2022. szeptember 21., szerda

Telc

Telč


A város főterét körülvevő színes házak úgy néznek ki, mintha egy meséből pottyantották volna ide őket.



Telč

Telc Közép-Csehországban, a történelmi Morvaországban Vysočina régióban, Prágától 155 km-re, és Brnótól kb. 75 km-re nyugatra található. Mintegy 6000 lakosa van. A kisváros, melyet falak és két kis tó vesz körül, 1992 óta UNESCO világörökségi helyszín. Legfőbb látnivalóit a történelmi városközpontban találjuk. A kisváros főtere lenyűgöző, mivel sok színes, olasz stílusú régi ház veszi körül.


Namesti Zachariase z Hradce
Főtér

1530-ban egy tűzvész porig égette a várost, és amikor újjáépítették, úgy döntöttek, hogy minden háznak egyforma magasnak kell lennie, reneszánsz olasz stílusban kell épülnie, és a földszinteken árkádoknak kell lenniük, amelyeket közforgalmú útvonalként használnak. (Úgy mint például Bolognában, ahol a házak a vörös árnyalataiban pompáznak de talán kevésbé díszítettek.) Telc lakosai egymással versengtek, hogy kié lesz a legszebb ház, ezért gazdagon díszítették azokat.

A főtéren látható díszkutat Szent Margitnak szentelték.


















 

Zámek
Kastély

Meglátogattuk a kastélyt is, amely szintén olasz reneszánsz stílusú. 1945-ig a Lichtenstein hercegi családé volt. A kastélyban 3 különböző tárlatvezetés van, de mi csak az egyiket vehettük igénybe, felújítás miatt a többi útvonal nem volt választható, így nem láthattuk a teljes kastélyt. Mi a B túrán vettünk részt, amely az utolsó tulajdonosok szobáit mutatja be.

A kastély könyvtárban 8416 könyv található, főleg cseh, német és francia nyelven.

A vörös szobában láthatunk egy festményt, melyen egy nő (Amalia úrhölgy) látható, a háttérben egy vázával: ezt szüleitől kapta nászajándékba. Ez a váza ma is a kastélyban van, és egy másik szobában látható.

Rengeteg vadásztrófeát láthatunk itt, mivel ennek nagy hagyománya volt a környéken.

A tányérteremben nagy gyűjteményt találunk a Hollandiából származó delfti fajanszból. Néhány darab Franciaországból (Rouen és Strasbourg) vagy Németországból (Nürnberg) származik.

A barokk szánkót vadászatok alkalmával használták: az ülés alá felmelegített téglákat tettek, és rájuk terítettek egy plédet.




































 

Telc testvérvárosa (többek között) a gyönyörű Rothenburg ob der Tauber Németországban.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 


LINKEK / FORRÁSOK

Telč MAGYARul: Telč – Wikipédia (wikipedia.org)
Csehország világörökségi helyszínei MAGYARul: Csehország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

UNESCO video

Le Routard: Rép. tchèque, Slovaquie, 2016/17, ISBN 978-2-01-912449-6

A helyszínen kapott térkép és információs anyagok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!