2017. január 17., kedd

A 10000 forintos nyomában - Párkány, Szlovákia


Esztergom XIX. századi látképe a régi 10000 forintoson


Az esztergomi bazilika és a Vármúzeum után meg akartuk nézni a jól ismert képet, amit a 10000 forintos hátoldalán látunk. Ezért át kellett menni a Duna túloldalára, Párkányba.

Párkány
Štúrovo

Párkány (szlovákul: Štúrovo) város Esztergommal átellenben, a Duna bal partján, a mai Szlovákiában található.

Esztergom, a Mária Valéria híd, a Duna és Párkány az esztergomi Királyi Várból

Történelme


A hely kiváló fekvése okán már az őskorban benépesült.

Párkány középkori neve Kakath, és akkor egy kis falu volt, melynek területén a török 1546-ban emelt várat. A császári hadak először 1595-ben foglalták el, de a török 1605-ben visszafoglalta. 1662. augusztus 7-én határában támadta meg Forgách Ádám érsekújvári kapitány az ellene induló török előhadat, de súlyos vereséget szenvedett.

1683. szeptember 12-én a szövetséges Habsburg-lengyel felmentő hadsereg szétverte a Bécset ostromló törököket. Bécs felmentéséből bontakozott ki az a támadó hadjárat, ami többek között Esztergomot is felmentette a török uralom alól. A párkányi csata 1683. október 9-én zajlott le, és az osztrák-lengyel-litván hadak élén nagy győzelmet aratott a parancsnokló III. Sobieski János lengyel király. A párkányi csata során a várat azonban lerombolták, nyoma sem maradt.

Párkány a trianoni békeszerződésig Esztergom vármegye Párkányi járásának székhelye volt. A közel 11 000 lakosú város lakosainak több mint fele még ma is magyar.

Érdekesség


Innen indult a magyar ifjúsági irodalom klasszikusa, Sebők Zsigmond. Dörmögő Dömötör című műve sok nemzedék alapolvasmánya (volt).

Látnivalók


III. Sobieski János lengyel király bronz lovasszobra


A közadakozásból emelt emlékmű alkotói: Győrfi Lajos, Varga Imre, Bácsi Lajos. A párkányi csata 325. évfordulóján, 2008 októberében avatták fel.



Mária Valéria híd


Ez az a híd mely Esztergomot és Párkányt összeköti, és amelyen mi is átmentünk, hogy aztán onnan nézzük meg az esztergomi látképet.

A Mária Valéria hidat (szlovákul: most Márie Valérie) 1894 februárjában kezdték el építeni. Az eredeti, öt nyílású, 496 méter hosszú acélhidat két év alatt építették fel. A király engedélyével nevezték el I. Ferenc József lányáról, Mária Valéria főhercegnőről. A kész hidat 1895. szeptember 28-án adták át hatalmas ünnepség keretében, amelyet aznap éjfélig vám nélkül volt szabad használni. Ezután 1918-ig az átkeléskor vámot kellett fizetni. A középső pillérei közötti távolság 118 méter volt, ami abban a korban rekordnak számított! A hídon 24 éven át élénk forgalom zajlott.

A trianoni döntés értelmében a Duna államhatárrá vált, és a hidat lezárták. A csehszlovák légionáriusok 1919. július 22-én felrobbantották a párkányi oldalon lévő nyílást. Csehszlovákia 1922-ben megkezdte a hídszerkezet helyreállítását. A hídon a forgalom öt évvel később indult újra, az autóforgalmat pedig 1928-tól engedélyezték.

A híd három középső nyílását a második világháborúban újra felrobbantották. A tettesek ezúttal a visszavonuló német csapatok voltak 1944. december 26-án. A második rombolás nyomai több mint fél évszázadig láthatók voltak.

A második újjáépítés 2000 októberében kezdődött. Az elkészült hidat 2001. október 11-én adták át.



Határ a híd közepén
Határ a híd közepén








Határ a híd közepén

Panoráma


Innen nagyon szép a panoráma a magyar oldalra, egyben lehet látni az egész Vár-hegyet, a bazilikával és a Királyi Várral, és az alatta folyó Dunával. A látvány persze nagyban különbözik a 10000-esen látható képtől, hisz az a XIX. században készült.

Esztergom XIX. századi látképe az új 10000 forintoson




Eddigre már épp ideje volt egy kis desszertnek is, így beültünk az e két látványosság között található Venus francia cukrászdába.


Innen hazafelé indultunk. Visszafelé egy pici szakaszt leszámítva végig a 11-es úton jöttünk. Az a pici szakasz pedig Visegrádon a Balassa Gyula Panoráma út volt.




Visegrád a Dunakanyar legfestőibb települése. Keskeny teraszlépcsők felett meredek sziklafalakkal emelkedik magasba Várhegy jellegzetes andezit láva tömege.

Visegrádi vár

Visegrádi vár

Innen aztán végig a Duna partján, a 11-es úton jöttünk vissza Budapestre.

ELŐZMÉNY ITT, ITT és ITT!


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK 

Esztergom MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Esztergom
Esztergom története MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Esztergom_t%C3%B6rt%C3%A9nete
Esztergom Királyi Vár MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Esztergomi_v%C3%A1r
Párkány MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1rk%C3%A1ny_(telep%C3%BCl%C3%A9s)
Mária Valéria híd MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1ria_Val%C3%A9ria_h%C3%ADd


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



4 megjegyzés:

  1. Totálisan más szemszügben van az egész a valóságban. A templomtornyok alig látszanak. Hát bevallom, még egyszer sem néztem meg egy pénzt sem annyira, hogy tudnám, mi van rajta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A 10000 forintoson a kép kb. a Duna közepéről készülhetett, a mi képeink készítési helyétől pedig jobbra. Arányaiban sem igazán stimmel. A bazilikának pedig hiányoznak még a tornyai. De hát az egy rajz, egy XIX. századi látkép.

      Törlés
  2. Párkányról nekem mindig a Párányi vásár jut eszembe. Mindkét részről a nagyszüleim igen sokat emlegették. Azt hiszem októberben van.

    Nagyon tetszik a pénz és a mai kép összevetése, jól látszanak a különbségek.

    VálaszTörlés
  3. Wikipedia is ír róla, Simon-Júda vásár, ősszel. A hónapot nem írja. Ezt még a nevezetességek közt említette, de hát mi nem ősszel mentünk ugye ;-)
    Meg még egy thermál fürdőt is említ, aztán ennyi...

    A panoráma miatt éri meg nagyon átmenni, mert onnan gyönyörű!!!

    Örülök, hogy tetszik a két kép összehasonlítása! :-) Szerintem is jól látszanak a különbségek, annak ellenére, hogy nem ugyanabból a szögből készültek. De ha ugyanaz lett volna a szög, a híd mindent kitakart volna.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!