2019. január 11., péntek

Újévi fotós kihívás 2019





Újévi FOTÓS KIHÍVÁSt hirdetett meg a facebookon a CVOD KLUB Nürnberg. Túl sok kihívásban nem vettem részt életemben, mert nagy részüket (mint például a jegesvödör-kihívás (ice bucket challenge)) értelmetlennek tartom.


De végre itt egy olyan, ami nekem is tetszik! J




10 napon át napi → 1 téma, → 1 kritérium, → 1 séma.

► MI A CÉLJA?
A gyárilag meglévő szépérzék ápolása mellett a tudatosság népszerűsítése a fotózásban. Egy adott látvány megörökítése mellett a látvány okozásának a képességét.

► MILYENEK A FELADATOK?
Annak érdekében, hogy azok is bekapcsolódhassanak, akik nem gyakorlott fotósok, voltak egyszerű feladványok is, melyeket lehetett kombinálni az összetettebb, gondolkodtatóbb feladatokkal.

A kihívás teljesítéséhez a napi három feladvány közül egyet kellett választani. Egyes feladatokat lehetett kombinálni is, ami nyilván izgalmasabbá tette a dolgot.

→ téma (a kép központi „cselekménye”, pl. „ceruza”, „visszanyalt a fagyi”);
→ kritérium (különböző mértékű megkötések, amik azonban a témát szabadon hagyják, pl. „színek: piros, fehér, zöld”);

→ séma (vonalrajzokkal megadott struktúrát kell követnie a képnek, pl. három karika egymáson)


► MIKOR?
Január 1-10-ig.

A feladatok a CVOD KLUB Nürnberg → facebook oldalán, → az általa szervezett „eseményen való részvétellel”, vagy → e-mailben érkeztek.

Az elkészült képeket elküldhettük e-mailben, vagy hozzászólásként a megfelelő feladat posztja alá facebookon.


1. nap


Az első napi képemmel nem vagyok elégedett. Rossz idő volt kint, az utcák meg telis-tele az éjféli tűzijáték szemetével. Valahogy nem volt kedvem sem a sajtófotóhoz, sem a béka/madár perspektívához sem. Fény-árnyék meg nem volt, mert egész nap egy percre sem sütött ki a nap.



2. nap


Alapvetően egy feladat választandó, de nyilván nagyobb a kihívás, ha az ember ötvözi őket.
Ez jó feladat volt, és sikerült ötvöznöm őket. Lett volna egy még tökéletesebb alanyom a formához, de elment. Így maradt ez a kevésbé tökéletes.



3. nap


Dolgoznom kellett, így sok időm nem volt a feladatra. Hirtelenjében nem találtam sem a kritériumnak, sem a sémának megfelelő dolgot, így maradt a téma. Két képet is csináltam.




4. nap


Itt megfogott a séma, és tudtam, hogy mit akarok lencsevégre kapni. Végül elég nehéz lett, mert a kémények magasan vannak, és legtöbbször pont nem is ilyen formában, de nem adtam fel, és találtam egyet, ami végül jó lett.



5. nap


Nehéz volt alanyt találni a képhez. Már majdnem feladtam. És akkor, ahogy a mobilon a bekapcsolt kamerával mászkáltam a lakásban, elém ugrottak a kontrasztos témák… a falióra számlapja, a számítógép billentyűzete, és a szőnyeg. J



6. nap


A karácsonyfát nem akartam választani, túl egyszerű. A realitás meg valahogy nem jött. Így maradt a kicsi élességtartomány. Így legalább tanulgattam a mobilon az ehhez szükséges funkciókat. Az eredménnyel nem vagyok elégedett, ezt még gyakorolni kell.



7. nap


Itt megint a második feladatot választottam, legalább kiderült, hogy a kamera tud direkt fekete-fehér képeket csinálni, így ezzel játszottam. Több kép is készült, végül a diós maradt meg, ez lett a kedvencem. Szépen kihozta, hogy a dióknak mennyire különbözőek a színei.



8. nap


Ez a nap nagyon nehéz volt. A séma… hát nem is tudom, minek lehet ilyen alakja… Az evés meg… nem fényképezhetek le egy vadidegent evés közben! Maradt a formás feladat. Egész nap kutattam utána, és már vaksötét volt, mire megtaláltam. Köztünk volt a 4 sávos forgalmas út, aminek a közepére nem állhattam be a jó képért, így zoomolni kellett. A fényviszonyok és a zoom miatt elég rossz a minőség, de legalább sikerült megcsinálni a feladatot.



9. nap


Ezen a napon a kihívást az jelentette, hogy semmi időm nem volt. Így kényszermegoldásként maradt a lépcsőház korlátja. Kár. Ha lett volna időm, biztos találtam volna jobb témát is.



10. nap


Az utolsó napi képem nagyon szeretem. J



És hogy mire volt jó ez az egész? Mert Lóri szerint, ha nincs nyeremény, akkor minek ilyesmivel foglalkozni, mikor így is időhiányban szenvedek?!
Két dolog miatt: az egyik, amit már emlegettem is, az új mobil miatt. Ezt a típust direkt a kamera miatt választottam. Hisz a képeim legtöbbször mobillal készülnek, mert lusta vagyok a dög nagy és nehéz gépet magammal cipelni. Az előbbiek mellett, mire előkapom, van, hogy már nincs is ott, amit le akartam fényképezni. A mobil gyorsabb, könnyebb, kisebb, kényelmesebb.
A másik dolog, amire jó volt, az az, hogy kizökkentett picit a mindennapokból. Máshogy néztem a magam körül lévő megszokott dolgokra, tárgyakra. Egyáltalán: rájuk néztem, sőt alaposan tanulmányoztam őket. Máshogy mentem munkába vagy boltba, csak mert kerestem a kép témáját. Vagy épp mert a megszokott útvonalon nem találtam semmit, egy másikat választottam.

Érdekes napok voltak ezek, már most hiányérzetem van, pedig csak most lett vége. Köszi a kihívást CVOD KLUB Nürnberg!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!




8 megjegyzés:

  1. Jók ezek az előre kiadott, kigondolt feladatok. Segítenek a tudatos fényképezésben, illetve elképesztő, hoyg mennyire tudatossabbá tesznek a környezetünk megfigyelésében!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is ezen döbbentem le a leginkább, hogy mennyire máshogy tekintek a környezetemre! Hogy olyan dolgokat is észrevettem, amire máskor egyáltalán nem figyelek, elmegyek mellette, elsiklok felette. Örülök, hogy tetszett! :-)

      Törlés
  2. Érdekes, és biztosan sok mindenre jó is volt ez az egész, de ezek a három képpel megadott kritérium leírások szerintem nagyon bonyolltan vannak megadva. Eleinte egyáltalán nem is értettem, mit akarnak ezzel, aztán egy-egy képed alapján valamennyire találtam összefüggést. Nekem ehhez nem biztos, hogy lett volna türelmem. ;-) Ügyes vagy, hogy megcsináltad. Én mobillal szinte soha nem fotózok, addig jó a kép, míg a mobilon nézegetem, de amikor átmásolom a PC-re elrettentően rossz a minőség, pedig ennél a második okosomnál, nekem is sokat ígértek a kamerához.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Volt olyan feladat, amit én is többször elolvastam, illetve a képet többször megnéztem, hogy ez mit is akar jelenteni, mit is kéne csinálnom. ;-)
      Én a régi mobilt is a kamera miatt tartottam meg ilyen sokáig, mert sajna a legtöbb funkcióhoz megszűnt már rá a támogatás, és már idegesített, hogy semmire nem tudom használni. Ezt az új mobilt legalább fél éve keresem már, és direkt úgy, hogy a kamerája legyen jó. Van erre egy jó program a neten, össze lehet hasonlítani mobilok kamerái által készített képeket, és látod hogy melyik milyen éles, milyen a színe, stb. stb. Így vettem meg ezt az új telefont. Sok mindent tud a kamerája, viszont nekem még meg kell tanulnom rajta a funkciókat. Ahogy egyik-másik képen látszik, nem lettek tökéletesek. ;-)

      Törlés
  3. Lányok, elsőre én sem igen értettem... mi vaaan? Aztán aprólékosan ismét elolvastam és egyre jobban tetszett! :-)))
    Ügyesen megoldottad időhiányban is. Én is szívesen vettem volna részt ilyen vagy hasonló kihívásban, épp azért mert egész másar koncentrálsz így veszel észre dolgokat körülötted. Pont ez a kreativitás nyűgöz le.
    Szinte sosem fotózom mobillal (inkább a férjem), nem igen kedvelem, hasonlóképp vagyok vele mint Flögi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, ha tudtam volna, hogy érdekelne Téged is! Szóltam volna. Sebaj, majd észben tartom, és ha lesz legközelebb, szólok. ;-)
      Nálunk pont fordítva van ezek szerint, én (többnyire) mobillal nyomom, Laurent meg kamerával. ;-)

      Törlés
    2. Azt hittem feltűnt az évek során, hogy kedvelek fotózni... ;-)

      Törlés
    3. Azt tudom, de más "feladatra" fotózni :-p Látod, Flögi is szeret fotózni, és neki nem tetszett.
      Ha lesz ilyen kihívás legközelebb, szólok neked mindenképp!

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!