2019. február 18., hétfő

Ranua Arctic Zoo





A Ranua községben (Rovaniemitől kb. 80 km-re) található a Ranua Arctic Zoo, mely a sarkvidék állatvilágát mutatja be. Ez a világ egyik legészakabbra fekvő állatkertje. Rénszarvast, jávorszarvast, jegesmedvét, baglyot, farkast, hiúzt, rókát is láthatunk itt. Ha van türelmünk kivárni, akkor az etetést is megnézhetjük.




Ranua Arctic Zoo


Ez Finnország legészakabbra fekvő állatkertje. 1983-as megnyitásakor még a világ legészakabbra fekvő állatkertje címmel is büszkélkedhetett, de ez nem maradt így sokáig, mert kb. 10 évvel később a norvégok -helyzeti előnyüket kihasználva-, az ország északi csücskénél létrehoztak egy új parkot, a Polar Zoo Bardut. A Ranua Arctic Zoo így ma már csak a második legészakabbra fekvő állatkert a világon


A Ranua Vadvédelmi Park küldetése


A Ranua Arctic Zoo tagja az Állatkertek és Akváriumok Európai Szövetségének (EAZA). Az EAZA számos programot folytat azzal a céllal, hogy megőrizze a veszélyeztetett fajok egészséges, genetikailag sokrétű populációit a vadasparkokban, hogy biztosítsa fennmaradásukat a jövőben is. Különböző kampányok révén az EAZA és tagjai célja a veszélyeztetett fajok élőhelyének védelme a természetben.

Bárki, aki talál egy elveszett és/vagy megsérült vadállatot a természetben, beviheti a Ranua Vadvédelmi Parkba, ahol majd gondozzák és ápolják őket. Az évek során a Ranua Vadasparkban több mint 90 különféle vadon élő állatot gondoztak már. A leggyakoribb faj az énekes hattyú. De gyakori még többek között a héja, nagy fülesbagoly (uhu), a daru, a keceréce és a gatyáskuvik (boreális bagoly), valamint az emlősök közül az európai vidra is.

Néhány általuk gondozott állat olyan jó állapotba kerül, hogy visszajuttathatják őket a természetbe. A kevésbé szerencsések a vadvédelmi parkban élnek tovább. Sajnos vannak olyan állatok is, melyek olyan rossz állapotban érkeznek a parkba, hogy már nem tudják megmenteni őket.
Az állatkert egyik kiemelt programja a rénszarvasok visszatelepítése a vadonba.

A vadaspark Ranua községtől kicsit távolabb található egy erdő közepén. Itt egy nagy területen jobbára Lappföldön élő állatokat láthatunk. Az állatkertben látható állatok körülbelül 50 vadállatfajból és 200 egyedből állnak.



Az időjárás olyan volt, amilyennek jósolták: esett a hó. Szerencsénk volt, lenyűgöző volt a táj. Később rájöttünk, hogy ez mégsem akkora szerencse, mert a parkban megtalálható állatok egy része a hóesés miatt ki sem dugta az orrát. 

Az állatoknak itt szép tágas helyük van, a lehetséges legkevesebb körbekerítéssel. A ragadozóknál (medve, farkas, hiúz) felüljáró hídon lehet sétálni, és onnan fentről nézni őket. Az etetés is innen történik, és a vadaspark munkatársa közben mesél is az állatokról. Kb. 3 km az út, melyen bejárható a park.

Európai vidra





Hóbagoly

Hóbagoly



Szakállas bagoly


Nagy fülesbagoly (uhu)

Szirti sas

Szirti sas


Hóbagoly





Fehérfarkú rétisas


Vaddisznó

Jegesmedvék

Jegesmedvék

Jegesmedve

Jegesmedve

VIDEO!!!

Vörös róka

Vörös róka

Vörös róka


Vörös rókák

Rozsomák (torkos borz)

Hiúz

Hiúz

Hiúz




Rénszarvasok

Rénszarvasok

Rénszarvas

Rénszarvas

Rénszarvas

Finn erdei rénszarvas

Jávorszarvas


Keleti pézsmatulok

Keleti pézsmatulok

A park bejáratánál van egy étterem is, ahol el is fogyasztottuk késői ebédünket. Természetesen a tradicionális finn lazacleves, a lohikeitto most sem maradhatott ki. J Utána még benéztünk az ajándékboltba is, majd elindultunk hazafelé.


Egy kis pihenő után bementünk a város központjába is, ahol megint egy újabb helyet próbáltunk ki, ezúttal a Café & Bar 21-et. Specialitásuk a gofri, legyen az akár édes, akár sós. Életemben először itt ettem sós gofrit, és meg kell mondjam, nagyon finom volt!


Vacsora után -bár a hóesés miatt esélytelen volt, hogy lássunk sarki fényt, mégis- elkanyarodtunk az Ounasvaara-hegy felé. Sarki fényt valóban nem láttunk, de az ég megint olyan elképesztő, és eddig nem látott színekben pompázott, hogy nem bántuk meg a kitérőt.





Az utolsó napunkon visszamentünk a Santa Claus Village-be (Joulupukin Pajakylä). Egyrészt a reptér felé menet amúgy is útba esett, másrészt meg nem volt sok időnk, de azt a keveset is hasznosan akartuk eltölteni, így elmentünk egy kutyaszános túrára. Erről egy korábbi bejegyzésben, amiben a Mikulás faluját mutatom be, már írtam, mert így egyben láthatjátok, hogy mi mindent lehet ott csinálni. Izgalmas volt a szánozás, mert két gyogyós csajnak hála, majdnem balesetünk volt. Ez a két csaj az úton sétált, sőt, az egyikük a táskáját az út közepére dobta le! Szerencsére a kutyaszánt hajtó nő éber volt, és sikerült megállítania a kutyákat és a szánt, így nem ért minket baleset, de ez csak centiken múlott!

VIDEO!!!

A kaland után a reptérre mentünk, ahonnan először Helsinkibe, majd Münchenbe repültünk, aztán onnan autóval haza.



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK


Le Routard útikönyvek sorozat Finlande című része, 2017/2018-as kiadás, ISBN 978-2-01-279940-0


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!