2022. szeptember 15., csütörtök

Pusztavacs

Magyarország földrajzi középpontja és az Ürge-park




Az első napot Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkban töltöttük, ahonnan Makóra mentünk tovább. A második napot itt töltöttük. Makó főként a makói hagyma révén ismert, ami hungarikum. Legfőbb turisztikai vonzereje a termálvíz, amelyet gyógyvízzé nyilvánítottak. Makovecz Imre elfogadta a város felkérését, és a turizmus fejlesztését elősegítendő, több makói munkát elvállalt legközelebbi tanítványaival. Az ő műveik által öregbíti Makó városa az organikus építészet hírét. A harmadik napon pedig, úton hazafelé, tettünk egy kis kitérőt Pusztavacsra, melynek leghíresebb látnivalója a Jeltorony, mely Magyarország földrajzi középpontját jelöli.

 

Pusztavacs

Pusztavacs község Pest megyében, Budapesttől kb. 50 kilométerre található a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén. Itt található Magyarország földrajzi középpontja.



 

Béke-fesztivál

Az 1980-as évek elején itt rendezték meg évente a béke-fesztivált, amelyekre több százezer résztvevő érkezett az ország minden részéből. Aki már járt itt, az tudja, hogy itt nincs infrastruktúra, így az itt táborozók nagy károkat okoztak a területen. Az 1984-es botrány után több ilyen népünnepélyt nem tartottak itt. 

 

Ország Közepe Emlékmű
Jeltorony

Pusztavacs neve akkor vált országosan ismertté, amikor az 1960-as évek végén a térképészek Magyarország földrajzi középpontjaként határozták meg. A falu központjától kb. 1 km-re északkeletre jeltornyot emeltek. A Jeltorony Kerényi József tervei alapján, egy napórával kiegészítve 1978-ban készült el, és az 1979-es téli napfordulón avatták fel. 2001-ben az akkor már igen rossz állapotban lévő Jeltorony leégett. 2004-ben állították helyre. A teljes felújítására 2021-2022 elején került sor. Ekkor alakították ki az Ürge-park szabadtéri bemutatóhelyet is. A Jeltorony egy 11 méter magas, nyolcszögű gúla, vasbeton vázon vörösfenyő deszkafedéssel. A tetején álló aranyszínű gömbön álló toronycsúcs jelöli a földrajzi középpontot. 2022. március 11-én adták át ünnepélyes keretek között.







 

„Az igazi” ország közepe

A számítási módszer szerint rajzoltak egy téglalapot, mely az ország határát érintette a legkeletibb, legnyugatibb, legészakibb és legdélibb pontjánál. A téglalap átlóinak metszésénél állapították meg a középpontot, mely tényleg nem ide, hanem Pusztavacs mellett egy laktanya területére esik, a jelenlegi Jeltoronytól délnyugatra kb. 3 kilométerre. Az nyilvánvaló, hogy a Magyar Honvédség Veszélyesanyag Ellátó Központjában nem lehet látogatóközpontot kialakítani, ezért választottak egy alkalmasabb területet pár kilométerrel arrébb.

 

„A másik” ország közepe

A jelenleg létező legmodernebb térinformatikai rendszer szerint kicsivel odébb található Magyarország földrajzi középpontja. Ennek a módszernek a lényege a súlypont. Nagyon leegyszerűsítve, ha egy teljesen homogén anyagból kivágnánk Magyarország „térképét”, akkor az a pont, aminél felfüggesztve vízszintes marad, az a súlypont vagyis a középpont. E szerint ez pont a Jeltoronytól nyugat-délnyugati irányban kb. 8,5 kilométerre van, nem is Pusztavacson, hanem Dabason. Koordinátái: É.sz. 47,168463° ; K.h. 19,395633°

 

Ürge-park

A Jeltorony környezete természetvédelmi terület, mely jelentős ürgeállománynak is otthont ad. A közönséges ürge (Spermophilus citellus) Magyarországon fokozottan védett állat, melynek eszmei értéke 250.000.-Ft. Az emlősfaj ilyen rövid füvű gyepterületeken él. Az Ürge-parkban találjuk az „ürge-lyuk" mászó alagutat, mászókát, ürge megfigyelő pontot, információs táblákat, szelfi-pontot és a terület egyik sarkában fából épített WC-t is.







 

Cím: 2378 Pusztavacs, külterület
Koordinátái: é. sz. 47° 10′ 51″, k. h. 19° 30′ 11″
Hivatalos honlap: Címlap | Pusztavacs (lgov.hu)
Telefon: +36-29-315-101
E-mail: pusztavacs@pusztavacs.hu

 

Ez is érdekelhet: Magyarország legmagasabb pontja - Kékestető

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtubecsatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

  

LINKEK / FORRÁSOK

Pusztavacs MAGYARul: Pusztavacs – Wikipédia (wikipedia.org)
Magyarország földrajzi középpontja MAGYARul: Magyarország földrajzi középpontja Természetvédelmi Terület – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kihelyezett tájékoztató táblák.

LeRoutard Budapest, Hongrie 2015/2016 útikönyv ISBN 978-2-01-002779-6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!