínálnak, így például a Kanári krumpli vagy más néven a Ráncos krumpli. Ez az eredetileg tengervízben főtt héjas krumpli, a Kanári-szigetek egyik legismertebb és legegyszerűbb különlegessége, ami nagyon finom köretként, de önmagában, a szigeteken elhíresült szószokkal is fantasztikus. Hagyományosan, helyi fajtájú, egyforma apró szemű burgonyából készül, ami miatt egyszerre főnek át. A Ráncos krumpli (papas arrugadas) készítésének lényege, hogy a kisebb méretű burgonyákat felteszik főni annyi hideg vízben, hogy épp hogy csak ellepje, hozzáadják a sót és fedő alatt addig főzik, amíg a villa már könnyedén belemegy. Ezek után leöntik róla a vizet, és néhány percig visszateszik ugyanabban az edénybe a tűzre, és azt meg-meg mozgatva tovább szárítják a krumplit. Így a sótól és nedvesség elvesztésétől a héja megráncosodik.
Vagy ilyen különlegesség a Mojo, ami egy mártás, lehet narancssárga, piros vagy zöld attól függően, hogy milyen összetevőkből készül. Az erősen fokhagymás, és mérsékelten csípős változata a Mojo Picón. Ezt a mártást általában olajjal, ecettel, sóval, pirospaprikával, kakukkfűvel oregánóval, korianderrel és számos egyéb fűszerekkel készítik.

Tehát a hét nagy vulkanikus sziget közül mi Gran Canaria-ra mentünk. Lássuk akkor Gran Canaria-t dióhéjban: A Gran Canaria (Nagy Kanári-sziget) a Kanári-szigetek névadó tagja. Gran Canaria neve ellenére nem a szigetcsoport legnagyobbja, ugyanis területileg csak harmadik Tenerife és Fuerteventura után, habár a Kanári-szigetek közül az első, gazdasági, politikai és turisztikai jelentőségét tekintve. A 710 ezer lakos közel 2 milliós vendégsereget vonz évente. A helyiek szerint itt az év 365 napjából 320-ban süt a nap. A csaknem kör alakú sziget 1532 km²-en terül el az Atlanti-óceánban; közepén az 1950 méteres Pico de las Nieves vulkán magasodik, a Tejeda-hegység legmagasabb tagjaként.

A Gran Canaria nevet a rómaiak adták a szigetnek, és az rajta maradt annak ellenére, hogy római valószínűleg sosem tette rá a lábát. Ez valószínűleg a kutya latin nevéből (Canis) származik, mert II. Juba Észak-afrikai uralkodó beszámolója alapján a névadó idősebb Plinius úgy gondolta, hogy a szigeteken sok kutya él.

A spanyol hódítók több sikertelen kísérlet után 1478-ban, Juan Rejón vezetésével vetették meg lábukat rajta. Bár több győzelmet is aratott, sőt, Doramas, a Telde királyság guanartaméja (főnöke) ellentámadását is leverte, Rejónt mégis elmozdították pozíciójából, és a király Pedro de Verára bízta a hadjárat vezetését. Ő a következő öt évre szüneteltette a hadakozást, és a meggyőzés eszközével próbált diadalt aratni. 1483-ban a sziget guancs főnöke, Tenisor Semidan áttért a keresztény hitre, és ezután meggyőzte honfitársait, hogy adják meg magukat. Spanyolország új gyarmataként, hamarosan a mindenfelől idesereglő kalandor csőcselék prédájává vált.

Gran Canaria mintegy összefoglalja magában mindazt, ami a többi szigeten található. Gran Canaria rendelkezik a legmegközelíthetetlenebb tengerpartokkal, itt vannak a legjobban védett völgyek, a legmélyebb vulkáni barázdák, és általában a legérdekesebb természeti sajátosságok.

Gran Canaria nem csak egy a tömegturizmusra berendezkedett üdülőhely, ahol egymást érik a szállodák és homokos, sziklás strandok. Aki ellátogat ide, az megbizonyosodhat róla, hogy milyen sok egyéb elsősorban természeti szépségű látnivalót, műemléket, kultúrtörténeti érdekességet, szórakozási és vásárlási lehetőségeket kínál ez a sziget. Gran Canaria tájképe is változatos. Északon meredek, sziklás és csapadékosabb a vidék, míg keleti és déli oldala lankás és száraz, sivatagos jellegű.

Be kell vallanom, hogy a sziget nem volt "szerelem első látásra"... Kifejezetten rondának találtam, ahogy a géppel köröztünk felette, hogy a leszállópályára álljon a gép. Minden csupa por volt, szürke, kopár, szakadt fóliasátrak, minden olyan elhagyatottnak tűnt és gazdátlannak. Kellett egy kis idő, mire felfedeztem benne a szépet is.

Kopárság, szárazság, szürkeség

A nulladik napon érkezett Ildi, majd az elsőn délután én, majd kora este Tőzi és Kinga. Mindannyian hullák voltunk a hosszú út miatt. Ezen a napon már semmi érdemlegeset nem csináltunk, Vecindario-ban maradtunk, és csak vacsorázni mentünk el az egyik helyi pizzériába. Utána kidőltünk…

A második nap, a hosszú út fáradalmait kipihenni, Anfi del Mar-ba mentünk. Anfi del Mar Argiuneguin településhez tartozik, ez egy norvég tulajdonú time share nyaralóhely, saját stranddal, medencékkel, mesterséges szigettel. A strandra ingyen be lehet menni, ha napágyat és/vagy napernyőt akarsz, azért fizetni kell. A helynek megvan a maga hangulata, egyből mindannyian The Flintstones-ra (Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki) asszociáltunk. A hotel ugyan óriási, de csupa kőből van kirakva, eszméletlen hangulatos! Na, és a tenger… hát az valami gyönyörű!!! A mesterséget sziget pedig szív alakú! :-)


"The Flintstones" hotel


A strand





A szív alakú mesterséges sziget

kikötővel


pálmafákkal, virágokkal


és velünk :-)


az öböl

Vacsora a tengerparton

Az enyém: lazac, a már említett Kanári (Ráncos) krumplival és Mojo szósszal

Vacsi után




Ha tetszett a cikk és szeretnél velem utazni máskor is, akkor kövesd a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalát, hogy bejárjuk a világot, és megosszuk egymással tapasztalatainkat! 



FOLYTATÁS ITT!



LINKEK:


http://utikritika.hu/kanari-szigetek/gran_canaria
http://gran-canaria.hu/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gran_Canaria
http://www.hellovilag.hu/



A bejegyzés a sajátjaim mellett tartalmaz képeket Ilditől, Tőzitől és Kingától.


2 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!