2019. május 13., hétfő

Nürnberg szabadidőparkja




Évente kétszer (tavasszal és ősszel) rendezik meg a Nürnberger Volksfestet, ahová mi is ki szoktunk látogatni. Nem a körhinták és a különböző játékok érdekelnek (bár az óriáskerékre és a kevésbé vad szellemvasútra is felültünk), hanem enni megyünk. Megtaláltuk azt a lángosost, aki a magyar lángosra legjobban emlékeztetőt süti, a legfinomabb palacsintát készítőket, és az elfogadható minőségű kürtőskalácsot készítőt is. Ilyenkor szégyen-nem szégyen, mindig jól bekajálunk, és ezt nem árt lemozogni. Ehhez pedig elég csak kisétálni a Volksfestplatzról, és máris a természetben vagyunk.

Dutzendteich


A Dutzendteich ma a város szabadidőparkja, egy óriási pihenőhely. Erdős-ligetes terület, tavakkal, sétányokkal és különböző rendezvény-területekkel. Azonban ez nem volt mindig így. Ehhez a városrészhez kötődik ugyanis Nürnberg sötét korszaka, amikor a város a náci Németország spirituális központja volt. Hitler hatalomra jutását követően Nürnberg lett a nemzetiszocialista mintaváros. Itt tartották évente a Birodalmi Pártnapokat, amelyekre százezrek érkeztek a birodalom különböző részeiről és itt hirdették ki 1935-ben a nürnbergi törvényeket. Az 1930-as években ezen a több mint 16 000 km²-es területen zajlottak a már említett Birodalmi Pártnapok, és itt kezdték el építeni az Albert Speer, a Harmadik Birodalom főépítésze, fegyverkezési minisztere, a haditermelés irányítója által tervezett, a német nép erejét szimbolizáló megalomán épületeket.


Silbersee


A Speer által megálmodott építmények között lett volna a világ legnagyobb, 400 000 férőhelyes sportarénája is. A II. világháború végéig azonban csak az alapok kiásásáig jutottak. A”legnémetebb német várost” a háború alatt a szövetségesek gyakorlatilag földig rombolták. Utána felmerült, hogy a várost egy másik helyen építsék fel újra, de végül az újjáépítés mellett döntöttek. A háború nyomait teljesen eltüntették, a romok, veszélyes hulladékok nagy részét a tervezett sportaréna egyik ágába hordták, ahol egy domb (Silberbuck) alakult ki. Ma fű, bokrok és fák borítják. A sportaréna másik ágát vízzel töltötték fel, ez lett a Silbersee nevű tó. Ez a terület azonban nagyon veszélyes, a tóban szigorúan tilos fürdeni, amire sok helyen táblák hívják fel a figyelmet.











A Silberseen kívül két nagyobb (Groẞer Dutzendteich, Kleiner Dutzendteich) és több kisebb tó is van ezen a nagyon szép zöld területen, tele madarakkal.

Forrás: Google screenshot


























A II. világháború után nagy kérdés volt, hogy mi legyen ezzel a területtel: felújítsák, tartsák karban, ezzel a náci ideológia őrzőiként feltűnve, vagy rombolják le, ezzel kiradírozva a sötét múltat. Köztes megoldást alkalmazva a romos épületek és kihelyezett információs táblák emlékeztetnek a múltra, míg a terület nagy része új, közösségi funkciókat kapott.




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK




2 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!