2020. január 19., vasárnap

Dokumentationszentrum Nürnberg




Németország legnagyobb nemzetiszocialista épülete volt a nürnbergi kongresszusi központ, melynek egy részében nyílt meg a Dokumentációs Központ (Dokumentationszentrum, röviden: Dokuzentrum) 2001-ben. A monumentális épület eredetileg 70 méter magas lett volna, ha a II. világháború közbe nem szól. Így viszont csak 39 méter valósult meg a 70-ből 1939-re. Ha elkészült volna, 50 ezres befogadóképességű lett volna.



Laurent többször nyaggatott már, hogy menjünk el és nézzük meg a Dokuzentrumot. Eddig csak a mellette lévő Volksplatzon megrendezett Volksfestekre mentünk oda, illetve a Dutzendteich nevű területre sétálni. Egy esős délután aztán megadtam magam, és elhittem Laurent-nak és a Tripadvisornak, hogy ez egy remek látnivaló lesz, hisz 175 nürnbergi látványosságból a 4. helyen áll, és 4,5 pontos értékelése van, szóval érdekesnek kell lennie.


Nürnberg, a „legnémetebb német város”


Nürnberg volt a II. világháború előtt a náci Németország spirituális központja. Nürnberget jelölte ki Adolf Hitler a „legnémetebb német városnak”, így a nácik itt tartották a legnagyobb pártrendezvényeket és birodalmi ünnepeket. A város déli részén lévő kb. 16 négyzetkilométer nagyságú terület volt a náci párt központja, gyülekezőhelye (Reichsparteitagsgelände). 1933 és 1938 között hat pártgyűlést tartottak itt. Erre az óriási területre többnyire Albert Speer, a Harmadik Birodalom főépítésze tervezte a létesítményeket, melyek többsége a II. világháború kitörése miatt csak részben, vagy egyáltalán nem készült el.




Kongresszusi csarnok

(Kongresshalle)


Az egyetlen épület, amely nem Albert Speer, hanem Ludwig és Franz Ruff tervei alapján készült, és mely máig őrzi a történelmet, az a Kongresszusi csarnok (Kongresshalle) óriási, U alakú épülete, mely napjainkban műemlékvédelem alatt áll. A római Colosseum mintájára épült, de ha elkészült volna, kb. 70 méter magas és  50 ezres befogadóképességű lett volna, szemben a Colosseum kb. 48 méteres magasságával és 20 ezer fős befogadóképességével. A Kongresszusi csarnok nagyobb része téglából épült, az U betű külső peremén végigfutó árkádsort a „Birodalom minden vidékéről származó” gránittömbökkel burkolták. 



Dokumentációs Központ

(Dokumentationszentrum)


Az épület Dokumentációs Központtá történő átalakítását Günther Domenig osztrák építész tervezte. Érdekes, kortárs építészeti megoldásokkal újították fel az épületet. A Dokuzentrum állandó kiállításának címe „Fascination und Terror” (Elragadtatás és terror), mely részletesen bemutatja a nürnbergi történelem e sötét korszakát. A náci mozgalom gyökereitől, Hitler politikai megjelenésétől, a náci propagandagépezet működésén át a Nürnbergi perig megismerkedhetünk az ideológiákkal és a pártnagygyűlések helyszínéül szolgáló stadionok, lelátók, csarnokok történetével eredeti fényképeken és dokumentumokon, valamint archív filmeken keresztül. Audio-guide (magyar nyelven sajnos nem) elérhető.

















































Az állandó kiállítás mellett rendszeresen vannak időszakos kiállítások is. 
Az egyik egy nürnbergi utcarészleteket bemutató fotókiállítás volt.




A másik a Nürnberg-Langwasser-i hadifogoly tábort mutatta be néhány hadifogoly személyes tárgyain keresztül.







A végén picit csalódottan távoztunk, mert nem láttunk semmi olyan különleges megoldást, ami indokolta volna a magas értékeléseket.




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK

Birodalmi Pártgyűlések Területe (Reichsparteitagsgelände) MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Reichsparteitagsgel%C3%A4nde
Dokumentationszentrum honlapja NÉMETül, ANGOLul, FRANCIAul, OLASZul, SPANYOLul, LENGYELül, CSEHül, OROSZul: https://museen.nuernberg.de/dokuzentrum/

Le Routard útikönyvek Allemagne 2016 c. kötete: ISBN 978-2-01-912442-7


(A bejegyzésben szereplő képek közül párat Laurent készített.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!