2019. január 11., péntek

Újévi fotós kihívás 2019

Újévi FOTÓS KIHÍVÁSt hirdetett meg a facebookon a CVOD KLUB Nürnberg. Túl sok kihívásban nem vettem részt életemben, mert nagy részüket (mint például a jegesvödör-kihívás (ice bucket challenge)) értelmetlennek tartom.


De végre itt egy olyan, ami nekem is tetszik! J
10 napon át napi → 1 téma, → 1 kritérium, → 1 séma.

► MI A CÉLJA?
A gyárilag meglévő szépérzék ápolása mellett a tudatosság népszerűsítése a fotózásban. Egy adott látvány megörökítése mellett a látvány okozásának a képességét.

► MILYENEK A FELADATOK?
Annak érdekében, hogy azok is bekapcsolódhassanak, akik nem gyakorlott fotósok, voltak egyszerű feladványok is, melyeket lehetett kombinálni az összetettebb, gondolkodtatóbb feladatokkal.

A kihívás teljesítéséhez a napi három feladvány közül egyet kellett választani. Egyes feladatokat lehetett kombinálni is, ami nyilván izgalmasabbá tette a dolgot.

→ téma (a kép központi „cselekménye”, pl. „ceruza”, „visszanyalt a fagyi”);
→ kritérium (különböző mértékű megkötések, amik azonban a témát szabadon hagyják, pl. „színek: piros, fehér, zöld”);

→ séma (vonalrajzokkal megadott struktúrát kell követnie a képnek, pl. három karika egymáson)


► MIKOR?
Január 1-10-ig.

A feladatok a CVOD KLUB Nürnberg → facebook oldalán, → az általa szervezett „eseményen való részvétellel”, vagy → e-mailben érkeztek.

Az elkészült képeket elküldhettük e-mailben, vagy hozzászólásként a megfelelő feladat posztja alá facebookon.


1. nap


Az első napi képemmel nem vagyok elégedett. Rossz idő volt kint, az utcák meg telis-tele az éjféli tűzijáték szemetével. Valahogy nem volt kedvem sem a sajtófotóhoz, sem a béka/madár perspektívához sem. Fény-árnyék meg nem volt, mert egész nap egy percre sem sütött ki a nap.2. nap


Alapvetően egy feladat választandó, de nyilván nagyobb a kihívás, ha az ember ötvözi őket.
Ez jó feladat volt, és sikerült ötvöznöm őket. Lett volna egy még tökéletesebb alanyom a formához, de elment. Így maradt ez a kevésbé tökéletes.3. nap


Dolgoznom kellett, így sok időm nem volt a feladatra. Hirtelenjében nem találtam sem a kritériumnak, sem a sémának megfelelő dolgot, így maradt a téma. Két képet is csináltam.
4. nap


Itt megfogott a séma, és tudtam, hogy mit akarok lencsevégre kapni. Végül elég nehéz lett, mert a kémények magasan vannak, és legtöbbször pont nem is ilyen formában, de nem adtam fel, és találtam egyet, ami végül jó lett.5. nap


Nehéz volt alanyt találni a képhez. Már majdnem feladtam. És akkor, ahogy a mobilon a bekapcsolt kamerával mászkáltam a lakásban, elém ugrottak a kontrasztos témák… a falióra számlapja, a számítógép billentyűzete, és a szőnyeg. J6. nap


A karácsonyfát nem akartam választani, túl egyszerű. A realitás meg valahogy nem jött. Így maradt a kicsi élességtartomány. Így legalább tanulgattam a mobilon az ehhez szükséges funkciókat. Az eredménnyel nem vagyok elégedett, ezt még gyakorolni kell.7. nap


Itt megint a második feladatot választottam, legalább kiderült, hogy a kamera tud direkt fekete-fehér képeket csinálni, így ezzel játszottam. Több kép is készült, végül a diós maradt meg, ez lett a kedvencem. Szépen kihozta, hogy a dióknak mennyire különbözőek a színei.8. nap


Ez a nap nagyon nehéz volt. A séma… hát nem is tudom, minek lehet ilyen alakja… Az evés meg… nem fényképezhetek le egy vadidegent evés közben! Maradt a formás feladat. Egész nap kutattam utána, és már vaksötét volt, mire megtaláltam. Köztünk volt a 4 sávos forgalmas út, aminek a közepére nem állhattam be a jó képért, így zoomolni kellett. A fényviszonyok és a zoom miatt elég rossz a minőség, de legalább sikerült megcsinálni a feladatot.9. nap


Ezen a napon a kihívást az jelentette, hogy semmi időm nem volt. Így kényszermegoldásként maradt a lépcsőház korlátja. Kár. Ha lett volna időm, biztos találtam volna jobb témát is.10. nap


Az utolsó napi képem nagyon szeretem. JÉs hogy mire volt jó ez az egész? Mert Lóri szerint, ha nincs nyeremény, akkor minek ilyesmivel foglalkozni, mikor így is időhiányban szenvedek?!
Két dolog miatt: az egyik, amit már emlegettem is, az új mobil miatt. Ezt a típust direkt a kamera miatt választottam. Hisz a képeim legtöbbször mobillal készülnek, mert lusta vagyok a dög nagy és nehéz gépet magammal cipelni. Az előbbiek mellett, mire előkapom, van, hogy már nincs is ott, amit le akartam fényképezni. A mobil gyorsabb, könnyebb, kisebb, kényelmesebb.
A másik dolog, amire jó volt, az az, hogy kizökkentett picit a mindennapokból. Máshogy néztem a magam körül lévő megszokott dolgokra, tárgyakra. Egyáltalán: rájuk néztem, sőt alaposan tanulmányoztam őket. Máshogy mentem munkába vagy boltba, csak mert kerestem a kép témáját. Vagy épp mert a megszokott útvonalon nem találtam semmit, egy másikat választottam.

Érdekes napok voltak ezek, már most hiányérzetem van, pedig csak most lett vége. Köszi a kihívást CVOD KLUB Nürnberg!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
8 megjegyzés:

 1. Jók ezek az előre kiadott, kigondolt feladatok. Segítenek a tudatos fényképezésben, illetve elképesztő, hoyg mennyire tudatossabbá tesznek a környezetünk megfigyelésében!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is ezen döbbentem le a leginkább, hogy mennyire máshogy tekintek a környezetemre! Hogy olyan dolgokat is észrevettem, amire máskor egyáltalán nem figyelek, elmegyek mellette, elsiklok felette. Örülök, hogy tetszett! :-)

   Törlés
 2. Érdekes, és biztosan sok mindenre jó is volt ez az egész, de ezek a három képpel megadott kritérium leírások szerintem nagyon bonyolltan vannak megadva. Eleinte egyáltalán nem is értettem, mit akarnak ezzel, aztán egy-egy képed alapján valamennyire találtam összefüggést. Nekem ehhez nem biztos, hogy lett volna türelmem. ;-) Ügyes vagy, hogy megcsináltad. Én mobillal szinte soha nem fotózok, addig jó a kép, míg a mobilon nézegetem, de amikor átmásolom a PC-re elrettentően rossz a minőség, pedig ennél a második okosomnál, nekem is sokat ígértek a kamerához.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Volt olyan feladat, amit én is többször elolvastam, illetve a képet többször megnéztem, hogy ez mit is akar jelenteni, mit is kéne csinálnom. ;-)
   Én a régi mobilt is a kamera miatt tartottam meg ilyen sokáig, mert sajna a legtöbb funkcióhoz megszűnt már rá a támogatás, és már idegesített, hogy semmire nem tudom használni. Ezt az új mobilt legalább fél éve keresem már, és direkt úgy, hogy a kamerája legyen jó. Van erre egy jó program a neten, össze lehet hasonlítani mobilok kamerái által készített képeket, és látod hogy melyik milyen éles, milyen a színe, stb. stb. Így vettem meg ezt az új telefont. Sok mindent tud a kamerája, viszont nekem még meg kell tanulnom rajta a funkciókat. Ahogy egyik-másik képen látszik, nem lettek tökéletesek. ;-)

   Törlés
 3. Lányok, elsőre én sem igen értettem... mi vaaan? Aztán aprólékosan ismét elolvastam és egyre jobban tetszett! :-)))
  Ügyesen megoldottad időhiányban is. Én is szívesen vettem volna részt ilyen vagy hasonló kihívásban, épp azért mert egész másar koncentrálsz így veszel észre dolgokat körülötted. Pont ez a kreativitás nyűgöz le.
  Szinte sosem fotózom mobillal (inkább a férjem), nem igen kedvelem, hasonlóképp vagyok vele mint Flögi.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó, ha tudtam volna, hogy érdekelne Téged is! Szóltam volna. Sebaj, majd észben tartom, és ha lesz legközelebb, szólok. ;-)
   Nálunk pont fordítva van ezek szerint, én (többnyire) mobillal nyomom, Laurent meg kamerával. ;-)

   Törlés
  2. Azt hittem feltűnt az évek során, hogy kedvelek fotózni... ;-)

   Törlés
  3. Azt tudom, de más "feladatra" fotózni :-p Látod, Flögi is szeret fotózni, és neki nem tetszett.
   Ha lesz ilyen kihívás legközelebb, szólok neked mindenképp!

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!