2020. január 11., szombat

Weissbierbrauer Kuchlbauer - Abensberg



Az egyik legrégebbi sörfőzde Bajorország szívében



A Kuchlbauer sörfőzde Bajorország szívében, Abensbergben igazán különleges módon -a sör és a művészet egyedülálló kombinációjával- mutatja be a sör világát. A szürreális látnivaló különleges élményt nyújt. A Kuchlbauer Sörfőzde udvarán a Hundertwasser mesetorony majd’ 35 méter magas, meglepő épülete fogad.




Abensberg történelme


Abensberg területe már a neolitikum idején lakott volt. Neolitikus kovakőbányája országos jelentőségű.
Abensberg történelmében fontos szerepet játszott a Babone-nemzetség, akiknek bajorországi jelenléte a X. századig vezethető vissza. Babo nevű nemzetségfőjük a nyugati Duna-tartomány grófjaként volt ismert. Az „Abensberg Ura” címet Babone Gebhard, Rohr ispánja birtokolta már 1138 előtt. Ebből az évből való a településről fennmaradt legkorábbi írásos feljegyzés Habensperch néven. Abensberg vára (castrum of Abensprech) a XII. század közepén épült, bár először csak 1256-ban említik.
A császári testvérpár, Ludwig V. der Brandenburger Herzog von Bayern (Brandenburgi Lajos) és Stephan II. Herzog von Bayern (II. István bajor herceg) 1348. június 12-én Abensberget városi rangra emelték. A várost fallal vették körül, melynek egykor 40 tornya volt. A város volt a vidék uradalmi, gazdasági és kulturális központja.
1390 környékén alapította a karmelita kolostort Graf Johannes II. von Abensberg és felesége Agnes. Ebben az egykori kolostorban ma az Aventinus Múzeum látható.
Abensberg utolsó urát (Niclas Graf von Abensberg) 1485-ben kivégezték. A város elvesztette függetlenségét és Bajorország része lett.
A harmincéves háború során súlyos pusztítások érték a várost.
1809-ben az abensbergi csatában Bonaparte Napóleon győzedelmeskedett.


A KunstHaus Abensberg épületében kezdtük a látogatást, mert volt még időnk a sörfőzdés túra előtt. A két helyre lehet kombinált jegyet venni, így valamivel olcsóbb.



KunstHaus Abensberg


A KunstHaus Abensberg 2014 júniusában nyílt meg. Friedensreich Hundertwasser művész életét és munkásságát mutatják be számos kiállításon keresztül 280 m2-en, tizenkét szinten. A Peter Pelikan osztrák építész által tervezett KunstHaus Abensberg épületét Hundertwasserre emlékeztető formák és színek jellemzik. Az épület legszembetűnőbb eleme a ferde torony.













Hundertwasser


Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser Bécsben született 1928. december 15-én. Osztrák építész, festő és filozófus volt. Eredetileg Friedrich Stowasser volt a neve. A „sto” szláv nyelveken százat jelent, ezt németesítette művésznevében, melynek jelentése „száz víz”. A Friedensreich pedig béketelit, a Regentag esős napot (ez volt egyébként a hajójának a neve is, amelyen lakott), a Dunkelbunt pedig sötéttarkát jelent.
Építészete az organikus építészethez tartozik. Jelentős filozófiai hitvallás van építészete mögött, mellyel az embert vissza akarja részben téríteni a természethez. Nagy hatással volt rá a bécsi szecesszió építészete is.
Új-Zéland közelében, a Queen Elizabeth II fedélzetén halt meg, 2000. február 19-én.




Kuchlbauer sörfőzde



A Kuchlbauer sörfőzde (Weissbierbrauer Kuchlbauer) Bajorország szívében fekszik. Ha Abensberg városából kiindulva egy 230 km átmérőjű kört rajzolunk Bajorország köré, a Kuchlbauer Sörvilág (Kuchlbauers Bierwelt) lesz a kör középpontjában. Abensberg óvárosa mellett található ez a sörfőzde, melyet 1300-ban alapítottak, így ez Bajorország egyik legrégebbi sörfőzdéje is. A termelés a búzasörre összpontosít, évente körülbelül 110 000 hektoliter mennyiségben főznek finomabbnál finomabb búzasöröket, mint például az Aloysius sötét búzabak sört, vagy az Alte Liebe sötét búzasört.




Ha Abensberg városából kiindulva egy 230 km átmérőjű kört rajzolunk Bajorország köré,
a Kuchlbauer Sörvilág (Kuchlbauers Bierwelt) lesz a kör középpontjában.





A sörfőzdét végig lehet járni, idegenvezetéssel, bizonyos órákban. A vezetés német nyelven van (főszezonban előfordul angol is), de több nyelven is elérhető papírlapokra kinyomtatva a szöveg - sajnos magyarul pont nem. L

Sörfőzde

Sörfőzde

Sör-patika

Fermentációs ház

Fermentációs ház

Aloysius, az angyal, aki nem akar visszamenni a mennybe, mert ott nincs sör.

20 literes búzasörös pohár


A törpék sörfőzdéje

Palackozó

Palackozó

Palackozó

Leonardo pince

A törpék barlangja

A törpék barlangja

Udvar - tűzoltókocsi

Udvar - hintók

Udvar - a sörfőzde kútja (28 méter mély)

A sörfőzde területén áll egy Hundertwasser által tervezett és Peter Pelikan által újratervezett meseszerű torony, amely a sörfőzde különleges védjegye is egyben. A Turm Weisse erős búzasörüket erről a toronyról nevezték el. 


Kuchlbauer-Turm


A 34,19 méter magas „Ezeregyéjszaka” stílusában készült építmény a Kuchlbauer sörfőzde különleges védjegye. Leonhard Salleck, a sörfőzde tulajdonosa és a torony építtetője több éven át harcolt, hogy leküzdje a különleges torony megépítését övező ellenállást. A Hundertwasser tervei alapján a „mesetornyot” azért kellett újratervezni, mert az abensbergi középkori óváros mellé akarták építeni. Az építményt Hundertwasser eredetileg 70 méteresre tervezte, a műemlékvédelmi hivatal azonban ezt nem engedélyezte, mivel ilyen régi városközpontokban nem épülhet semmi, ami magasabb, mint a templom tornya.
Az osztrák művész 1999-ben, néhány hónappal halála előtt képeslapot küldött Leonhard Sallecknek amelyben reményét fejezte ki: „remélem, hogy a hatóságok is felismerik a torony jelentőségét, jövőbemutató küldetését”.
Azonban nem így történt, mert a torony újabb, ötven méteres változatát is elutasították. Végül a 34,19 méter magas tervet engedélyezték, és Peter Pelikan építész ennek megfelelően kicsinyítette le Hundertwasser tervrajzait.

Az eredeti, és az elfogadott terv szerinti tornyok

Az alapkő letételre 2007. április 23-án került sor. Az építményt lezáró, tíz méter átmérőjű, arany gömbkupola 2008. augusztus 8-án került fel a toronyra. Az erkélyekkel tarkított, többszintes torony teraszain fák és más növények nőnek. A különleges látványt nyújtó építményt 2010 januárjában nyitották meg a látogatók előtt. 202 lépcsőfok vezet fel az arany gömbbe. (Mozgáskorlátozottaknak lift áll rendelkezésre.)
A torony aljában egy 4200 darabos söröspohár gyűjtemény látható, mely a világ legnagyobb búzasöröspohár gyűjteménye!
Itt, a torony aljában búcsúzott el tőlünk az idegenvezető, és saját tempónkban és kedvünk szerint fedezhettük fel a tornyot és az udvart.





Itt, a torony aljában búcsúzott el tőlünk az idegenvezető.


A torony aljában egy 4200 darabos söröspohár gyűjtemény látható, mely a világ legnagyobb búzasöröspohár gyűjteménye!
























A sörfőzde-látogatás kóstolóval zárult. Választhattunk magunknak egy-egy sört, és kaptunk mellé egy-egy sós perecet is.




VIDEO!!!


A végén elmentünk még a város központjába is, ahol bekukucskáltunk a templomba, majd egy kávézóban ettünk egy kis édességet is, mielőtt elindultunk haza.

Pfarrkirche St. Barbara (Szent Barbara plébániatemplom)

Pfarrkirche St. Barbara (Szent Barbara plébániatemplom)

Pfarrkirche St. Barbara (Szent Barbara plébániatemplom)

Klosterkirche (apátsági templom)




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK

Kuchlbauer sörfőzde ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Kuchlbauer_Brewery




(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



6 megjegyzés:

  1. Wow... Fogalmam sem volt róla, hogy ilyen mesébe illő hely létezik... Ezért most kicsit szégyellem is magam. De legalább van egy új célpont, ami felkerült a bakancslistamra. ��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik!
      Nem kell szégyellned magad, rengeteg gyönyörű, érdekes hely van a világon, nem tudhatunk mindenről. ;-)
      Mi is egy csomó helyről úgy szerzünk tudomást, hogy "szembejön" velünk itt-ott (FBon, más blogokon, stb.)

      Törlés
  2. Ide nekem is el kell mennem. Imádom ezeket a fura épületeket, amik nem csak színesek, hanem fura alakúak is kívül-belül.
    Mondjuk a sörért nem vagyok oda, de az építészetért igen, szóval talán én is jól érezném magam itt. Illetve a bejegyzés végén a sütik eléggé csábítóak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztosan nagyon tetszene! Nagyon jól meg van csinálva a hely, úgyhogy akkor is ajánlom, ha nem vagy sörös. Mint ahogy én sem. ;-) Bár az utóbbi időben rájöttem, hogy a búzasör ízlik. Főleg a sötét fajták. Meg a különleges ízűek, mint például a bambergi füstös sör!

      Törlés
  3. Nagyon szuper helyen jártál, és jó volt olvasni róla. A férjem tuti odáig lenne, ha elvinném egyszer oda. A búzasör biztos nagyon finom lehetett, nekem személyes kedvencem. :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de jó! Akkor ez a hely többszörösen is nektek való! Remélem, erre jártok egyszer, és betértek majd. :-) Biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog nektek!

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!