2023. július 7., péntek

Leányfalui Termálfürdő

Retró fürdő modern elemekkel



Leányfalu

Leányfalu Pest vármegyében, a Dunakanyarban, a Visegrádi-hegység lábánál a 11-es főút mellett, Budapesttől kb. 25 kilométerre található. Szentendrével szinte egybenőtt.



Leányfalui Termálfürdő


Főépület - bejárat
Kép forrása

Története

Az 1960-as évek végén végzett próbafúrások során 36 °C-os hévizet találtak, így megépülhetett a termálvizű strandfürdő. A leányfalui termálvizet fürdési célú felhasználásra gyógyvízzé minősítették. Mozgásszervi megbetegedésben szenvedő betegeknek ajánlják; megnyugtat, csökkenti vagy megszünteti az ideg- és izomfájdalmakat. Az 1008 méter mélységű kút vízének hőmérséklete 53,4 °C fok.

A Duna parti csodálatos zöldövezetben kialakított strand területén árnyat adó ősfák, nagy, szabad zöldterületek, virágládákban szépséges virágkompozíciók várják a fürdőzőket. A strand végében található egy homokos talajú foci- illetve kézilabdapálya is. Gyerekeknek van egy játszótér is.








Medencék

A Leányfalui Termálfürdő egész évben nyitva tart. A fürdőben összesen 6 medence található. Ezek közül négy télen-nyáron, kettő pedig csak a nyári szezonban üzemel. Télen-nyáron használható a melegvizes élménymedence automatikusan működő nyakzuhannyal, hátmasszírozóval és pezsgőlapokkal, a melegvizes ülő gyógymedence, az 50 m-es (télen fedett) úszómedence és a tanmedence. Nyáron ezekhez hozzájön még a strandmedence, és a gyermekek számára a vízköpő delfinekkel és csúszdákkal ellátott gyermekmedence. (Ez ottjártunkkor épp felújítás alatt állt.)












főépületben találhatók a (téli időszakban fűthető) öltözők és vizesblokkok, ezek szépen felújítottak, modernek. Méretre viszont elég kicsik, szerintem télen problémás lehet a használatuk. A főépületből a téli időszakban fűtött járdán közelíthető meg a két meleg vizes medence.

Meglepően sok büfé/étterem, kávézó, fagyizó és strandfelszereléseket árusító hely szolgálja ki a strandolókat. És ha már a retrót emlegettem; kapható lángos, mindenféle feltéttel, még velős lilahagymás is! És csavaros gépi fagyi!


A fürdő szomszédságában lévő Szaunaházban szauna, gőzkabin, masszázs, bel- és kültéri merülő medencék várják a szaunázás kedvelőit.


A Termálfürdő különlegessége az éjszakai fürdőzés; péntek és szombat esténként 20.00-24.00 óráig tart nyitva a melegvizes élménymedence és a melegvizes gyógymedence.


parkoló az épület előtt ingyenes, bár sajnos nem túl nagy. Kb. 6-8 perc sétányira található egy másik (jóval nagyobb) parkoló is a Duna parton, árnyas fák alatt.

 

Cím: 2016 Leányfalu, Móricz Zsigmond út 142.
Hivatalos honlapAktuális hírek - (leanyfurdo.hu)
Telefon: +36 30 516 7307
E-mail: info@leanyfurdo.hu

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Leányfalu MAGYARul: Leányfalu – Wikipédia (wikipedia.org)
Leányfalui Termálfürdő hivatalos honlap MAGYARul: Aktuális hírek - (leanyfurdo.hu)

A helyszínen kapott tájékoztató füzet és térkép.

LeRoutard Budapest, Hongrie 2015/2016 útikönyv ISBN 978-2-01-002779-6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!