2022. szeptember 4., vasárnap

Ópusztaszer

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark




Ópusztaszer

Csongrád-Csanád megye nyugati részén, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet közepén, Szegedtől 25, Budapesttől 150 kilométerre található.
A község fő látnivalója az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, azon belül is az ott található, Feszty Árpád (és festőtársai) által festett és róla elnevezett Feszty-körkép.

Régóta terveztem már, hogy megmutatom Laurent-nak ezt a helyet, különösen a körkép miatt. Mostanában sok Yadegar Asisi által festett modern panorámát láttunk, és ez a több mint 125 évvel korábban készült alkotás simán felveszi a versenyt Asisi új képeivel.

A jegyeket előre megvásároltam az emlékpark honlapján. A „múltidéző” jegycsomagot választottam, hogy mindent megnézhessünk. A főbejáratnál kaptunk térképet, az alapján jártuk be a parkot.

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

A Nemzeti Történeti Emlékpark szabadtéri néprajzi múzeum, skanzen és kirándulóhely, melyet 1982-ben hoztak létre Ópusztaszer külterületén. Célja eleink történetének megismertetése. A teljes park bejárására egy egész napot érdemes rászánni!

Főbejárat



Nemzeti Összetartozás Emlékműve




Vereckei Millenniumi Emlékmű



Kunpár / „Őseink” – Kun szobrok



Útkaparóház

1893-ban kezdeményezték az állami utak építését. Az utak mentén azok fenntartására azonos távolságokban ún. útkaparóházak is épültek. Ezek általában ikerházak voltak, bennük két útkaparó lakott népes családjával.





Puszta Háza

Ez az Emlékpark környezet- és természetvédelmi oktatóközpontja.


Ányási kápolna

Az eredeti kápolna az Emlékparktól néhány kilométerre lévő birtok területén állt. A tervrajzok megmaradtak, ez alapján készült az itt látható rekonstrukció. A temetőt mellé telepítették.




Keskeny nyomtávú kisvasút

A tanyavilág jellegzetes közlekedési eszköze a tanyasi embereket a piacokkal, iskolákkal, egészségügyi intézményekkel kötötte össze. Teherszállításra is használták.
A vízdaruval gőznyomással töltötték fel vízzel a mozdony kazánját.
A pálya mentén álló kis őrházakban lehetett jegyet váltani, csomagot, piacra szánt terményeket feladni.




Széldaráló és szélmalom

Az első szélmalmokat Magyarországon a XVIII. század első felében építették. Ez egy ún. felülhajtós szélmalom. Előnye, hogy a malom teteje elforgatható, így a vitorlákat aránylag rövid idő alatt a szélirányba állíthatták. A molnárnak figyelnie kellett a széljárást is, és ha a szélirány változott, gyorsan kellett cselekednie, mert a viharos szél kárt tehetett a vitorlákban.




Néprajzi gyűjtemény – Skanzen

Községháza

Tömörkény községből áttelepített épület egyik szárnyában látható a postatörténeti kiállítás és a csendőrszoba. A másikban, az oszlopos folyosón a magyarországi közigazgatás történetét nézhetjük meg.















Szatócsbolt és pékműhely

A falusi szatócsok üzleteiben a konyhaedényektől és eszközöktől kezdve az élelmiszereken túl mezőgazdasági eszközöket is árultak. A boltot sajátos, mással össze nem téveszthető szag járta át. A péknél jól bevásároltunk, majd az árnyas kertben el is fogyasztottunk mindent.






Szeged-alsóvárosi porta

A házat szép, a szegedi népi építészetben hagyományos, napsugaras deszkaorom díszíti. A házban három nemzedék élt együtt. Az oszlopos tornácot ősszel a száradó paprikafüzérek színesítették. A házban a szegedi paprikások munkáját bemutató kiállítás látható. A házi paprika-feldolgozás különleges eszköze volt a száraz paprikahüvelyeket összezúzó „külű” vagy „kölyű”, melyet lábbal taposva működtettek.









Makói parasztház

Makó kisparasztjainak és zselléreinek a hagyma termesztése jelentett felemelkedési lehetőséget. A házban három nemzedék élt együtt. Az utcára néző szobában a kemence fölötti nádrácson a dughagymát tartották télen.











Csongrádi halászház

A szegényebb réteg (a halászok, hajósok, hajóépítő ácsok, kubikosok) a folyóparti városrészben laktak régi, földfalú, nádfedeles házakban. Az ólban csak disznót és baromfit tartottak. Amelyik telken nem volt kút, annak lakói a Tiszára jártak vízért. A folyóvizet aztán a konyhában, cserépkannákban és korsókban ülepítették, hogy tiszta ivóvizük legyen.




Szentesi tanya

A vályogfalú, nádtetős épület végében a féltetős kocsiszínben a parasztkocsi mellett kisebb munkaeszközöket is tartottak. A tanyán egy vályogfalú, szalmafedelű, boglya formájú kerekól is látható, amelyben disznókat vagy baromfit tartottak.







Pusztaszer-árpádhalmi tanyai iskola

A Dél-Alföldön az 1840-es években történtek az első lépések a külterületen élők iskoláztatására. 1853-ban Szeged határában nyitották meg az első állandó tanyai népiskolákat. Megkezdődött a tanyai parasztság körében az analfabetizmus felszámolása.



Ökumenikus kápolna



Koronás jurta, Világmagyarság hajléka



Mártélyi halászkunyhó

A nádtetős kunyhóban a halászat eszközei láthatók.


Tiszai fafeldolgozás emlékhelye

A szegedi hajóácsok munkáját mutatja be. Itt áll az utolsó szegedi haltartó bárka.



Körtvélytó



Gátőrház

A Tisza vízszabályozásának munkálatai 1905-re fejeződtek be. A töltések megfigyelése, gondozása a gátőrök feladata lett, ezért a mentett oldalakon gátőrházak sora épült.




Földműves emlékmű



Romkert, Szer monostora, Szeri gyógynövényház és kert

Az Emlékpark területének legrégebbi része a Szent István korában épült templom és a hozzá tartozó XI. századi monostori épület együttes, mely a térség központja volt a XVI. század végéig. A terület az oszmán hadak pusztítása nyomán néptelenedett el. Az egykori monostor romjain épült fel a Szeri Gyógynövényház, mely a szerzetesek gyógyászati és növénytermesztési ismereteit mutatja be.


Nomád park, jurta tábor

Megtudhatjuk, hogyan festhetett egy nomád honfoglaló tábor a valóságban.


Árpád és vezérei szoborcsoport



Árpád emlékmű

Az Emlékpark szívében elhelyezkedő emlékmű a honfoglalás 1000 éves évfordulójára épült.





Látogatóközpont - 3D filmvetítés

Két 3D filmet is megnézhetünk itt. Az egyik a Szer története, amely Szer monostorának a történetét mutatja be. Ópusztaszer legendájától indulva ismerteti a középkor folyamán az Alföld legjelentősebb nemzetségi monostorává vált Szer templomának és a köré épült mezővárosnak a históriáját. A másik Magyarország történelmének meghatározó eseményeit mutatja be a honfoglalástól az Európai Unióba történő belépésig.

Rotunda - Feszty-körkép

Az Emlékpark egyik főépülete a Feszty-körképnek is helyet adó Rotunda, ahol „A magyarok bejövetele” című panorámafestmény mellett több interaktív kiállítás is látható.



Feszty-körkép

A festmény megtekintésére kb. fél óra áll a rendelkezésünkre. A Körkép jeleneteit ismertetőszöveg és fénynyaláb mutatja be. Idegen nyelvű (angol, francia, német, orosz, spanyol) ismertető is kérhető, azt a magyar nyelvű után játsszák le.

Feszty Árpádot a párizsi útja során látott, az „Egy évszázad története” című körkép ihlette meg, és a bibliai özönvíz történetét tervezte megalkotni. Apósa, Jókai Mór, beszélte rá vejét, hogy helyette inkább a magyarok bejövetelét fesse meg.

„A magyarok bejövetele” c. monumentális körképfestmény az 1896-os millenniumi ünnepségek egyik legfőbb attrakciója volt, és az Emlékpark legnagyobb vonzereje ma is.
A XVIII. század végétől ismert műfaj lényege, hogy a néző egy kör alakú épület közepén lévő pódiumról egy körbefutó festett képet lát, mely előtt műterepet alakítanak ki. A kettőt úgy hangolják össze, hogy azt érezzük, valóságos tájba csöppentünk.

Feszty nem egyedül festette a képet, a hatalmas munkában voltak segítőtársai. A kész kép -mely hatalmas sikert aratott- több helyen is kiállításra került, mielőtt az 1990-es évek elején restaurálták, és végleges helyére került Ópusztaszeren.










Promenád 1896

A millennium korának hangulatát idézik fel a Nagyváros, Kisváros promenádok, melyek egy nagyvárosi és egy kisvárosi utcát mutatnak be üzletekkel, korhű ruhát viselő viaszfigurákkal. A néző egyfajta időutazáson vehet részt, míg a történelmi kiállításban gyönyörködik.










A honfoglaló magyarok






Innen Makóra mentünk tovább. Miután elfoglaltuk a szállásunkat, a makói Grand Hotel Glorius éttermében vacsoráztunk.






Cím: 6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.
Telefon: +36 62 275 133
E-mailinfo@opusztaszer.hu
Hivatalos honlapFőoldal - Ópusztaszer (opusztaszer.hu)

 

Más, általunk is megtekintett Yadegar Asisi panorámák:

-> Dresden im Barock panoráma: Drezdát kelti életre a barokk aranykorában, valamikor 1695 és 1760 között
-> LUTHER 1517 panoráma: Wittenberget kelti életre Martin Luther, Bölcs Frigyes és Lucas Cranach idejében
-> Berlin: Die Mauera Falat, előtte a nyugati terület egy részét, valamint a Falon túl a keletnémet oldalon lévő városrészt mutatja be az 1980-as évek egy szürke novemberi napján
-> Das Panorama: az ókori Pergamon város nyüzsgését mutatja be Kr. u. 129-ben, azon a napon, amikor Hadrianus római császár a városban járt

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Ópusztaszer MAGYARul: Ópusztaszer – Wikipédia (wikipedia.org)
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark MAGYARul: Nemzeti Történeti Emlékpark – Wikipédia (wikipedia.org)
Feszty-körkép MAGYARul: Feszty-körkép – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kapott tájékoztató füzet.

LeRoutard Budapest, Hongrie 2015/2016 útikönyv ISBN 978-2-01-002779-6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!