2023. július 4., kedd

Roma TOP 10

Róma TOP 10 látnivalója




Roma
Róma

Róma a hajdani Római Birodalom központja, ma Olaszország fővárosa, Lazio régió központja. Olaszország legnagyobb és legnépesebb városa. Nagy kiterjedésű történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Múzeumai és műemlékei a világ leglátogatottabb turisztikai célpontjai között vannak.

 

Minden út Rómába vezet

Mondhatnám a fenti mondást, hisz a mi következő állomásunk is Róma volt. De a mondás korántsem a római birodalom úthálózatára vonatkozik, az eredeti jelentése az, hogy a lelkek különböző utakon is eljuthatnak Istenhez. A mondás ráadásul nem is olasz embertől származik, hanem egy franciától, a híres francia író és költőtől: La Fontaine-től:

„Három szent, egyaránt keresve üdvüket
egyforma lelkesen egy cél felé siet.
Ám útjuk mégsem egy, mindegyik küzd, de máshol.
Tudván, hogy minden út Rómába visz, eképp
a három vetélkedőnk külön ösvényre lép.” - La Fontaine: A békebíró, az ápoló és a remete

Érdekes, hogy évszázadokkal korábban egy másik francia, Alain de Lille cisztercita atya is hasonlót írt:

„Ezernyi út vezeti az embereket az évszázadok lefolyta alatt Rómába, akik teljes szívükkel az Urat akarják keresni.” - Alain de Lille: Liber parabolarum

 

Elfoglaltuk a szállásunkat, a Hotel Casa Tra Noi-ban, aminek az előnye az volt, hogy belváros közeli, de ZTL zónán kívüli, van parkolóhely és az udvaráról illetve bizonyos szobákból a kilátás a Szent Péter Bazilika kupolájára néz. A legtöbb szoba viszont teljesen másfelé, sőt egy szűk belső (dohányzó) udvarra. Nagyon lehangoló. A reggelinél is kész káosz volt minden: nincs elég hely, és nincs elég pohár, tányér, evőeszköz sem. A személyzet viszont kedves és segítőkész.


 

„kötelező” látnivalókat néztük meg.

 

1) Piazza San Pietro - Basilica di San Pietro
Szent Péter tér - Szent Péter Bazilika

Róma területébe ékelve található a Vatikán, a római katolikus egyház központja, a pápa székhelye, a világ legkisebb független állama. Itt láthatók a Vatikáni Múzeumok (Musei Vaticani), valamint a Sixtus-kápolna (Cappella Sistina).

A Szent Péter teret uralja a Szent Péter Bazilika, mely a világ legnagyobb katolikus temploma, a katolikus vallás egyik szimbóluma.







VIDEÓ!!!

 

2) Castel Sant’Angelo
Angyalvár

Az Angyalvár Hadrianus császár síremléke Rómában. A Tevere jobb partján áll, a folyón átívelő Ponte Sant’Angelo köti össze a várossal.










 

3) Piazza Venezia - Vittoriano (Campitelli)
II. Viktor Emánuel emlékmű

A nemzeti emlékművet II. Viktor Emánuel tiszteletére emelték. II. Viktor Emánuel az egyesült Olaszország első királya volt. Itt található a Haza oltára (Altare della Patria), és az Ismeretlen Olasz Katona Emlékműve is, mely az összes háborúban elhunyt olasz katonáknak állít emléket.





 

4) Fori Imperiali, Palatinus
Császári Fórumok, Palatinus

A Via dei Fori Imperiali két oldalán láthatjuk a császári fórumokat. A Forum Romanum (vagy Forum Magnum) az ókori Róma fő köztere, a Capitolium és Palatinus domb közötti tér volt. Templomok és paloták álltak itt egykor. A Palatinus a legenda szerint Róma alapításának színhelye, ahol Romulust és Remust felnevelte az anyafarkas.











 

5) Colosseum, Arco di Costantino
Kolosszeum, Konstantin diadalíve

A Colosseum a világ egyik legismertebb ókori emléke és a világ legnagyobb eddig épített amfiteátruma, amely egykor gladiátorok harcának színhelye volt.

Mellette található Constantinus diadalíve, mely a szenátus utasítására épült Constantinus császár trónra lépésének 10. évfordulójára, a Maxentius felett aratott győzelem emlékére. Constantinus diadalívének magassága 21, szélessége 26 méter.










 

6) Piazza di Trevi, Fontana di Trevi
Trevi tér, Trevi-kút

A Trevi-kút Róma egyik legnépszerűbb, világszinten legismertebb látnivalója. A legenda szerint a barokk szökőkútba dobott pénz garantálja, hogy visszatérünk majd Rómába.



 

7) Piazza di Spagna, Scalinata di Trinità dei Monti
Spanyol tér, Spanyol lépcső

A tér közepén látható a híres Fontana della Barcaccia, a bárka alakú szökőkút. A 138 lépcsőfokból álló lépcső Európa leghosszabb és legszélesebb kültéri lépcsője a Trinitá dei Monti templomhoz visz fel.



 

8) Piazza Colonna, Palazzo Chigi
Oszlop tér, Chigi palota

A téren látható egy szép szökőkút, a 30 méter magas Marcus Aurelius római katonai emlékmű és a Palazzo Chigi (Chigi palota), mely Olaszország miniszterelnökének hivatalos rezidenciája Rómában. Magyar vonatkozása, hogy az épületben működött az Osztrák-Magyar Monarchia szentszéki és olaszországi nagykövetsége.



 

9) Piazza di Monte Citorio, Palazzo Montecitorio
Monte Citorio tér, Montecitorio palota

A téren látható egy obeliszk, és a Montecitorio palota épülete, mely az olasz képviselőház üléshelye, ahol a köztársasági elnököket is választják.


 

10) Pantheon

A Pantheon az ókori építészet egyik legjelentősebb alkotása, ami fő tömegében ma is egykori formájában áll Róma központjában. A rotundát kazettás beton mennyezet fedi, közepén kilenc méter átmérőjű kör alakú nyílással. Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája. A templom sírboltjaiban nyugszik két olasz király (II. Viktor Emánuel és I. Umbertó) is.


 

+1) Gasztronómia

Ha Rómában úgy ennél, mint a rómaiak, ezeket az ételeket semmiképpen ne hagyd ki!
Első este az Osteria Luci in Cucina nevű helyen, második nap délben pedig az Il Giardino ai Fori étteremben ettünk nagyon finomakat.
A képen óramutató járásával megegyező irányban a bal felső sarokból indulva: Bruschetta con crema di melanzane e spuma di ricotta, Selezione formaggi con miele e marmellata, Rigatoni alla Carbonara, Tagliata di manzo con fungi porcini. És pizzák különböző feltétekkel, édességek, gelato…




 

Cím: Róma, Olaszország

További látnivalók Rómában:

Vatikáni múzeum 

Tonhalas spagetti recept Rómából


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Róma MAGYARul: Róma – Wikipédia (wikipedia.org)
Róma történelmi központja MAGYARul: Róma történelmi központja – Wikipédia (wikipedia.org)
Roma OLASZul: Roma - Wikipedia
Olaszország világörökségi helyszínei MAGYARul: Olaszország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kihelyezett információs anyagok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!