2016. október 30., vasárnap

St. Lorenz Kirche (Szent Lőrinc templom) - Nürnberg, Németország




St. Lorenz Kirche

(Szent Lőrinc templom)


Cím: Lorenzer Pl. 1, Nürnberg, Németország
Honlap: http://lorenzkirche.de
Tel.: +49 911 214 25 00
Fax: +49 911 214 25 17
e-mail: innenstadtpfarramt@nuernberg-evangelisch.de
Nyitvatartás: H-Szo: 9-17, V: 13-16 óráig


A Szent Lőrinc templom (St. Lorenz Kirche) Nürnberg egyik fő látványossága.

A Szent Lőrinc téren található ez a 81 méter magas, a XIV-XV. században, gótikus stílusban emelt templom.

A templom gyönyörű homlokzata nyugat felé néz, 9,34 méter átmérőjű rózsaablak díszíti és két égbeszökő karcsú torony, melyek nem egyformák.





A Szent Lőrinc templomot 1250-ben kezdték el építeni, gótikus stílusban. 1439-1477 között hozzáépítettek egy kórust.
1525-től evangélikus templomként működik.


Éva

Ádám








A templom súlyosan megsérült a második világháborúban, de később helyreállították. Ez az egyik legjelentősebb evangélikus templom Bajorországban.




Szent Lőrinc


Szent Lőrinc (225? - Róma, 258. augusztus 10.) a katolikus egyház egyik leginkább tisztelt szentje, annak ellenére, hogy életéről, haláláról és tetteiről keveset tudni biztosan.
Valószínűleg II. Szixtusz pápa diakónusa volt. Amikor a pápát 258. augusztus 6-án elfogták, Lőrincre bízta az egyház kincseit azzal, hogy ossza szét az egészet a szegények között. A pápa azt is megjósolta, hogy három nappal őutána Lőrinc is mártíromságra jut. Lőrinc 258. augusztus 10-én halt vértanúhalált. Szent Ambrus beszámolója szerint rostélyon égették meg. A legenda szerint a lángok között így szólt a hóhérhoz: „Ez az oldalam már megsült, fordíts meg és egyél belőlem!”
Vértanúságának vélt helyén, Rómában, a Via Tiburtina mellett Nagy Konstantin bazilikát építtetett, amely hamarosan keresett zarándokhellyé vált. A tűzoltók és a tűzzel foglalatoskodó mesteremberek (cukrászok, pékek) hívják segítségül, valamint az égési sebek gyógyításáért fohászkodnak hozzá.
Német földön akkor lendült fel tisztelete, amikor I. Ottó 955-ben Augsburg mellett, Lech mezején éppen augusztus 10-én, azaz Szent Lőrinc ünnepén legyőzte a kalandozó magyarokat.


Németország protestáns templomai közül itt található a legnagyobb orgona-rendszer.




VIDEO!!!
Orgonajáték a templomban


A templom önmaga is egy nagy és értékes gótikus műalkotás, nem beszélve azokról a művészeti értékekről, melyek a templomban magában találhatóak.

Az angyali üdvözlet


Az egyik Veit Stoss (Nürnberg, kb. 1438 - Nürnberg, 1533) német szobrász „Az angyali üdvözlet” című munkája. Az angyali üdvözlet 1517-1518-ban készült. Hat méter magasan láthatjuk belógatva a kórus felett. A rózsafüzérnek is nevezett mű 50 faragott rózsából álló ovális keretében középen azt a jelenetet látjuk, amikor Gábriel arkangyal meglátogatja Máriát és bejelenti neki, hogy Jézus anya lesz (angyali üdvözlet). Az 50 rózsát 5 bibliai jelenet szakítja meg.

Veit Stoss: Az angyali üdvözlet

Veit Stoss: Az angyali üdvözlet


Szentségházacska


A másik jelentős műremek az Adam Kraft (Nürnberg 1455 és 1460 között - 1509) által a XV. században készített szentségházacska, mely egy homokkőből készített „kis” gót tornyocska. A légies „kis” torony 20,11 méter magas.

Egy legenda szerint az építészt boszorkánysággal vádolták, mondván: meghajlította a követ. Ez ugyebár nem lehetséges… Azonban egy zseniális mesterembernek ez egy egyszerű feladat: drótra kell fűzni belül átfúrt kődarabokat és azokat úgy összeilleszteni, hogy azok egy teljes egésznek tűnjenek.

Rengeteg figura (az Utolsó vacsora, a keresztre feszítés és Jézus Krisztus feltámadásának ábrázolása), csúcsok és egy fa köré fonódott indákra emlékeztető faragások díszítik. A szentségházat alulról három alak tartja. Ezek közül az egyik Adam Kraft maga. Annak ellenére, hogy milyen finom mű, és hogy a templom milyen súlyos károkat szenvedett a második világháborúban a bombázások során, a szentségház megmenekült a pusztulástól. Csak a 7 méter magas csúcsot kellett átépíteni.

Adam Kraft: Szentségház

Adam Kraft: Szentségház
(A jobb oldali alak Adam Kraft)

Adam Kraft: Szentségház
(A fekete szakállas alak Adam Kraft)

Ezeken kívül rengeteg szép festett üvegablakot és oltárokat, freskókat is láthatunk a templomban.

Főhajó



Főoltár









Padok

Padok

A padok oldalán a "Miatyánk" ima szövege van befaragva
Jobbról balra: Miatyánk * aki vagy * a mennyekben

A padok oldalán a "Miatyánk" ima szövege van befaragva

A padok oldalán a "Miatyánk" ima szövege van befaragva
Jobbról balra: és a dicsőség * mind örökké * Amen

Oltárok









Ablakok









Turmführung


A templomban a nyári időszakban lehetőség van különböző vezetésekre befizetni. Az egyik, amire mi is jelentkeztünk, az a torony-túra. Ez kb. 1,5 óráig tart, és nem csak a 81 méter magas északi tornyot mutatják meg, hanem más érdekes helyeket is.

A csoportot 2 fő kíséri. A vezetés németül van, de ha kérdés van, beszélnek angolul is.

A templom belsejéből indultunk fel a toronyba. Először egy kő csigalépcsőn mentünk egy darabig, majd fa lépcsőkön kellett tovább menni. Többször megálltunk, míg felértünk az 55 méterig, ahol kimehettünk körbenézni.





Az egyik megálló a rózsaablak tetejével egy vonalban volt, itt van egy fa ajtó-ablak, az ablakot ki is nyitották, ezen kinézhettünk. Ugyanitt a falban látszódik, hogy régen nagyobb nyílások voltak a tornyon, azonban ezeket kisebbre vették, mert a tornyot magasabbra akarták építeni, mint a "rivális" Sebalduskirche tornyai (75 m), ehhez viszont erősebb falak kellettek.



A másik megálló a harangoknál volt, ez tériszonyosoknak igazi kínszenvedés: szűk, meredek lépcső, és inog minden. Egy gumikalapáccsal egy kisgyerek megkongathatta a harangot.

VIDEO!!!





A következő már az 55 méter volt. Itt lakott a toronyőr a családjával. Az ő feladatuk volt a tűz figyelése is, ha a városban valahol tűz ütött ki, harangozniuk kellett és jelezni az irányt, ahol a tűz volt.















Innen kicsit lejjebb mentünk, majd bementünk a tető alá.











Egy másik útvonalon, a templom közepe táján mentünk tovább lefelé, és egy erkélyre jutottunk. Ezt egy, a templom mellett lakó gazdag ember használta csak, ez volt az ő privát helye, saját bejárattal. Mivel sok nagy adománnyal támogatta a templomot, teljesítették a kérését, és az erkélyt rendelkezésére bocsátották.








Innen még egy kis csigalépcsőzés után újra a templomban voltunk.




A templom előtt az árusok helyi édességeket, palacsintát, télen forralt bort, forró csokit árulnak.



És ha megéheztünk, akkor egy jót is vacsorázhatunk a sok étterem egyikében.

Frankische Festtagssuppe

Frankische Festtagssuppe
und
Camembert gebacken mit Preiselbeeren, Butter und Toast

Hauspfanne
mit gemischten Waldpilzen in Rahmsosse, hausgem. Spatzle, Sahnepreiselbeeren und Salat

Hauspfanne
mit gemischten Waldpilzen in Rahmsosse, hausgem. Spatzle, Sahnepreiselbeeren und Salat

Müller's gemischter Dessertteller
(1 Apfelkühle, Zimtparfait, Mousse au Chocolat)
mit Fruchtgarnitur und Sahne

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 



LINKEK:

Nürnberg MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCrnberg
St. Lorenz Kirche hivatalos honlapja NÉMETül: http://lorenzkirche.de


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.) 



2 megjegyzés:

  1. Szia, vissza itt ma kérdésedhez a FB-on, csinálj feltétlenül az oldalsó sávba egy követők buttont, akkor aki egyszer itt járt és akar téged olvasni, oda beteszi magát és azután mindig kap értesítést az új írásról. Különben meg máskor már nem nézeget ide be. üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De hát ott van! Legalábbis én látom. Akkor hogy lehet, hogy másnak nem jelenik meg??? :-o

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!