2016. május 15., vasárnap

GENOVA - Kolumbusz Kristóf nyomában - Genova, Olaszország



 
Genova olyan nagy, és olyan sok látnivaló van benne, hogy kisebb egységekre kellett darabolnom. Így az első rész azokat a helyeket és látnivalókat tartalmazza, ami a híres világutazóhoz Kolumbusz Kristófhoz kapcsolódik. Ezek:

- Casa di Colombo (Kolumbusz Kristóf szülőháza és lakhelye)
- Cristoforo Colombo emlékmű
- Galata Museo del Mare (Tengerészeti múzeum) Cristoforo Colombo-nak szentelt terme
- Castello d’Albertis (D’Albertis hajóskapitány lakhelye, akit Kolumbusz Kristóf inspirált)
- Aeroporto „Cristoforo Colombo” di Genova

Cristoforo Colombo vagy hagyományos magyaros nevén Kolumbusz Kristóf Genovában született valamikor 1451. augusztus 25. és október 31. között, és Valladolidban halt meg 1506. május 20-án. Olasz származású, a portugál, majd a spanyol korona szolgálatában álló utazó, tengerésztiszt volt, az amerikai kontinens felfedezője 1492-ben.

Apja, Domenico Colombo posztókészítő takács volt, majd közfeladatot is vállalt; az Olivella városkapu őre lett. Ekkor már két éve házasságban élt, 1445-ben vette feleségül egy tehetős takács leányát, Susanna Fontanarossa-t. Az ara hozományként három házat hozott a házasságba. Ezek egyike a Sant’Andrea városkapunál állt, és a feltételezések szerint ebbe költözött a család, itt születtek meg utódaik is: Cristoforo (1451-ben, de lehet, hogy 1452 elején), Giovanni, Bartolomeo, Giacomo és az egyetlen leány, Bianchineta. A napjainkban a helyén álló épületet Kolumbusz házának nevezi a köznyelv. A Casa di Colombo igazából csak egy kis maradványa a régi háznak, ami jelenleg múzeumként működik. Sajnos csak egy pici, borostyánnal befuttatott darab maradt belőle a genovai hajós emlékére, aki születésétől kb. 1470-ig lakhatott itt. Az épület, amit ma itt láthatunk, egy sok változást megélt rom, mert az eredetit nagy valószínűséggel letarolta 1684-ben XIV. Lajos francia király flottája bombázásaik során.




A Kiváltságok Könyve
(másolat)










Kolumbusz Kristóf születése után a család sorsa rosszra fordult. Először apja vállalkozásában segített, gyapjúkártoló volt, majd később az 1460-as évektől utazó ügynökként Liguria part menti falvait járta hajón. Apját 1470. szeptember 22-én tömlöcbe vetették, adósságai miatt. 1473-74-ben Kolumbusz Kristóf szakít a családi hagyománnyal, és a Centurione-albergo nagyhatalmú nemzetség felkarolta őt, és az ő megbízásaikat teljesítve megkezdte tengerész pályafutását.

1476-ban kihajózott a Földközi-tengerről az Atlanti-óceánra. Hajója kalóztámadás áldozata lett. Portugáliába vetődött és az év augusztusának végén vagy szeptemberének elején érkezett meg Lisszabonba, és a következő 10 évben ott lakott. Bár már a kezdet sem indult rózsásan, és később is állandó problémák akadtak a hajóival, ezek sem szegték kedvét, és keményen dolgozott álmai megvalósításán.

Kolumbusz az 1470-es években ismerkedett meg Lisszabonban Porto Santo elhunyt kormányzójának leányával, donna Felipa Moniz Perestrello-val, akit (valószínűleg 1476 telén) feleségül vett, és ezzel családi kapcsolatba került a portugál nemességgel.

1477 első napjaiban indult egy kereskedelmi expedíció Albion felé. Az egyik hajón tartózkodott Kolumbusz is. Télen fejezték be az északi hajóutat. Ebben az időben Kolumbusz cukorral és könyvekkel kereskedett.

Testvérével térképészeti vállalkozása volt, közben önképzéssel elsajátította a latin nyelvet, tanulmányozta az Ó- és Újszövetséget.

1478-ban Porto Santo-n fia született, Diego. Ettől az évtől gyakorlati hajózási tanfolyamra járt. 1483-1484 között Guineában járt, ezzel az úttal fejeződött be a gyakorlati tengerész kiképzése.

1485-ben meghalt felesége, anyagi helyzete egyre rosszabbodott. 1485 nyarán elhagyta Portugáliát, és Kasztíliába utazott. Vele ment az akkor 7 éves Diego, testvérét pedig Angliába küldte.

Kolumbusz többször próbálkozott a spanyol, és a portugál királynál is, hogy az expedícióját jóváhagyják és támogassák. Végül 1492 januárjában meghozták a döntést, az expedícióval kapcsolatos szerződés azonban csak 1492. április 17-én került aláírásra. 1492. április 30-án Kolumbusz admirális és alkirály lett.

Közben 1487 nyarán megismerkedett Beatríz Enríquez de Harana-val. 1488. augusztus 15-én megszületett Beatríz és Kolumbusz Fernando nevű gyermeke, de soha nem házasodtak össze.

Az első utazás: 1492. augusztus 3-án felszedték a horgonyt és nekivágtak az útnak. A Santa María, Niña és a Pinta karavella típusú hajók voltak, köztük a Santa Maria volt a zászlóshajó.
1492. december 24-én a Santa María tönkrement, így a Niña lett a zászlóshajó. 1493. március 15-én a Niña megérkezett Palosba.
Európa, ezáltal az Óvilág tehát 1493-ban megkapta az első információkat Amerika első földjeiről és negyed évszázad alatt a világ térképein pontosan kirajzolódtak az Újvilág körvonalai és az ősidőktől fogva ismert három világrészhez egy negyedik társult. Ennélfogva Amerika létéről Kínában, Japánban, Indiában, Arábiában, valamint Afrikában az ottlakók a spanyoloktól, portugáloktól és az őket kísérő jezsuita misszionáriusoktól, térképészektől szereztek tudomást első ízben.

A második utazás: 1493. szeptember 25-én elhagyták a kikötőt, 17 hajóval indultak útnak. 1496. június 11-én visszaérkeztek Cádizba. A második út összesen két évig és kilenc hónapig tartott.

A harmadik utazás: 1498 májusának utolsó napjaiban a hat hajóval indultak útnak. A flottilla 1498. augusztus 31-én befutott Santo Domingo kikötőjébe. A harmadik út mindössze 92 napig tartott, de Dél-Amerika felfedezését eredményezte.

Az apa, Domenico Colombo 1499-ben halt meg - akkor, amikor már egész Európa legidősebb fiának felfedezéseitől volt hangos.

A negyedik utazás: Az expedíció 1502. április 13-án indult el, és két évig, öt hónapig és huszonnyolc napig tartott.

Kolumbusz Sevillába utazott és a Santa María negyedben élt. Betegsége ágyhoz kötötte. 1506. május elején Valladolid-ba utazott, ahol végrendelkezett, majd május 20-án elhunyt. A helyi ferences kolostorban temették el. Később hamvai is kalandos utakat jártak be, míg végül most Kolumbusz Kristóf a sevillai székesegyházban nyugszik.


A Piazza Acquaverde-n, a vasútállomás előtti téren látható a Cristoforo Colombo emlékmű.



A Galata Museo del Mare (Tengerészeti múzeum) földszintjén van egy terem, melyet Kolumbusz Kristófnak szenteltek. Itt láthatjuk a Ghirlandaio-nak tulajdonított híres portrét, mely Kolumbusz Kristófot ábrázolja, valamint a Kiváltságok Könyvének eredetijét (a másolat a Casa Di Colombo-ban látható).

Ghirlandaio portréja Kolumbusz Kristófról

Urna, melyet a XIX. században készített egy anonymus genovai kézműves
Üveg és fa, arannyal bevonva és kristállyal díszítve

Hajómakettek



Navigációs eszközök

Földgömb


Az eredeti Kiváltságok Könyve




A Castello d’Albertis is köthető Kolumbusz Kristófhoz. A d'Albertis kastély volt az otthona Enrico Alberto d'Albertis hajóskapitánynak, aki a kastélyt és minden értéktárgyát szülővárosának Genovának ajándékozta a halálakor 1932-ben. Jelenleg a Museo delle Culture del Mondo-nak (Etnográfiai Múzeum) ad otthont, 2004-ben avatták fel.

Enrico Alberto d'Albertis (1846. március 23. – 1932. március 3.) olasz hajós, író, nyelvész, néprajzkutató és emberbarát volt. Unokatestvére Luigi Maria d'Albertis is felfedező és természettudós volt.
Voltri-ban született, Genova új részén. D'Albertis beállt az Olasz Királyi Haditengerészetbe, és részt vett a Lissa-i csatában (1866). Később szolgált az Ancona és Formidabile csatahajókon. Később a kereskedelmi tengerészethez került, és az Emilia-nak, a Szuezi-csatornán az első olasz konvoj vezető hajójának parancsnoka volt.
1874-től kezdve az életét a vitorlázásnak szentelte.

Miután 1879-ben megalapította az első olasz Yacht Club-ot, újrajárta Kolumbusz Kristóf (első) útját San Salvador-ba két kis vitorláshajóval, a Violante-vel és a Corsaro-val, olyan hajózási eszközök segítségével, melyeket ő maga készített azok mintájára, melyeket Kolumbusz Kristóf is használt.

Emellett D'Albertis háromszor körbeutazta a világot, egyszer körbehajózta Afrikát, és ásatásokat végzett Arturo Issel-el.

Az I. világháború alatt önkéntesként járőrözött a Tirrén-tengeren, amiért Merit Keresztet kapott.

D'Albertis saját maga tervezte a d’Albertis kastélyt, mely stílusa a gótikát keveri a firenzei paloták és az Aosta-völgyi kastélyok megjelenésével.
1886 és 1892 között épült Alfredo D'Andrade felügyelete alatt, egy 13. századi erődített területen állt vár helyén, amelyet a 16. században már megerősítettek. Az építkezés során megőrizték a bástya és az egyik torony alapjait.
Felavatása 1892-ben Amerika felfedezésének 400 éves évfordulójakor történt (1492: Kolumbusz felfedezi Amerikát). Ez volt az első Genovában épült villa-kastély.
A Castelletto negyed Monte Galletto (vagy Montegalletto) hegyének tetején a kastély uralja Genovát, kilátással a Ligur-tengerre.










 



 



A múzeumban néprajzi és régészeti leletek sokaságát láthatjuk, melyeket Enrico és Luigi Maria d'Albertis gyűjtött különböző útjaikon Afrikában, Amerikában (Kanadától a Tierra del Fuego-ig), Új-Guineában és Óceániában.
Kanadai és amerikai síkságok őslakosai által készített sündisznó tüskével borított bivaly és szarvas bőr, maja civilizációra utaló tárgyak Hondurasból...










 

 







Van óriási fegyver gyűjteménye is; Malajziából, Ausztráliából, Törökországból, a szudáni és a Zambézi területről, kínai lándzsák és európai alabárdok.


Néhány szoba tipikus jacht berendezést kapott.



Hajó és jachtmodellek, hajózási műszerek, fényképek, és d'Albertis személyes könyvtárának kötetei.








Külön szakasz foglalkozik a zenével (Museo delle Musiche dei Popoli – Népek zenéje múzeum) láthatunk hangszereket az egész világból.



Egy másik szakasz a keleti orvoslással foglalkozik.








A kastély egyik teraszán egy Giulio Monteverde által készített szobrot láthatunk, mely Kolumbusz Kristófot fiúként ábrázolja.




Genova repülőtere Cristoforo Colombo névre hallgat.


 

FOLYTATÁS ITT, ITT, ITT és ITT!

 
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK: 

 
Genova MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Genova
Galata Museo del Mare ANGOLul, OLASZul: http://www.galatamuseodelmare.it/jsp/index.jsp
Albertis kastély ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Albertis_Castle
Enrico Alberto Albertis ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Enrico_Alberto_d%27Albertis

 

(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!