2019. május 16., csütörtök

Villa Adriana

Hadrianus-villa



Hadrianus római császár
Imperatore Adriano

A Római Birodalom a művelt és műértő Hadrianus római császár uralkodása idején érte el legnagyobb kiterjedését. A császár fontos feladatának tekintette a birodalom határainak biztosítását, ezért sokat utazott számtalan szakember, és fiatal élettársa kíséretében. Egy súlyos sorscsapás változtatta meg az életét. Épp a Níluson hajóztak, ahol élettársa, a fiatal Antinous belefulladt a folyóba. Nem derült ki, hogy baleset vagy politikai gyilkosság történt-e. Mindenesetre Hadrianus elhatározta, hogy felhagy eddigi életével, és emlékeivel visszavonul Rómába, egy újonnan felépítendő villába.

Hadrianus-villa
Villa Adriana

A várostól kb. 30 kilométerre található Tivoli (ókori nevén Tibur) közelében, Monti Tiburtini hegység nyugati lejtőjén épült fel a II. században a Villa Adriana, Hadrianus római császár palotakomplexuma. A munkát valószínűleg 125-ben kezdték. A sokat utazó Hadrianus a császári nyári rezidencia területén palotát, fürdőket, kutakat, könyvtárat és színházat, kerti házakat, lakónegyedeket, gazdasági épületeket építtetett, nem egy közülük az általa ismert legszebb épületek másolatai voltak. Ilyen például az a négyzet alakú oszlopcsarnok, amelyben i. e. 300 körül a sztoikusok filozófiai iskolája létrejött, ez az athéni Sztoa Poikilé másolata. Vagy a Kanopusz, Canoopor a Szerapisz-szentséggel híres zarándokhely Alexandriánál, amelyet Hadrianus elhunyt élettársára, Antinousra emlékeztetendő építtetett fel.
Az egyik legnagyobb a 60 oszlop övezte Arany tér (Piazza d´Oro) a térre nyíló termekkel, lenyűgöző a tengeri színház (teatro maritimo), valamint Hadrianus kedvenc tartózkodási helye: egy kerek, felvonóhidakon keresztül megközelíthető sziget, melyet vizesárok, oszlopcsarnok és fal vesz körül.
A palotakomplexum alatt egy föld alatti úthálózat húzódik, ezekben a járatokban kereskedők és rabszolgák közlekedtek és ökrök vontatta kocsikon szállították az ételeket és egyéb javakat. A császárt és a nála vendégeskedőket így nem zavarta az állandó áru- és emberforgalom látványa.


Hadrianus császár utódai is használták és bővítették a villát. I. Constantinus (Nagy Konstantin) császár számtalan műkincset Konstantinápolyba, az új fővárosba szállíttatott. A népvándorlás korában azonban teljesen szétrombolták. A reneszánsz pápák érdeklődtek a romok iránt, saját építkezéseik gazdagítására hordták el. Egy bíboros a XVI. században a márványokat bontotta le, hogy azokat saját villájához használja fel. Nem meglepő ezután, hogy romokat találunk itt, és itt-ott régészeket is, hisz az ásatások a mai napig folynak.

A terület azonban így is lenyűgözött bennünket. A kertben több ezer olajfa és cédrus látható, sok közülük több száz éves.

Pecile






Cento Camerelle







La Residenza Imperiale - Edificio con Tre Esedre





Rocca Bruna




Canopo







Serapeo









Pretorio 





Le Grandi Terme











Piccole Terme







Peschiera






Pilastri Dorici








Piazza d'Oro













Stadio




Heliocaminus



Sala dei Filosofi



Teatro Marittimo






Tempio di Venere



Memorie di Adriano - részlet Marguerite Yourcenar könyvéből

Teatro Greco




A Hadrianus-villa 1999 óta az UNESCO világörökség része, azonosítója 907-es.

Tivoli városa évszázadok óta úri társaságok kedvelt nyári szórakozóhelye volt, neve fogalommá vált, így világszerte kertek, kastélyok, vidámparkok, színházak, sportcsarnokok és hasonló intézmények viselik a nevét.

A Hadrianus-villánál csak étel- és italautomaták vannak, így ott nem ettünk semmit. Autóba ültünk és pár perc múlva megálltunk. A választásunk az Il peccato di gola nevű pizzériára esett. A hely kinézetre nem annyira tetszett, viszont sokan jöttek ide pizzáért, ezért ezt választottuk. Nagyon nem bántuk meg, mert a pizzák (3 félét próbáltunk) nagyon finomak voltak!



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK


LeRoutard útikönyv sorozat Rome c. kötete 2015-ös kiadás, ISBN 978-2-01-245906-9



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



2 megjegyzés:

  1. Így múlik el a világ dicsősége... Látszik, hogy még holtában is milyen szép ez a hely, és így, hogy láthatóan nincs annyi turista, mint a város romjainál, talán közelebb is lehet kerülni itt az ókor világához.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A látszat kicsit csalóka. Volt itt turista szép számmal, csak mivel a terület óriási, elég jól eloszlott a tömeg. De egy csapat iskolásba lépten-nyomon belebotlottunk itt is, és a Villa d'Esténél is. Ugyanúgy tervezték meg a napot, ahogy mi is ;-) A Villa d'Estében a hidraulikus orgonánál volt zavaró csak, mert ott hangoskodtak, meg lökdösődtek.

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!