2022. szeptember 18., vasárnap

Trebic


Třebíč UNESCO világörökségi helyszín, mely a zsidónegyedből, a régi zsidó temetőből, és a Szent Procopius bazilikából áll. A domboldalon épült zsidónegyed a folyótól nyúlik felfelé, két fő utcáját árkádok és sikátorok kötik össze és kapcsolják a folyóhoz. A dombtetőn lévő temetőből csodás kilátás nyílik a városra.



Třebíč

Trebic Közép-Csehországban, a történelmi Morvaországban Vysočina délkeleti táján, a Jihlava folyó partján, Jihlava városától 30 km-re délkeletre, és Brnótól kb. 55 km-re nyugatra található. A kisváros 2003 óta UNESCO világörökségi helyszín, mely a zsidónegyed épületegyütteséből, a régi zsidó temetőből, és a Szent Procopius bazilikából áll. Ezek Trebic legfőbb látnivalói. A kisváros zsidónegyede az egyetlen olyan, Izraelen kívüli zsidó emlék, amely teljes egységében felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

 

Zámostí
Trebic zsidó negyede

A város fő látványossága a zsidónegyed (123 házzal), amely 1723 körül épült, mivel a múltban jelentős zsidó közösség élt itt, amely főleg a bőriparban dolgozott. A XVIII. század végétől ez volt az egyik legnépesebb zsidó település Morvaországban. A második világháború óta alig élnek itt zsidó emberek.

 

Hotel Joseph

Mi a Hotel Joseph-ben szálltunk meg; egy csodálatos szálloda, ami a zsidó gettó néhány házában épült. Egy szertartásos zsidó fürdő maradványai még mindig láthatók itt a padlóban lévő ablakon keresztül.






 

Zadni
Hátsó zsinagóga

A gettó szinte teljes egészében megmaradt, és a két zsinagóga közül az egyik látogatható. A Zadni (hátsó zsinagóga vagy új zsinagóga) 1669-ben épült, falait héber nyelvű szövegek borítják.










 

Első zsinagóga

Az első zsinagóga az 1600-as években épült, „Régi iskolának” is nevezték. Többször felújították mire elnyerte mai formáját, melyen csúcsíves ablakok dominálnak. A második világháború után a csehszlovák huszita egyháznak adományozták, akik rendszeresen a saját istentiszteleteiket tartották itt.




 

Zsidó temető

Megnéztük a zsidó temetőt is, amely Európa legnagyobbja 11000 sírhelyével és 3000 kőemlékművével. A legrégebbi 1625-ből való.










 

Bazilika sv Prokopa
Szent Procopius bazilika

A város másik fő látványossága a Bazilika sv Prokopa (Szent Procopius vagy Prokópiosz bazilika). A templom 1260-ban épült: kívül román, belül gótikus stílusú, ez nagyon ritka, és annak köszönhető, hogy a templom pont a stílusváltás idején épült.

A XV. században a husziták és a magyarok kifosztották, majd hosszú ideig sörfőzdének és istállónak használták. Van egy szép kapuja, amelyet a „paradicsom kapujának” neveznek. A kriptája nagyon nagy és impozáns, mennyezete fából készült! A kriptát söröshordók tárolására használták, és az egyik falon át fúrtak egy ajtót és eltávolítottak egy oszlopot, hogy a hatalmas hordókat ki-be mozgathassák. Az oltár mögötti rozetta (rózsaablak) igen ritka, mert 10 szirommal rendelkezik (általában 6 és többszöröse a számuk). A franciaországi Saint Pierre d'Auvillar templomnak van még ilyen 10 szirmos rózsaablaka.

A templom kövein a kőfaragókhoz tartozó szimbólumokat láthatunk.





































Trebic a világörökségi helyszíneken kívül számos műemlék és jelentős épület városa.

 

Karlovo náměstí
Károly tér

A központban található a Karlovo náměstí (Károly tér), ami Csehország egyik legnagyobb tere. A Károly téren található a Malovaný dům (Festett ház), ahol egy galéria és az információs központ található, a Černý dům (Fekete ház), ami egy étterem és a Cirill és Metód testvériség épülete.










 

Kostel sv Martina
Szent Márton templom

A város legmagasabb pontján emelkedik a Szent Márton templomhoz tartozó 75 méter magas torony, mely 1458-ban épült egy régi őrtorony helyén. Jelenlegi állapota számos kiterjesztés és helyreállítás eredménye. A Szent Márton templom épülete a XIII. század végéből, mai külseje a barokk korból származik.



 

Szélmalom

Az úgynevezett Kanciborkán áll a szélmalom, amely bőrhulladék feldolgozására használtak, ma azonban már nem működik.



 

Centrum Lihovar

A „Centrum Lihovar” étteremben vacsoráztunk, amely egyben sörfőzde is: különleges ajánlatukban 6 különböző kis pohár sört lehet megkóstolni.









Cím: 67401 Třebíč, Csehország


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Trebic MAGYARul: Třebíč – Wikipédia (wikipedia.org)
Csehország világörökségi helyszínei MAGYARul: Csehország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Třebíč zsidó negyede MAGYARul: Zsidó negyed (Třebíč) – Wikipédia (wikipedia.org)
Szent Procopius-bazilika - Trebic MAGYARul: Szent Procopius-bazilika (Třebíč) – Wikipédia (wikipedia.org)

UNESCO video

Le Routard: Rép. tchèque, Slovaquie, 2016/17, ISBN 978-2-01-912449-6

A helyszínen kapott térkép és információs anyagok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!