2019. február 12., kedd

Montóvolo emlékhely





A Montóvolo-i kegyhely (Santuario di Montóvolo) Bolognához közel található 912 méter magasan. A Vigasztaló Boldogságos Szűz Mária kegyhely (Santuario della Santa Maria della Consolazione di Montòvolo) a Montóvolo Parkon belül található, mind művészeti és vallási erejével vonzza a látogatókat. A kegyhely érdekes példája az Appenninek romantikus építészetének, a legrégebbi szentélye Bologna érsekségnek, amely a tizenkettedik századból származik. A fiatalok Szűz Mária segítségét kérik az élet fontos döntéseivel kapcsolatban, a betegek pedig vigasztalást és az Úr közelségét a keresztjük hordozásához.





A templom mellett van az emlékmű. 1990. december 6-án 8:40-kor szállt fel az olasz légierő MB-326 jet 603 SC típusú gépével Verona-Villafranca reptérről az akkor 24 éves hadnagy, Bruno Viviani. Egyedül volt a gépben. A pilóta elvesztette az irányítást a gép felett, és katapultált. Ejtőernyőjével a Ceretolo hegységben ért földet, és néhány töréssel megúszta a balesetet, melyet technikai meghibásodás okozott.
Gépe 10:36-kor Casalecchio di Reno-ban a Salvemini középiskolába csapódott. A balesetben 12 tizenöt éves diák vesztette életét, továbbá 82 diák és 6 felnőtt súlyosan megsérült. Csak 4 diák menekült meg csodával határos módon abból az osztályteremből, ahová a gép becsapódott. 
A gépből kiszivárgó üzemanyag lángra lobbantotta az iskola épületét. A felsőbb emeletről többen -látva, hogy nincs más mód a menekülésre- kiugrottak az ablakon. A segítség azonnal (7 perccel a baleset után) érkezett.

Az Aermacchi MB-326 egy olasz fejlesztésű kiképző és csatarepülőgép, amelyet Olaszországon kívül gyártottak még Ausztráliában, Brazíliában és Dél-Afrikában is. Az Olasz Légierő felderítőként is alkalmazta. Az eredetileg fegyverzet nélküli repülőgépek későbbi változatain fegyverfelfüggesztéseket szereltek a szárnyak alá. Gyakran repültek harci bevetéseken Angolában és Namíbiában. Az össztermelés 763 gép volt. Ma a legtöbb helyen kivonták őket.


Salvemini középiskola
Forrás

Salvemini középiskola, az osztályterem, ahová a gép becsapódott
Forrás

Azt mondjuk nem egészen értem (és azóta sem sikerült kiderítenem), hogy miért van itt egy emlékmű, hisz a két hely egymástól kb. 50 km-re van…

Napnyugtakor érkeztünk a parkba, és csodás naplementében volt részünk.





Memoriale per le vittime presso Montóvolo

Memoriale per le vittime presso Montóvolo


Az iskola épületét felújították, és érdekessége, hogy a lyukat, amit a gép ütött az osztályterem falába, meghagyták. Egy nagy üveglapot helyeztek elé. (Az alábbi videóban látható.)

VIDEO!!!







Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK


MB-326 MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/MB%E2%80%93326
Repülőgép balesetek listája 1990-1999 között ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_accidents_and_incidents_involving_military_aircraft_(1990%E2%80%931999)
A Salvemini tragédiáról OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Strage_dell%27Istituto_Salvemini
A Salvemini tragédiáról OLASZul: https://www.comune.casalecchio.bo.it/contenuto/contenuti--ecm/i-fatti-del-6-dicembre-1990.ashx
A Salvemini tragédiáról OLASZul: https://bologna.repubblica.it/cronaca/2015/12/03/news/6_dicembre_1990_un_aereo_entra_in_classe_c_era_una_volta_la_ii_a_del_salvemini-128636095/#gallery-slider=128629196



(A képek egy részét Laurent készítette, 2 db pedig a kép alatt megadott helyekről származik.) 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!