2022. szeptember 6., kedd

Makovecz Makója


Az épületnek emberinek, emberközpontúnak kell lennie, olyannak, amelyben mindenki jól érzi magát.” – Makovecz Imre



Makó

Makó a Dél-Alföldön, Csongrád-Csanád megyében, a Maros jobb partján fekszik, Szegedtől kb. 30, Budapesttől kb. 200 kilométerre található. A román és a szerb határ közelsége miatt a város fontos közlekedési csomópont, Magyarország egyik délkeleti kapuja.
Ebben a cikkben Makovecz Imre Makóját mutatom be. Egy külön bejegyzés szól Makóról, a hagyma fővárosáról.

A napot Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkban töltöttük, ahonnan Makóra jöttünk tovább. A szállásunkat a szallas.hu honlapon foglaltam. Azért szeretek itt foglalni, mert mindig kapunk jó pár kedvezményre jogosító kupont a foglalás mellé, melyekből sokat fel is használunk. Miután elfoglaltuk a szállásunkat, a makói Grand Hotel Glorius éttermében vacsoráztunk. Másnap pedig felfedeztük magunknak a várost. Ezt biciklivel ejtettük meg, melyet a szállásunkon kaptunk.


Organikus építészet

A magyar organikus építészet (más néven szerves építészet) egyik neves építésze Makovecz Imre. Az organikus építészet lényege, hogy az épület „természetesen” nő ki abból a helyből, ahová tervezték, és harmonikus, „szerves” egységet alkot azzal a felhasznált anyagok, az épület mérete, alakja és gondolatisága szempontjából is. A szerves építészet a hely „szelleméhez” igazodik, kötődik a település és a nemzet hagyományaihoz. Ugyanakkor az egyetemességhez is. A minimumra törekszik, nem pazarló, így például minimális szerkezettel fed le nagy tereket. Hajlított és íves felületeket és éleket mutat.

 

A Budapesten született, alkotott és elhunyt művész szülővárosán kívül is munkálkodott. „Számomra a Kárpát-medence a haza, és minél messzebb megyek Budapesttől, annál közelebb jutok a hazámhoz.” Nem meglepő tehát, hogy elfogadta a város felkérését, és a turizmus fejlesztését elősegítendő, több mint tíz makói munkát vállalt el. Ezekben együtt dolgozott legközelebbi tanítványaival; Gerencsér Judittal, Csernyus Lőrinccel, Turi Attilával. Az ő műveik által öregbíti Makó városa az organikus építészet hírét.

 

Érdekesség, hogy Makó egyik testvérvárosa Csíkszereda (Miercurea Ciuc). A település a mai Romániában, Erdélyben, Hargita megyében található. A város egyik látnivalója a Makovecz Imre által tervezett új katolikus templom, mely Millenniumi templom néven vált ismertté.

 

Makói Hagymatikum Gyógyfürdő

A Középvárosban található Makó legjelentősebb idegenforgalmi vonzereje, a „tisztaság temploma”, a „fürdők fürdője” a Termál- és Gyógyfürdő. A fizikai-szellemi megtisztulás helyszínén 11 medence, wellness-, élmény- és gyógyelemek várják az idelátogatókat. A fürdőkomplexum épületében található étteremben házias ételek és saláták, míg a Nyugi bárban szendvicsek, sütemények és italok fogyasztására nyílik alkalom. (Igaz, hogy elég későn érkeztünk az étterembe, és nem volt már nagy a választék, de amit ettünk, nem igazán nyerte el a tetszésünket. A bárban viszont finom volt a kávé és a kapucsínó is.)
Cím: 6900 Makó, Makovecz tér 6.
































Tanuszoda

A makói gyógyfürdő első épülete volt.

 

Zenepavilon

A Hagymatikum előtt áll a medencékkel övezett Zenepavilon, melynek érdekessége a benne elhelyezett zsinórokon lógó hangfogó madár, mellyel az akusztikus élményeket lehet növelni a nyári szabadtéri zenei előadások során.
Cím: 6900 Makó, Makovecz tér




Hagymaház

Ez a művész első megvalósult makói munkája. A főtérből nyílik a város sétálóutcája, ahol a neobarokk Postapalota tőszomszédságában áll a Hagymaház. Sajnos zárva találtuk, így csak körbesétálni tudtuk az épületet. Az épület előtt a Múzsák kútját láthatjuk, valamint a bazaltkövekkel határolt medencét, melyet Jelencse Julianna tervezett Makovecz Imre irányítása mellett.
Cím: 6900 Makó, Posta utca 2.





Széchenyi tér

A Széchenyi tér Makó főtere. Az egykori piac területén alakította ki a mester és tanítványa (Csernyus Lőrinc) a tágas, zöld teret.
Cím: 6900 Makó, Széchenyi tér

 

A volt Csanád-megyeháza előtti tér

A Széchenyi tér folytatása a Megyeház utca; itt áll a Városháza, ami 1950 előtt Csanád vármegye székhelyeként funkcionált. Itt található a városi bíróság, valamint a korábbi takarékpénztár épülete, ami a historizmus egyetlen világi emléke Makón.
A klasszicista stílusban készült városháza közvetlen közelében három szobrot is el- illetve áthelyeztek: Hollósy Kornáliáét, Návay Lajosét, valamint a monumentális Kossuth-szobrot.
Cím: 6900 Makó, Széchenyi tér 22.



József Attila Városi Könyvtár

A kétemeletes épületben található a felnőtt és gyermek könyvtár. Az épületben időszakos kiállítások is láthatók.
Cím: 6900 Makó, Deák Ferenc u. 2.











Makói buszpályaudvar

A város központi buszpályaudvarának épületét „fatörzsek” ölelik körbe, feljebb az ágakból alakul ki a lombkoronát formáló tetőszerkezet. Az épület belsejében a jól ismert faszerkezet fogadja az utazókat.
Cím: 6900 Makó, Csanád vezér tér 21.





József Attila Gimnázium és Erdei János Városi Sportcsarnok

Ezeket is a Csanád vezér téren kell keresni. A gimnázium tanulója volt három évig József Attila, valamint itt tanított Juhász Gyula. Az épületet kibővítették, és mellé épült a modern sportcsarnok, ami Erdei János bajnoki bronzérmes makói ökölvívó nevét viseli.
Cím: 6900 Makó, Csanád vezér tér 6. és 6-10.




Az általunk felkeresett épületeken kívül Makovecz Imre és tanítványai nevéhez kapcsolódik még a Kálvin Téri Református Általános Iskola, a Búza utcai bölcsőde és a Közhivatalok Háza is.

 

Cím: 6900 Makó
Hivatalos honlap: Makó – Makó Város honlapja (mako.hu)

infopont
Cím: 6900 Makó, Széchenyi tér 10.
Telefon: +36 62 511 878, +36 20 258 5740
E-mail: infopont@mako.hu

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Makó MAGYARul: Makó – Wikipédia (wikipedia.org)
Makó látnivalói MAGYARul: Makó látnivalói – Wikipédia (wikipedia.org)
Makó műemlékei MAGYARul: Makó műemlékeinek listája – Wikipédia (wikipedia.org)
Hagymatikum MAGYARul: Hagymatikum – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kapott tájékoztató füzetek.

LeRoutard Budapest, Hongrie 2015/2016 útikönyv ISBN 978-2-01-002779-6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!