2019. február 10., vasárnap

STRASBOURG ♥ Mon Amour ♥


Strasbourg


Strasbourg városa Franciaország keleti határán található, az Ill és a Rajna folyó torkolatánál. Az itt található Európai Parlament, Európa Tanács és Emberi Jogok Európai Bírósága révén nincs, aki ne hallott volna róla. Franciaország kulturális és történelmi városa tele van látnivalókkal. Muszájból jöttünk ide, de nem bántuk meg. Már csak azért sem, mert az Ill szigeten elterülő történelmi városmag (Grand Ile) 1988 óta UNESCO világörökség.




Elzászi hosszú hétvégénk első állomása (miután letudtuk a kötelező ügy intézését) Mont Sainte Odile volt. Itt első nap a Hohenburg kolostort (Abbaye de Hohenbourg) néztük meg.
A szállásunkat most kivételesen nem az airbnb-n foglaltuk, sőt nem is mi foglaltuk, hanem Laurent barátja, aki a második nap dél körül csatlakozott hozzánk. A szállásunk Geispolsheimban (németes neve ellenére Franciaországban) volt. Az ibis budget Strasbourg sud Illkirch szezonon kívül nagyon olcsó volt. Kényelmes, és bár reggelire csak édeset adnak, minden, amit kaptunk, friss és finom volt.
A második nap délelőttjén még kettesben néztük meg az AirInter katasztrófa emlékhelyét, mely szintén a Sainte Odile hegyen van.
Dél körül egy P+R-ben találkoztunk Jean-Baptist-tal. A parkolójegy tartalmazta a villamost is a belvárosba, oda-vissza. (Ez is nagyon olcsó volt, 3,20 EUR mindösszesen!)



→ Hajókirándulás
→ Place de la Cathédrale
→ Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg
→ Maison Kammerzell
→ Palais Rohan
→ L’Ancienne Douane
→ Église Saint-Thomas
→ La Petite France
→ Place Kléber
→ Place Gutenberg
→ Neustadt
→ Palais du Rhin
→ Théâtre National
→ Opera National du Rhin
→ Ancienne École d'Artillerie
→ Église protestante Saint-Pierre-le-Jeune de Strasbourg
→ Musée Alsacien
→ L'hôpital civil, Porte de l'Hopital
→ Gasztronómia
→ Gólyák



Hajókirándulás


 „Ha Strasbourgban jársz, a szemed nem fog unatkozni.” Ezzel a mondattal kezdődött a hajókirándulás, és valahogy sejtettem, hogy ez így is lesz. A csatornán sajnos nem hajózhattunk körbe, mert éppen karbantartási munkálatok folytak, így egyik irányban a Pont St. Martin-nál, a másik irányban az Európai negyednél (Le Quartier Européen) fordultunk vissza.



Musée Alsacien - Elzászi Múzeum

Jobbra a Szent Miklós templom - Église Saint-Nicolas



Háttérben a Szent Tamás templom tornya - Église Saint-Thomas

Séminaire protestant - Protestáns szeminárium

Palais Rohan - Rohan palota


Neustadt

Neustadt

Parlement Européen - Európai Parlament

Conseil de l'Europe - Európa Tanács


Résidence Gallia



Vissza az oldal tetejére


Place de la Cathédrale


A Katedrális tér a város egyik fő tere, mely a Notre-Dame katedrális körül található. Ezen a régi téren számos figyelemre méltó épületet láthatunk. A tér mindig szeles, amit egy legenda így magyaráz: Még épült a katedrális, amikor az ördög a szelek hátán erre lovagolt egy sötét éjszakán. Az ördög mégis meglátta az épületet, és megállt, hogy megnézze mi ez. A látottak annyira lenyűgözték, hogy a reggeli mise a templomban érte, és egy oszlopba zárva találta magát. A szelek azóta is kint a téren várnak gazdájukra.
A téren és környékén gyönyörű, faragásokkal díszített favázas házak vannak.












Vissza az oldal tetejére


Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg


A legendás Notre-Dame katedrális nem csupán monumentális méretei, de páratlan látványa miatt is fontos részét képezi Strasbourg látképének. 1647-ben elkészült a székesegyház északi tornya, ezzel a templom 227 éven át, 1874-ig a világ legmagasabb épülete volt. Csillagászati órája ritkaságszámba megy. Strasbourg legendás katedrálisáról >bővebben ITT< írtam.





Vissza az oldal tetejére


Maison Kammerzell


A Kammerzell-ház 1427-ben a szövet- és ruhakészítő Hans Joeger akkor még földszintes házaként épült. Később átépítették. 1589-ben Martin Braun sajtkészítő megbízásából emeleteket húztak rá, ekkor kapta a gyönyörűen faragott és festett külsőt a sarki ház.
A ház tulajdonosai a XIX. század végéig különböző kereskedőcsaládok voltak. Az egyik tulajdonosa Robert Königsmann volt, aki azért érdekes, mert 1604-ben ő hozta be elsőként a dohányt Angliából a szárazföldi Európába. A másik Philippe-Francois Kammerzell, ő volt a ház utolsó magántulajdonosa, és egyben névadója is. A ház 1879-ben került a város tulajdonába. Csodálatos módon a Kammerzell-ház kisebb sérülésekkel megúszta a háborút, így Strasbourg egyik különleges épülete, melyben ma Michelin csillagos étterem és hotel is működik.











Vissza az oldal tetejére


Palais Rohan


A katedrális mellett található a Palais Rohan, melynek építését Armand de Rohan püspök rendelte meg a király első építészétől a XVIII. században. Annyira jól sikerült, hogy a palota számos királyt látott vendégül az évek alatt, mint például XV. Lajost, Marie Antoinette-et, sőt Napóleon is töltött itt pár napot. Második felesége, Mária Lujza első Franciaországban eltöltött éjszakáján szintén a Palais Rohanban aludt. A királyi rezidenciát a forradalom idején ide helyezték át. Ma három múzeumnak ad otthont: a Régészeti, a Dekoratív művészeti és a Szépművészeti múzeumnak.








Vissza az oldal tetejére


L’Ancienne Douane


A helyén eredetileg egy sóudvar volt, 1358-ban építették fel a kereskedőházat a Rajna mentén mozgó áruk ellenőrzésére, adóztatására és tárolására. A tranzitáruk elsősorban dohány, bor és hal voltak. Az épületben pénzváltó is működött. Később fogadóként üzemelt, majd egy tűzvészben elpusztult, de újjáépítették. 1842-ig borpiacként használták, majd levél-és dohányraktár, később pedig a város halpiaca lett. A második világháborúban lebombázták, de letisztultabb formában újra felépítették. Ma étterem, kiállító terem és konferencia terem található benne.




Vissza az oldal tetejére


Église Saint-Thomas


Az impozáns Szent Tamás templom elsősorban Silbermann orgonájáról nevezetes, melyen egykor olyan legendás nagyságok játszottak, mint Wolfgang Amadeus Mozart vagy Albert Schweitzer!





Vissza az oldal tetejére


La Petite France


A Grand Île sziget csücskében található „Kis Franciaország” negyed favázas házaival, macskaköves utcácskáival és csatornáival ma Strasbourg egyik leghangulatosabb része. Azonban nem volt ez mindig így! A „Kis Franciaország” negyedről >bővebben ITT< írtam.


Les Ponts Couverts - Fedett hidak

Le Barrage Vauban - Vauban gát

Maison des Tanneurs - Cserzőmesterek házai


Vissza az oldal tetejére


Place Kléber


A központban található Kléber tér Strasbourg belvárosának legnagyobb tere. Jean-Baptiste Kléber tábornokról nevezték el, aki 1753-ban Strasbourgban született. A tér közepén Kléber szobra található, amely alatt földi maradványai vannak elhelyezve.
A téren látható óriási épület az Aubette, mely 1765-72 között épült. A gyönyörűen díszített épületben ma bevásárlóközpont működik.
Ez a tér ad helyet télen a karácsonyi vásárok egyikének.





Vissza az oldal tetejére


Place Gutenberg


A XV. században Strasbourgban élt Johannes Gutenberg könyvnyomdász. 1444-ben megemlítették őt a város évkönyvében, mint „jeles aranyművest”. Teljes polgárjogot kapott. Gutenberg Strasbourgban a Saint Argobast kolostorban lakott, ott volt a műhelye is. Itt dolgozott új találmányán, és végzett próbanyomtatásokat. A szobor a könyvnyomtatás feltalálóját egy papírral a kezében ábrázolja, melyen a következő felirat áll: „És lőn világosság”. A téren a hét bizonyos napjain könyvkereskedők árulnak, télen pedig ez a karácsonyi vásár egyik helyszíne.





Vissza az oldal tetejére


Neustadt


1871-ben a porosz-francia háború után Elzász a Német Birodalom része lett. Ekkor épül meg Neustadt, az új város, impozáns, szecessziós épületekkel.










Vissza az oldal tetejére


Palais du Rhin


A Rajna-palotát, az egykori császári palotát az 1880-as években I. Vilmos német császár építtette. A Place de la Republique (tér) körül az összes volt német kormányzati épület hasonló jellegű. Az egyikben az Egyetemi Könyvtár, a másikban a Nemzeti Színház működik ma.







Bibliothèque Nationale et Universitaire - Nemzeti és Egyetemi Könyvtár

Bibliothèque Nationale et Universitaire - Nemzeti és Egyetemi Könyvtár


Vissza az oldal tetejére


Théâtre National


Eredetileg kormányzati épületnek épült 1888-89 között neoreneszánsz stílusban. A második világháborús bombázásokban a keleti szárnya megsemmisült, de újjáépítették.




Vissza az oldal tetejére


Opera National du Rhin


A korábban, 1800-ban leégett operaház helyén csak 1821-ben nyitotta meg kapuit a neoklasszicista stílusú épületben az új opera.





Vissza az oldal tetejére


Ancienne École d'Artillerie


Ez az épület volt régen a tüzérségi iskola, melyet XIV. Lajos alapított a XVIII. század elején. 13 ágyúcső díszíti az épületet.





Vissza az oldal tetejére


Église protestante Saint-Pierre-le-Jeune de Strasbourg


Az Ifjabb Szent Péter protestáns templomot XIV. Lajos egy fallal kettéválasztotta, így egyszerre volt katolikus és protestáns imahely. Belsejében építészeti ritkaságot és magyar vonatkozású dolgot is láthatunk! Az Ifjabb Szent Péter protestáns templomról >bővebben ITT< írtam.






Vissza az oldal tetejére


Musée Alsacien


Az Elzászi Múzeumot már nem volt időnk megnézni, csak az udvarába kukkantottunk be.






Vissza az oldal tetejére


L'hôpital civil, Porte de l'Hopital


A kórház érdekessége, hogy borospincéjében a tradicionális borkészítés mellett egyedi kincsek: hordók és egy 1472-ből való bor láthatók.





Vissza az oldal tetejére


Gasztronómia


Elzász ínyencségeit muszáj megkóstolni! A régió gasztronómiai felhozatala érdekes keveredése a francia, német, sőt, még a svájci hagyományoknak is.

Aperitif

Az étkezést kezdjük egy aperitiffel, ami lehet elzászi fehérborral készült Kir, Picon Biére vagy Cynar Biére.



Tarte flambée

A tarte flambée vagy elzászi nevén flammekuechle szintén kedvelt eledele a helyieknek. Ez egy pizzaszerű lepény, mely tulajdonképpen a magyar kenyérlángos francia megfelelője, amelyet annak idején a háziasszonyok a maradék kenyértésztából készítettek. Sós, illetve édes változatban is fogyasztjuk. Sós alapváltozata a tejfölös-hagymás-szalonnás lepény.


Choucroute

A hagyományos helyi ízek kedvelőinek érdemes megkóstolnia a choucroute-ot: ez egy káposzta alapú étel, amelyet legalább 5 különböző húsféleséggel: kolbászokkal, hússzeletekkel és szalonnával, valamint burgonyával tesznek elénk. Én most egy különleges, halas változatot is megkóstoltam, ugyanis kíváncsi voltam, hogy jön össze a káposzta és a hal. Furcsa, de jó! J



Kougelhopf

A város tele van cukrászdákkal és pékségekkel, ahol igazi sütemény- és desszertcsodákkal kényeztethetjük magunkat. Érdemes kipróbálni az elzászi kuglófot, mely a szokásos édes mellett sós ízben is kapható!


Crêpe

A palacsinta lehet édes, vagy sós, és eszik forrón, melegen vagy hidegen is. A francia palacsinta tésztája általában nagyon vékony.



És még sok más finom édesség, aminek lehetelten ellenállni.


A finomságokat a térség boraival és söreivel érdemes leöblíteni.




Vissza az oldal tetejére


Gólyák


Elzász jelképe a gólya, Strasbourg pedig a gólyák városa. Úgy tartják, hogy évről évre ők hozzák el a tavaszt az embereknek.

A legenda szerint Elzászból elvándoroltak a gólyák -ahogy a gólyák úgy egyébként is szoktak- viszont évről évre csökkent a visszatérő madarak száma. Az elzásziak pedig úgy voltak vele, hogy gólyának lennie kell nem csak a városban, de az egész tartományban. Így, hogy megakadályozzák őket, hogy hosszú téli vándorútra menjenek, megkurtították a gólyák farktollait.
A kevésbé durva verzió szerint, amikor a helyiek látták, hogy egyre kevesebb gólya tért vissza téli pihenőhelyéről, templomtornyokon, magas házakon, illetve fákon fészkeket készítettek számukra. Sok gólya így ott maradt télre is, mivel a lakosok egész télen gondosan ellátták őket táplálékkal is.

A gólya itt a boldogság és a hűség jelképe, amellett -mint ahogy nálunk is- a gyermekáldáshoz is köze van. Elzászban, ha egy gyerek testvért szeretne, cukrot tesz ki az ablakba a gólyáknak, majd reménykedve várja, hogy a madár bekopogjon a csőrében a bebugyolált kistesóval.

Mi mondjuk élő állatot nem láttunk, de a gólyák így is ott vannak mindenhol: plüssből, szövetből, műanyagból készült ajándéktárgyakon, fából faragva, fémből öntve vagy kovácsolva az épületeken, dísz- és használati tárgyakra festve.









Strasbourg nagyon szép város, nagyon tetszett nekünk annak ellenére is, hogy a kül- és belváros is tele van sajnos hajléktalanokkal.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


Vissza az oldal tetejére


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


LINKEK/FORRÁSOK

Franciaország régiói MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Franciaorsz%C3%A1g_r%C3%A9gi%C3%B3i
Strasbourgi katedrális ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Strasbourg_Cathedral



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!