2017. október 24., kedd

Zeppelin NT hangárlátogatás - Friedrichshafen, Németország
Zeppelin NT hangárlátogatás


Deutsche Zeppelin-Reederei GmbH

Cím: Messestraße 132, 88046 Friedrichshafen, Németország
Tel.: +49 7541 5900 343
Fax: +49 7541 5900 22343
e-mail: werftbesichtigung@zeppelin-nt.de
Honlap: https://zeppelin-nt.de/en/experience-the-zeppelin/shipyard-tour.html

Belépőjegy:
Teljes árú: 9,50 €, nyugdíjas: 7,50 €, sétarepülésen résztvevőknek: 5,00 €, kedvezményes: 5,50 €, gyerekeknek 10 éves korig ingyenes

Nyitva tartás:
Márciustól novemberig. Csak vezetővel látogatható

Hossza: kb. 45 perc


Ha már ott voltunk, nem hagyhattuk ki a Zeppelin NT hangár látogatását sem.

A sétarepülés után volt még egy kis időnk, így megebédeltünk. Tényleg csak kis időnk volt, mert desszertre már nem jutott.

Mivel korábban már regisztráltunk, csak át kellett venni a jegyeket. Úgy volt, hogy a 15:50-es csoporttal megyünk be, de mivel akkor érkezett egy busznyi csoport (valószínűleg elkéstek), így mi kicsivel később mentünk be. A mi csoportunkban kb. 10 ember volt, plusz a vezető. A vezetés német nyelven ment (de van vezetés angolul is), és egy sok-sok éve Németországban élő francia férfi tartotta. Nagyon megörült Laurent-nak. Mivel nem beszélünk tökéletesen németül, néha franciául is elmagyarázta, ha nagyon nem értettünk valamit.

Rögtön azzal kezdte, hogy mekkora mázlink van, mert 16:30-40 körül fog landolni egy Zeppelin NT, és nemhogy a földet érést, de még azt is megnézhetjük, hogy hogyan parkolják be aztán a hangárba. J

Rengeteg érdekességet tudtunk meg a Zeppelin NT-kről általa.

(Ezt például nem tőle tudom, de nem bírom megállni, hogy ne terjesszem ezt a tényt, amikor csak tudom. Az első merev szerkezetű léghajó tervezése Schwarz Dávid (Keszthely, 1850. dec. 7. - Bécs, 1897. jan. 13.) technikus nevéhez fűződik. Ő volt az alumínium szerkezetű, kormányozható léghajó feltalálója. Találmányát halála után az özvegyétől vásárolta meg Zeppelin gróf, aki ezen léghajók révén vált világszerte ismertté -sőt, a repülő szerkezetek a nevüket is róla kapták-, míg Schwarz neve lényegében feledésbe merült.)

A Boden-tó mellett lévő hangár óriási! 110 méter hosszú, 69 méter széles és 34 méter magas. Méreteivel a legnagyobb hangár Németország déli részén. Három darab Zeppelin NT-nek tudnak itt helyet biztosítani.

A hangár makettje
A hangárban jelenleg 2 db Zeppelin NT lakik. Az egyik a D-LZZF reg. jelű, Baden-Württemberg nevű, melynek gyártási éve: 2003, és első repülése 2003 februárjában volt. (Ezzel repültünk mi is, és ennek a parkolását nézhettük meg később.) A másik a D-LZFN (korábban D-LZZR) reg. jelű, Bodensee nevű, melynek gyártási éve: 2001, és első repülése 2001 augusztusában volt. (Ez pedig már bent volt az árbocára kikötve.)


Bodensee D-LZFN Zeppelin NT

Bodensee D-LZFN Zeppelin NT

Bodensee D-LZFN Zeppelin NT
Zeppelin NT… Mit jelent az NT?

NT = Neue Technologie/New Technology. Ez az új technológia sok mindenben más, mint a legelső zeppelineknél.

- Az új léghajók sokkal kisebbek, mint óriás elődeik és nem teljesen Zeppelin-rendszerűek a hagyományos értelemben, mivel csak fél-merev felépítésűek. Háromszög alakú szerkezetük van, szemben a korább teljes szivar alakkal. Anyaguk carbon-fibre (szénszálas) szemben a korábbi alumíniummal, így sokkal könnyebbek.

- A zeppelin ballonja kezdetben a hidrogén volt, de mivel a hidrogén robbanásveszélyes (ld. D-LZ 129 Hindenburg katasztrófája), áttértek a nála kétszer nagyobb sűrűségű hélium töltőgázra. A hélium kémiai semlegessége, és kis sűrűsége miatt jobban megfelel a Zeppelin NT számára.

- A nagyobb hasznos terhelésen kívül fő előnyük a hagyományos léghajókkal szemben nagyobb sebességük és kiváló kormányozhatóságuk. Új a koncepció a meghajtó és a repülésirányító rendszer számára.

- A Zeppelin NT nem csak a világ legnagyobb léghajója, de ez az egyetlen, mely utasokat is szállíthat.

Az új technológia számos előnyt teremtett:

- a fel- és leszállás úgy történik, mint egy helikopternél,
- minimális földi személyzetet igényel (3 férfi elég),
- a nyomás alatt lévő hajótest biztonságos üzemeltetését.

Minimális földi személyzetet igényel (3 férfi elég)
(A képen a negyedik, bal oldalon, aki lehajol, a kapitány.) 

Az „óriások” méretei

Hossz: 75 m (összehasonlításként az Airbus A380-as 2 m-rel rövidebb, 73 méter!)
Maximum szélesség: 19,5 m
Magasság: 17,4 m
Ballon nagysága: 8425m3
Max. felszállási súly: 8040 kg
Hasznos teher: 2350 kg

Hatótávolság: 900 km
Max. repülési magasság: 2600 m
Max. repülési időtartam: kb. 20 óra
Max. repülési sebesség: 125 km/h

2004. október 27-én az amerikai Steve Fossett és a német Hans-Paul Ströhle állított fel egy léghajós gyorsasági rekordot Zeppelin NT-vel Friedrichshafenben. Az új hivatalos rekord 115 km/h (71,46 mph). Ennél lényegesen gyorsabban is (140 km/h) haladt már léghajó, a USS Macon, de ezt akkor nem hitelesítették.

A váz

A Zeppelin NT vázszerkezete háromszög alakú, szemben a korább teljes szivar alakkal. A 13 háromszög alakú szénszálas keresztgerendával ellátott keretek csúcsain 1-1 alumínium összekötő fut, melyek 39 egyedi összehegesztett elemből állnak. Aramid kábellel vannak összefogva. Az összes fő komponens alumínium csomólemezen keresztül kapcsolódik a szerkezethez.

A háromszög felső csúcsa alatt van egy „járda”, ezen a technikusok a zeppelin végéből el tudnak sétálni az elejéig (72,5 méter hosszú). Azonban ez nem ilyen egyszerű, hisz a hélium töltet miatt oxigén maszkot kell viselniük. Kisebb javítási munkákat és ellenőrzéseket tudnak így elvégezni.Fél-merev felépítés, háromszüg alakú szerkezetHátul az alumínium, elöl a carbon-fibre (szénszálas)


A ballon

A Zeppelin NT teste különösen ellenálló, többrétegű laminátból készül, melyet a háromszög keresztmetszetű tartóvázra rögzítenek. A kissé túlnyomásos léghajótestben levegővel teli légkamrákkal szabályozható a nyomás. (2db, 1 elöl, 1 hátul) A váz sérülése esetén a héliummal teli test és a légkamrák tartják meg a hajó formáját, mely így továbbra is manőverezhető marad, a burkolat sérülése esetén pedig a légkamrák és a váz teszik ugyanezt.


A héliummal teli test és a légkamrák állapotának jelzői

A légkamráknak köszönhetően tud a zeppelin előre, illetve hátra dőlni.

A ballon 3 rétegű. A külső réteg Tedlar, környezet- és UV ellenálló, gáztömör. A középső réteg poliészter, tépésálló. A belső réteg poliuretán, termikusan hegeszthető, gáztömör.

Ezt a 3 rétegű anyagot itt, ebben a hangárban le tudják cserélni. Erre az „öltöztető szerkezetre” felteszik az anyagot, majd a hangár tetején lévő síneken haladva ráhúzzák a háromszög alakú vázra. A zeppelin a szivar formáját akkor nyeri el, amikor a ballont feltöltik héliummal.

A hajtóművek

3 db Textron Lycoming IO-360
Teljesítményük 147 kW (200 lóerő) külön-külön
4 cilinderes, léghűtéses
Fogyasztásuk összesen 40-60 kg/óra
Üzemanyag típusa: AVGAS 100LL repülőgép-üzemanyag

A tolóerővektor propulziós rendszernek köszönhetően a Zeppelin NT jól manőverezhető, képes függőleges irányban fel- leszállni, képes lebegni, adott pontban megfordulni. A hajtóművek a vázra vannak erősítve, 2 oldalt és 1 hátul. Az oldalsó propellerek 120, a hátsó propeller 90 fokban képes elfordulni.


Az oldalsó propellerek 120 fokban képesek elfordulni.

Az oldalsó propellerek 120 fokban képesek elfordulni.


A gondola

Személyzet: 2 fő
Kapacitás: 12 utas
Ülések száma: 2+12
Kabin hossza: 10,7 m
Kabin térfogata: 29,0 m3A kapitány egy légtérben van az utasokkal.
Utasülések

Repülés közben kinyitható ablakok vannak a gondolán.


Nem minden zeppelin, ami szivar alakú, és a levegőben van!

Igazán egyedülálló és különleges élmény Zeppelin NT-vel repülni. Nem csak azért, mert eddig csak 6 darabot építettek belőle, hanem azért is, mert ebből ma csak 2 darab elérhető turisták számára. Ezek a Boden-tó felett repkednek többnyire. (A többi Zeppelin NT-t más célokra használják.)

Léteznek más repülő alkalmatosságok, melyeket „blimp”-nek hívnak. Magyarul kis felderítő léghajónak fordítják. Ezek sok mindenben különböznek a zeppelintől: nincs vázuk, és a motorjaik nem a ballon alatt lévő vázon (mivel az ugye nincs), hanem a ballon alatt lévő gondolára vannak erősítve. (Erről könnyen felismerhetőek: 2 hajtómű a gondola oldalán, és semmi a ballon hátulján!) Ilyen léghajókat láthatunk többek között pl. stadionok felett, reklámokkal festve. Ezek, mivel sokkal egyszerűbbek, jóval olcsóbban legyárthatók, mint egy Zeppelin NT, ami 14 millió euróba kerül!!!

Baden-Württemberg D-LZZF Zeppelin NT

Bodensee D-LZFN 

A hangárban az árbocára kikötött Zeppelin NT reg. jele D-LZFN (korábban D-LZZR), neve Bodensee. Gyártási éve: 2001, és első repülése 2001 augusztusában volt. 2004 márciusában eladták a japán Nippon Airship Corporationnek turistautak és főleg Tokió közelében reklámcélokra. A léghajó az LZ 127 Graf Zeppelin történelmi útján haladt volna Friedrichshafenből Japánba. Az orosz hatóságok azonban nem engedélyezték az ország területe feletti átrepülést, ezért szét kellett szerelni a léghajót és hajón Japánba szállítani. Az aicsi 2005-ös világkiállításon fontos szerepet játszott. 2010 májusában a Nippon Airship Corporation gazdasági problémái miatt a léghajót visszaszállították Németországba. Ekkor kapta a D-LZFN reg. jelet, és kapta vissza régi nevét (Bodensee). 2012 óta folytatja a személyszállításokat. 2013-2014-ben a nyári szezonban Párizsban volt a zeppelin, és turistákat szállított. 2015-2016 telén a Bodensee-t átalakították, utaskapacitása 14 fő lett.

Bodensee D-LZFN Zeppelin NT

Friedrichshafen D-LZFN

Az első Zeppelin NT dél-Afrikában van, javíthatatlan állapotban. Reg. jele D-LZFN, neve Friedrichshafen volt. 1997-ben építették. 2005 novemberében a gyémántbányászatáról híres De Beers társaság kutatóprogramot kezdett a Kalahári-sivatag felett léghajóval. A korszerű műszerekkel felszerelt zeppelin potenciális gyémántlelőhelyet keresett. Sajtójelentések szerint 2007. szeptember 21-én a léghajó Botswanában megrongálódott egy forgószélben. A léghajó kikötött állapotban volt, és senki sem tartózkodott a fedélzeten, így személyi sérülés nem történt. 2012-ben kapta meg ugyanezt a reg. jelet (D-LZFN) a fentebb említett, a hangárban parkoló Zeppelin NT.

Wingfoot One, Wingfoot Two

Másik 2 db az USA-ban van, a Goodyear cégnek készültek, Wingfoot One és Wingfoot Two a nevük. Részükre folyamatban van a hetedik Zeppelin NT építése, mely 2018-ban készül el.

Eureka D-LZNT

D-LZNT reg. jellel készült a sorozatban a 4. Zeppelin NT. Ez 2008 májusában repült először. Ez év nyarán London felett repkedett, majd ősszel Kaliforniába került. Az Airship Ventures cég üzemeltette, ekkor kapta az Eureka nevet. Turisták repülhettek vele. 2012 novemberében a cég azonban csődbe ment, és az Eurekát szétszerelték és visszavitték Németországba.

Baden-Württemberg D-LZZF

Közben megérkezett az a Zeppelin NT is, amivel mi is repültünk. A D-LZZF reg. jelű, Baden-Württemberg nevű, mely a sorban a 3. legyártott Zeppelin NT. (Gyártási éve: 2003, és első repülése 2003 februárjában volt.) Ennek a többihez képest kevésbé kalandos, mondhatni unalmas élete volt/van.

Láttuk, ahogy földet ér, és ahogy a földi személyzet először is az árbochoz csatlakoztatja. Ezután szépen lassan egészen közel húzzák az árbochoz. Csak ezután szálltak ki a gondolából az utasok. Tehát nem a 2 ember leszáll, 2 ember beszáll módszer szerint történt, mivel itt ugye nem voltak felszálló utasok. Az utasokat kisbusz várta, és kivitte őket a terminálba.

Baden-Württemberg D-LZZF Zeppelin NT

A gépen szolgálatot teljesítő egy szem pilóta végig bent maradt a parkoláskor. Ehhez a zeppelin jobb oldalán is csatlakoztattak hozzá egy (kisebb) autót, és ez, illetve az árbocos nagyobb autó tolta be a Baden-Württemberget a hangárba.  

VIDEO!!!
Bőven letelt már a 45 perc, amennyi általában a hangárlátogatás hossza. (1 óra 15 percig voltunk bent.) Elbúcsúztunk kísérőnktől, aki lelkesen meg is adta elérhetőségét Laurent-nak, hogy ha bármi kérdésünk van, keressük meg nyugodtan…

Mivel hosszú út állt előttünk, úgy döntöttünk, hogy az ebédnél elmaradt desszertet bepótoljuk. És milyen jól tettük! Atya ég, annyira finomak voltak!!! JHa tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK/FORRÁSOK 


Schwarz Dávid MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Schwarz_D%C3%A1vid
Léghajó MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9ghaj%C3%B3
FDH/EDNY reptér: http://www.airports.de/index.php?option=com_mtree&Itemid=72&task=viewlink&link_id=132
FDH/EDNY reptér: https://en.wikipedia.org/wiki/Friedrichshafen_Airport
Deutsche Zeppelin Reederei ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Zeppelin_Reederei
Zeppelin léghajó MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeppelin_(l%C3%A9ghaj%C3%B3)
Zeppelin NT ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Zeppelin_NT
Léghajó sebességi világrekord ANGOLul: http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/fastest-speed-for-an-airship
Blimp (kis felderítő léghajó) ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Blimp
Zeppelinek listája NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Zeppeline

Valamint a hangárban elhelyezett tájékoztató anyagok, az ott kapott füzetek, és könyv.


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


2 megjegyzés:

  1. A repülés mindig csodás, de így még különleges is! Tetszettek a videók is. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértünk! Köszönöm, átadom a videósnak! ;-)

      Törlés