2016. november 30., szerda

Bamberg óvárosa

Bamberg városa Németországban, azon belül is Bajorországban található. A város híres egyetemi, érseki, sörfőző település, valamint közigazgatási központ is. Gyönyörű belvárosa a legnagyobb sértetlen történelmi városmag Németországban és 1993 óta UNESCO világörökség. A listán 624-es azonosító számmal szerepel.

Bamberg a Regnitz-folyó partján terül el. Hét dombra épült a város, csak úgy, mint Róma, vagy Jordánia fővárosa, Amman.

Legenda 

Egyszer régen Babenberg Fülöp kíséretével együtt a tartomány keleti felébe tartott. A hosszú út során megpihent egy göcsörtös vén tölgy alatt. Hamar el is aludt. Álmában egy ligetben egy gyönyörű fiatal lányt látott. A lány hét dombot mutatott Fülöpnek, mindegyik tetején hatalmas fákkal, majd azt mondta neki: „Ez a föld a családodé lesz, és kastélyt építetek itt.” A legmagasabb domb tetején ekkor kidőltek a fák, és egy erőd nőtt ki a földből. Álmában Fülöp az erődben sétált, saját maga élt ott gyönyörű feleségével, aki gyermekeket is szült neki. Hetet. A dombok körül egy várost látott, templommal, mely az égig ért. Fülöp szolgálója pont ekkor ébresztette fel a fejedelmet. Útjukat azonban folytatni kellett. Fülöp nem tudta kiverni a fejéből a történetet. Mivel estig sem értek el a várba, így egy kunyhóban kértek szállást. Az ajtót az álmában látott lány nyitotta ki, akibe Fülöp rögtön bele is szeretett. Összeházasodtak, és megalapították a várost a hét dombon.

A bambergi régi városháza 

A bambergi régi városháza (Altes Rathaus) a történelmi belváros egyik legjelentősebb emlékműve, mely a város jellegzetes képéhez szorosan hozzátartozik, olyannyira, hogy Bamberg jelképévé vált. Ez a város legkülönlegesebb és egyben legtöbbet fotózott része.Kis Velence  

A Kis Velencének (Klein Venedig) nevezett városrészben az épületek többsége a XIX. századból származik. A Regnitz partján favázas halászházakat láthatunk, a vízen hajók sorakoznak, kacsák úszkálnak.
Régi vágóhíd 

A Regnitz-folyó partján álló vágóhíd (épült 1742) kapuja felett egy szürkemarha szobor látható. A középkor óta tízezres nagyságrendben terelték a magyarországi legelőkről, pusztákról széles marhahajtó utakon a betegségekkel szemben ellenálló szilaj szürke marhát nyugatra. A városok határaiban bérelt legelőkön legeltették őket, hogy a terelésből eredő súlyveszteséget visszapótolják, majd tömegesen a nagyobb német, bajor városok vásáraira és vágóhídjaira hajtották őket (Bamberg mellett Nürnbergbe, Regensburgba, Erfurtba, Augsburgba, stb.).
Az egykori vágóhídon az Otto Friedrich Egyetem Földrajzi Intézete működik.Bambergi dóm 

A Dombergen (Katedrális-hegy) található a késő román - koragót stílusú Bambergi dóm. A bazilika a Bambergi főegyházmegye székesegyháza, Németország egyik „császárdómja”, basilica minor rangú templom. Három védőszentje van: Szűz Mária, Szent Péter és Szent György. Fő nevezetességei közé tartozik a belső terében található különleges lovasszobor, a Német-római Birodalom egyetlen szentté avatott császári párjának (Szent Henrik és Szent Kunigunda) síremléke, valamint ez az egyetlen pápai sírhely az Alpoktól északra.
Régi palota 

A régi palotát (Alte Hofhaltung) 1591-ben építették Babenberg hercegség egy régi rezidenciájának helyén.Új Rezidencia 

Szintén a Dombergre építtette fel az Új-várat (Neue Burg) a Babenberg hercegi család. Az Új-várat 973-ban II. Ottó császár Henrik bajor hercegnek adományozta, az ő fia, II. Henrik császár pedig 1007-ben az általa alapított püspökségnek ajándékozta.
Az Új Rezidencia (Neue Residenz) négy szárnyas komplexuma 1802-ig a Bamberg herceg-püspökeinek székhelye volt.
Az Új Rezidencia belső udvarában lévő Rózsakert lélegzetelállító kilátást nyújt Bambergre.
Michaelskirche 

A Michaelsberg (Szent Mihály-hegy) Bamberg egy másik dombja. A Michaelskirche (Szent Mihály templom) XII. századi, román stílusú. Korábban a Michaelsberg bencés apátság temploma volt, melyet 1803-ban szekularizáltak. Michaelsberg bencés apátságot is Henrik alapította 1017-ben, mely a papság képzésére szolgált. A Michaelskirche felújítás miatt hosszú ideig zárva lesz.

Ha már feljöttünk ide, érdemes kiülni a Café-Restaurant Michaelsberg teraszára és megenni egy sütit, közben pedig élvezni a kilátást a városra.


Frank Sörgyár Múzeum

Mivel a szerzetesek voltak az első sörfőzők, a Frank Sörgyár Múzeum most a régi kolostor-sörfőzdében található. A Frank Sörgyár Múzeum Társulást (Fränkisches Brauereimuseum in der Bierstadt Bamberg e.V. (röviden: FBM)) 1979-ben alapították meg a sörfőző mesterek Bambergben.
Ez egy régi típusú múzeum egy régi épületben. Az 1122-ben alapított és 1969-ig működő egykori bencés kolostor-sörfőzde csodálatos pincéiben kialakított 1000 m²-es kiállító területen a sör történelmével ismerkedhetünk meg.
Adventi vásár - Maximiliansplatz 

Bamberg óvárosa egy ékszerdoboz, mely a karácsonyi szezonban különösen szépséges. Ebben az időszakban a város sétálóövezetében található Maximiliansplatz piactere a karácsony-várás varázsával van tele. Ez Bamberg hagyományos fő adventi vására.Hegel lakóháza 

Ebben a házban élt Georg Wilhelm Friedrich Hegel, aki szerkesztőként dolgozott Bambergben és itt hozta nyilvánosságra a Phänomenologie des Geistes című művét.


Schlenkerla történelmi füstös sör-főzde
A legismertebb a füstös sör az Aecht Schlenkerla Rauchbier, melynek gyártója a Schlenkerla. A Schlenkerla történelmi füstös sör-főzdében (Schlenkerla, die historische Rauchbierbrauerei) az árpát évszázadok óta tölgyfaforgácson füstölik, így alakult ki a tipikus, elsőre nagyon furcsa „füstölt sonkás” íz. A sör mellé érdemes megkóstolni a bambergi hagymát (Bamberger Zwiebeln in Rauchbiersoße mit Kartoffelbrei).Érdemes csak úgy bóklászni az óvárosban, gyönyörűséges favázas házak, szobrok, régi cégérek láthatók mindenfelé.
ELŐZMÉNY ITT, ITT, ITT, ITT és ITT
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
LINKEK/FORRÁSOK

Le Routard útikönyvek sorozat Allemagne kötete ISBN 978-2-01-912442-7
(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent és Gábor készítette.)

4 megjegyzés:

 1. Szépeket fotóztál. Tudtpl élni. :-)

  VálaszTörlés
 2. Nagyon különleges hangulatú város. Valami sajátos nyugalmat érzek a képeken, és ebben a nyugalomban vagy 1200 év vihara benne van :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így, ahogy írod! Nagyon különleges hangulatú. Valami mindig visszahúz ide! :)

   Törlés