2016. november 16., szerda

Poggibonsi




Poggibonsi település Olaszországban, Toszkána régióban, Siena megyében Firenzétől délre található. Lakosainak száma kb. 29 000 fő. Poggibonsi az Elsa-folyó partján fekszik, a Valdelsa-völgy fő központja.

Poggibonsinak nem csak a neve igazi olaszos (ejtsd: poddzsibonszi), hanem maga a település is. Nem jöttünk volna ide, ha nem itt van a klinika is, ahol Laurent szemét műtötték. Olyan sok ember jön ide műtétre, hogy igazi kihívás szállást találni. Nekünk sem sikerült a központban, csak onnan kilométerekkel kijjebb, fent a domboldalban, a szőlőültetvények között megbúvó Villa San Giorgioban. Először a melléképületben kaptunk egy szobát, ami jégverem volt, mikor megérkeztünk. Beindítottuk a fűtést, majd lementünk a városba a klinikára, majd kicsit körülnézni, és vacsorázni. Mikor visszaértünk, a szoba még mindig jéghideg volt, így kikönyörögtünk magunknak egy másikat a főépületben. Ez a szoba eléggé lepukkant volt, de legalább fűthető. 2 éjszakát töltöttünk itt.

Poggibonsi története időszámításunk előttre datálható. Bár az első nyomok az etruszk-római korból származnak, melyet nekropoliszok és olyan nevek mint „Talciona” vagy „Marturi” (a Mars etruszk neve) bizonyítanak, Poggibonsi környéke már a neolit korban is lakott volt.

A terület fontossága a X. századba nyúlik vissza, a Via Francigenának köszönhetően, mely a Róma és Franciaország közötti főút volt. Abban az időben kezdődött el Borgo di Marte (később Marturi, Borgo Vecchio, majd Poggibonsi) kialakulása. 1010 körül Borgo di Camaldo is megjelent. 1155-ben (vagy 1156-ban) ezeknek és más közeli városoknak lakóit Guido Guerra, egy Guidi gróf átköltöztette egy dombra, ahol létrejött az új település: Poggiobonizio.

A XII. században egy nagy teológiai iskola volt Poggibonsiban. II. Frigyes Roger, német-római császár és szicíliai király birodalmi várossá tette. Giovanni Villani szerint Olaszország egyik legszebb városa volt.

Poggiobonizio a ghibellinekhez tartozott, mikor 1270-ben a firenzei guelfek lerombolták. 1293 után Poggibonsi firenzei uralom alatt maradt.

VII. Henrik császár 1313-ban elrendelte a Monte Imperiale felújítását.

1484-ben Lorenzo de ’Medici új települést épített Poggiobonizióban az „Ideális Város” reneszánsz ötlete szerint, amelyet egy Antonio és Giuliano da Sangallo által tervezett erőd védett. A munka azonban 1510-ben megakadt.
A XIX. század elején rövid ideig tartó francia uralom után az 1861-ben egyesült Olaszország részévé vált.

A XX. században a gazdaság a Chianti-borkereskedelmen és az aktív iparosításon alapult. Poggibonsi a Chianti Classico alrégióban a legkisebb.

A város ma is aktív gazdasági központ Toszkánában. Mindent termelnek itt, ami a környékre jellemző: bort, olíva olajat, mézet, sáfrányt.

Látnivalók

Palazzo Pretorio és a Torre del Podestà
Palazzo Comunale

A Palazzo Pretorio késő XIII. századi épülete a hozzá tartozó Torre del Podestàval az önkormányzat székhelye volt, a XIX. századig, amikor megépült a Palazzo Comunale. Az alsó szinten a loggia a travertinből (mészkő), míg a felső rész téglából és travertinből épült. 1997 óta a Paleontológiai Múzeum található benne.

A Palazzo Pretorio és a hozzá tartozó Torre del Podestà
(hátrébb a Collegiata di Santa Maria Assunta tornya)

A Palazzo Pretorio és a hozzá tartozó Torre del Podestà

Balra a Palazzo Pretorio és a hozzá tartozó Torre del Podestà, jobbra a Palazzo Comunale

A Palazzo Comunale



Collegiata di Santa Maria Assunta

A kollegiális templomot 1860-ban építették újjá. A köríves harangtornyot Marturi régi várának egyik szögletes tornya alkotja. A belső rész bazilikális elrendezésű, három hajóval, oszlopokkal. A kereszthajó bal oldalán egy márvány keresztelőkút látható 1341-ből. A szentélyben Francesco Botticini „Feltámadás”-a van. A templom 1775-ből származó orgonáját Antonio és Filippo Tronci készítették.





Chiesa di San Lorenzo

A Szent Lőrinc templom gótikus-román stílusban épült az 1300-as években. Többször is átalakították, és jelentősen megváltoztatták a megjelenését. Sajnos sok műalkotás és freskó már rég eltűnt, de még mindig van néhány darab, amelyek a belső teret díszítik, mint például Neri di Bicci San Nicola festménye, Giovanni d'Agostino által a XIV. században fából készített feszület és a Madonna delle Grazie festmény.

1495-ben itt találkozott a francia VIII. Károly és Girolamo Savonarola.



Convento di San Lucchese

Ez a templom gótikus stílusban épült 1252-ben, egy már meglévő San Camaldo templom felett, amelynek nyomai a homlokzat és a fal bal oldalában láthatók. A kápolna szentélye a XIV. században épült, míg a portikusz a XVII. században. Valdelsában (az Elsa folyó völgyében), Poggibonsi városközpontján kívül található. A templomot San Lucchese tiszteletére építették, aki Szent Ferenc példáját követve élt szegénységben (a feleségével együtt): összes tulajdonát a szegényeknek adta. A belső térben Giovanni della Robbia Immacolata Concezione (Szeplőtelen fogantatás) terrakotta szobra, a freskók pedig Bartolo di Fredi, Taddeo Gaddi, Cennino Cennini és Arturo Agliardi munkái. San Lucchese, Poggibonsi védőszentjének maradványai az egykori kápolnában találhatók.







Sant'Andrea condotto al martitio - Bartolo di Fredi

San Nicola di Bari con le tre fanciulle - Bartolo di Fredi

San Lucchese, Poggibonsi védőszentjének maradványai

San Lucchese, Poggibonsi védőszentjének maradványai

San Lucchese, Poggibonsi védőszentjének maradványai

Storie di Santo Stefano - Cennino Cennini

Giovanni della Robbia Immacolata Concezione (Szeplőtelen fogantatás)

Giovanni della Robbia Immacolata Concezione (Szeplőtelen fogantatás)

Giovanni della Robbia Immacolata Concezione (Szeplőtelen fogantatás)



Fortezza Medicea di Poggio Imperiale

Ez a Medici erőd, amelyet a Sangallo testvérek Lorenzo de ’Medici kérésére kezdtek megvalósítani, és melyet soha nem fejeztek be a halála miatt. Több mint 500 éve érintetlenül maradt, jelenleg park és nyilvános terület, ahol nyáron koncerteket rendeznek. Találhatunk itt egy éttermet lenyűgöző panorámával Firenze és Siena felé. A széles járdák, padok és modern művek díszítik.



















Archeodromo

A Poggio Imperiale parkban található ez a rendkívüli tevékenység, azoknak, akik igazán szeretik a múlt titkait. Minden vasárnap egy kisváros életét játsszák el a „színészek”, akik az időjárás függvényében öltözködnek, és olyan tevékenységeket csinálnak, amelyek a mindennapi élet részét képezték régen.








Fonte delle Fate (Tündérek kútja)

Az 1300-as évekből származó, hat kő boltívből álló kutat valószínűleg észak-Olaszországból származó mesterek építették. A vár építése során betemetették, és csak az 1800-as években került újra elő.










Első este Poggibonsi központjában a  Trattoria Piazza di' Giocoba mentünk vacsorázni.






Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK/FORRÁSOK

Poggibonsi ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Poggibonsi
Poggibonsi OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Poggibonsi
Collegiata di Santa Maria Assunta, Poggibonsi OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Collegiata_di_Santa_Maria_Assunta_(Poggibonsi)

LeRoutard útikönyvek sorozat Toscane, Ombrie kötete, ISBN 978-2-01-245819-2
(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.) 

4 megjegyzés:

  1. Már vár tam a jellegzetes toszkánai tájképeket. :-)
    Ha a Medici-kről olvasok mindig izgatottan fülelek, érdekel amit alkottak, tettek. De ez a Tündérek kútja még titokzatosabban hallatszik...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Örülök, hogy tetszett. Sokszor az ilyen eldugott kis helyek igazi gyöngyszemek. És magyarul nincs is róla semmi infó. :( Pedig képzeld, a Szt. Jakab zarándokút is érinti a városkát, pont a Tündérek kútja mellett találtunk egy jelzést!

      Törlés
    2. Nahát! Ez aztán felettébb érdekes.

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!