2016. november 30., szerda

Bamberg óvárosa





Bamberg városa Németországban, azon belül is Bajorországban található. A város híres egyetemi, érseki, sörfőző település, valamint közigazgatási központ is. Gyönyörű belvárosa a legnagyobb sértetlen történelmi városmag Németországban és 1993 óta UNESCO világörökség. A listán 624-es azonosító számmal szerepel.

Bamberg a Regnitz-folyó partján terül el. Hét dombra épült a város, csak úgy, mint Róma, vagy Jordánia fővárosa, Amman.

Legenda 

Egyszer régen Babenberg Fülöp kíséretével együtt a tartomány keleti felébe tartott. A hosszú út során megpihent egy göcsörtös vén tölgy alatt. Hamar el is aludt. Álmában egy ligetben egy gyönyörű fiatal lányt látott. A lány hét dombot mutatott Fülöpnek, mindegyik tetején hatalmas fákkal, majd azt mondta neki: „Ez a föld a családodé lesz, és kastélyt építetek itt.” A legmagasabb domb tetején ekkor kidőltek a fák, és egy erőd nőtt ki a földből. Álmában Fülöp az erődben sétált, saját maga élt ott gyönyörű feleségével, aki gyermekeket is szült neki. Hetet. A dombok körül egy várost látott, templommal, mely az égig ért. Fülöp szolgálója pont ekkor ébresztette fel a fejedelmet. Útjukat azonban folytatni kellett. Fülöp nem tudta kiverni a fejéből a történetet. Mivel estig sem értek el a várba, így egy kunyhóban kértek szállást. Az ajtót az álmában látott lány nyitotta ki, akibe Fülöp rögtön bele is szeretett. Összeházasodtak, és megalapították a várost a hét dombon.

A bambergi régi városháza 

A bambergi régi városháza (Altes Rathaus) a történelmi belváros egyik legjelentősebb emlékműve, mely a város jellegzetes képéhez szorosan hozzátartozik, olyannyira, hogy Bamberg jelképévé vált. Ez a város legkülönlegesebb és egyben legtöbbet fotózott része.



Kis Velence  

A Kis Velencének (Klein Venedig) nevezett városrészben az épületek többsége a XIX. századból származik. A Regnitz partján favázas halászházakat láthatunk, a vízen hajók sorakoznak, kacsák úszkálnak.




Régi vágóhíd 

A Regnitz-folyó partján álló vágóhíd (épült 1742) kapuja felett egy szürkemarha szobor látható. A középkor óta tízezres nagyságrendben terelték a magyarországi legelőkről, pusztákról széles marhahajtó utakon a betegségekkel szemben ellenálló szilaj szürke marhát nyugatra. A városok határaiban bérelt legelőkön legeltették őket, hogy a terelésből eredő súlyveszteséget visszapótolják, majd tömegesen a nagyobb német, bajor városok vásáraira és vágóhídjaira hajtották őket (Bamberg mellett Nürnbergbe, Regensburgba, Erfurtba, Augsburgba, stb.).
Az egykori vágóhídon az Otto Friedrich Egyetem Földrajzi Intézete működik.



Bambergi dóm 

A Dombergen (Katedrális-hegy) található a késő román - koragót stílusú Bambergi dóm. A bazilika a Bambergi főegyházmegye székesegyháza, Németország egyik „császárdómja”, basilica minor rangú templom. Három védőszentje van: Szűz Mária, Szent Péter és Szent György. Fő nevezetességei közé tartozik a belső terében található különleges lovasszobor, a Német-római Birodalom egyetlen szentté avatott császári párjának (Szent Henrik és Szent Kunigunda) síremléke, valamint ez az egyetlen pápai sírhely az Alpoktól északra.








Régi palota 

A régi palotát (Alte Hofhaltung) 1591-ben építették Babenberg hercegség egy régi rezidenciájának helyén.























Új Rezidencia 

Szintén a Dombergre építtette fel az Új-várat (Neue Burg) a Babenberg hercegi család. Az Új-várat 973-ban II. Ottó császár Henrik bajor hercegnek adományozta, az ő fia, II. Henrik császár pedig 1007-ben az általa alapított püspökségnek ajándékozta.
Az Új Rezidencia (Neue Residenz) négy szárnyas komplexuma 1802-ig a Bamberg herceg-püspökeinek székhelye volt.
Az Új Rezidencia belső udvarában lévő Rózsakert lélegzetelállító kilátást nyújt Bambergre.




Michaelskirche 

A Michaelsberg (Szent Mihály-hegy) Bamberg egy másik dombja. A Michaelskirche (Szent Mihály templom) XII. századi, román stílusú. Korábban a Michaelsberg bencés apátság temploma volt, melyet 1803-ban szekularizáltak. Michaelsberg bencés apátságot is Henrik alapította 1017-ben, mely a papság képzésére szolgált. A Michaelskirche felújítás miatt hosszú ideig zárva lesz.

Ha már feljöttünk ide, érdemes kiülni a Café-Restaurant Michaelsberg teraszára és megenni egy sütit, közben pedig élvezni a kilátást a városra.










Frank Sörgyár Múzeum

Mivel a szerzetesek voltak az első sörfőzők, a Frank Sörgyár Múzeum most a régi kolostor-sörfőzdében található. A Frank Sörgyár Múzeum Társulást (Fränkisches Brauereimuseum in der Bierstadt Bamberg e.V. (röviden: FBM)) 1979-ben alapították meg a sörfőző mesterek Bambergben.
Ez egy régi típusú múzeum egy régi épületben. Az 1122-ben alapított és 1969-ig működő egykori bencés kolostor-sörfőzde csodálatos pincéiben kialakított 1000 m²-es kiállító területen a sör történelmével ismerkedhetünk meg.




Adventi vásár - Maximiliansplatz 

Bamberg óvárosa egy ékszerdoboz, mely a karácsonyi szezonban különösen szépséges. Ebben az időszakban a város sétálóövezetében található Maximiliansplatz piactere a karácsony-várás varázsával van tele. Ez Bamberg hagyományos fő adventi vására.



Hegel lakóháza 

Ebben a házban élt Georg Wilhelm Friedrich Hegel, aki szerkesztőként dolgozott Bambergben és itt hozta nyilvánosságra a Phänomenologie des Geistes című művét.


Schlenkerla történelmi füstös sör-főzde
A legismertebb a füstös sör az Aecht Schlenkerla Rauchbier, melynek gyártója a Schlenkerla. A Schlenkerla történelmi füstös sör-főzdében (Schlenkerla, die historische Rauchbierbrauerei) az árpát évszázadok óta tölgyfaforgácson füstölik, így alakult ki a tipikus, elsőre nagyon furcsa „füstölt sonkás” íz. A sör mellé érdemes megkóstolni a bambergi hagymát (Bamberger Zwiebeln in Rauchbiersoße mit Kartoffelbrei).



Érdemes csak úgy bóklászni az óvárosban, gyönyörűséges favázas házak, szobrok, régi cégérek láthatók mindenfelé.




















ELŐZMÉNY ITT, ITT, ITT, ITT és ITT
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
LINKEK/FORRÁSOK

Le Routard útikönyvek sorozat Allemagne kötete ISBN 978-2-01-912442-7
(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent és Gábor készítette.)

4 megjegyzés:

  1. Szépeket fotóztál. Tudtpl élni. :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon különleges hangulatú város. Valami sajátos nyugalmat érzek a képeken, és ebben a nyugalomban vagy 1200 év vihara benne van :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így, ahogy írod! Nagyon különleges hangulatú. Valami mindig visszahúz ide! :)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!