2022. szeptember 14., szerda

Makó

A hagyma fővárosa


„ … abban a reményben, hogy a makói hagyma van, volt, lesz.”




Makó

Makó a Dél-Alföldön, Csongrád-Csanád megyében, a Maros jobb partján fekszik, Szegedtől kb. 30, Budapesttől kb. 200 kilométerre található. A román és a szerb határ közelsége miatt a város fontos közlekedési csomópont, Magyarország egyik délkeleti kapuja.

Makó a hagyma fővárosa, ebben a cikkben a város fő látnivalóit mutatom be. Egy külön bejegyzés szól Makovecz Imre Makójáról.

 

A napot Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkban töltöttük, ahonnan Makóra jöttünk tovább. A szállásunkat a szallas.hu honlapon foglaltam. Azért szeretek itt foglalni, mert mindig kapunk jó pár kedvezményre jogosító kupont a foglalás mellé, melyekből sokat fel is használunk. Miután elfoglaltuk a szállásunkat, a makói Grand Hotel Glorius éttermében vacsoráztunk. Másnap pedig felfedeztük magunknak a várost. Ezt biciklivel ejtettük meg, melyet a szállásunkon kaptunk.

 

A hagyma fővárosa

A város főként a makói hagyma révén ismert, ami hungarikum. Makó Magyarország legmélyebben fekvő városa, valamint legvirágosabb városa is. Legfőbb turisztikai vonzereje azonban a termálvíz, amelyet gyógyvízzé nyilvánítottak.

A történelmi városközpontban található a legtöbb nevezetesség. Ezeket járjuk most végig hagymától hagymán át hagymáig.

 

Makovecz tér

A téren található a Hagymatikum Gyógyfürdő. Nem csak a fürdőt, hanem a teret is a Kossuth-díjas művész Makovecz Imre álmodta meg. A fürdő főbejárata mellett található a szintén általa tervezett Zenepavilon.
Cím: 6900 Makó, Makovecz tér



 

Széchenyi tér

Széchenyi teret, a város főterét az eklektikus Korona Szálló, a neobarokk stílusú Bérpalota és a romantikus régi városháza szegélyezi. Régen itt volt a piac és itt tartottak kirakodó vásárokat is. A régi városháza 1854-59-ben épült, romantikus stílusban. A Korona Szálló sarkán áll Fátyol Mihály cigányprímás szobra, aki több mint 30 éven át muzsikált zenekarával a Koronában. Az ún. Csipkesor a függőfolyosót díszítő csipkézett homlokzatról kapta nevét.
Cím: 6900 Makó, Széchenyi tér

Korona Szálló

Bérpalota

Régi városháza

Fátyol Mihály cigányprímás szobra



 

Hagymavirág Szökőkút


Cím: 6900 Makó, Széchenyi tér


 

Városháza

A városháza eredetileg (1950 előtt) Csanád vármegye székháza volt. Az épület barokk stílusban épült, később klasszicista stílusban építették át mai formájára. A „magyar csalogány”, Hollósy Kornélia a ház lakója volt.
A városháza előtti téren három szobrot is el- illetve áthelyeztek: Hollósy Kornáliáét, Návay Lajosét, valamint a monumentális Kossuth-szobrot.
Cím: 6900 Makó, Széchenyi tér 22.


 

Hagymaszobor

Makó szoboremblémája, a városnak világhírnevet szerző növény művészi ábrázolása.
„Készült a makói polgárok akaratából és abban a reményben, hogy a makói hagyma van, volt, lesz.”
Cím: 6900 Makó, Szegedi utca – Kávin utca körforgalomnál


 

Református ótemplom

A belvárosi református ótemplom Makó egyik legszebb barokk stílusú műemléke. A XVIII. században épült.
Cím: 6900 Makó, Kálvin tér 3.




 

Hagymaház

A Makovecz Imre által tervezett Hagymaház a kulturális élet központja.
Cím: 6900 Makó, Posta u. 2.


 

József Attila Múzeum, Skanzen

József Attila Múzeum

Az épület monoton homlokzatát egy épületplasztika töri meg; a református ó-temető egykori kopjafáit láthatjuk itt. A múzeum állandó kiállítása „Küzdelmes évszázadok” címmel Makó város történetét mutatja be. Egy másik állandó kiállítás a makói születésű Galamb Józsefre emlékezik egy eredeti FORD T-modell autó bemutatásával.












Skanzen

A múzeumhoz tartozik a skanzen, ahol megtekinthető egy makói hagymás ház, eredeti berendezéssel. Van itt egy asztalosműhely is, eredeti szerszámokkal és mintakönyvekkel, valamint az apátfalvi konyha, lakószoba, egy kovács-bognárműhely szintén eredeti szerszámokkal és szánkótalpas gabonakasok és hombárok.
Cím: 6900 Makó, Megyeház utca 4.


























 

Espersit-ház

Az Espersit ház irodalmi múzeum. Az eklektikus stílusban épült ház Espersit Jánosról kapta a nevét, aki az irodalmi élet és művészetek mecénása volt. Háza a város, és a vidék művészi központja volt. A kiállítás bemutatja Espersit János 1848-as szemléletű baráti körét, Juhász Gyula és Móra Ferenc makói kötődését. A múzeumban megismerhető József Attila költői pályájának kezdete is. József Attila makói diákévei alatt költözött be a ház alsó lakásába. Itt találkozott Espersit lányával, Cacával, aki hamar a fiatal költő új múzsája lett.
Cím: 6900 Makó, Kazinczy u. 6.









 

Víztorony


Cím: 6900 Makó, Vásárhelyi utca- Návay Lajos tér


 

Ford Fal

A Ford Fal Galamb József makói születésű főkonstruktőr munkásságának állít emléket. Egykor itt működött a Ford lerakat. A falat 2020-ban restaurálták.
Cím: 6900 Makó, Vásárhelyi és Deák Ferenc utca sarok



 

Makói városi piac

Heti háromszor van piac.
Cím: 6900 Makó, Deák Ferenc u. 41.


 

Ortodox zsinagóga

A Vorhand Mózes Rabbi tér volt a makói zsidóság egykori központja Az épület Magyarország második legnagyobb ortodox zsinagógája.
Cím: 6900 Makó, Vorhand Rabbi tér 3.




 

Makói buszpályaudvar

A város központi buszpályaudvarának épületét Makovecz Imre tervezte.
Cím: 6900 Makó, Csanád vezér tér 21.


 

József Attila Gimnázium és Erdei János Városi Sportcsarnok

A gimnázium épületét kibővítették, és mellé épült a modern sportcsarnok, ami Erdei János bajnoki bronzérmes makói ökölvívó nevét viseli. A gimnázium tanulója volt három évig József Attila, valamint itt tanított Juhász Gyula.
Cím: 6900 Makó, Csanád vezér tér 6. és 6-10.



 

Csanád vezér tér

A Csanád vezér teret két, kétsávos út alkotja, amelyek egyirányúak, közöttük park helyezkedik el. Makón már csak ennek a térnek a neve emlékeztet az ősi megyére. Pedig Szent Gellért legendájában az Ajtonyt legyőző Csanád vezérnek Szent István meghagyta, hogy ő legyen annak a vármegyének ispánja, és azt minden időkig nevezzék Csanád vármegyének. A parkban áll Szent István király monumentális lovas szobra, a második világháborús emlékmű, amelynek fő alakja a keresztre támaszkodó katona. Az íves falon a második világháború makói hősi halottjainak és a polgári lakosság áldozatainak névsorát olvashatjuk. A téren látható kopjafákat az ’56-os forradalom emlékére állítottak fel.
Cím: 6900 Makó, Csanád vezér tér








 

Arad-Csanádi Takarékpénztár

A közel 100 éves épület egykor az Arad–Csanádi Takarékpénztárként működött. Manapság a Grand Hotel Glorius szálloda és étterem található benne. Előtte egy színes fényekkel megvilágított szökőkút áll.
Cím: 6900 Makó, Csanád vezér tér 2.



 

Szent István plébániatemplom

A Szent István-plébániatemplom Makó egyik legszebb keresztény temploma, a helyi római katolikus közösség központja.
Cím: 6900 Makó, Szent István tér


 

Lombkoronasétány

A Maros partján található látványosság a Lombkoronasétány, amely kb. 200 méter hosszú és 8–10 méter magasban fut végig a lombkorona szinten. Hozzátartozik egy 25 méter magas kilátótorony, ahová 80 lépcsőfok vezet fel, és ahonnan egy 61 méter hosszú csúszda vezet le a talajszintig. Sajnos ez is és a kalandelemek és ügyességi játékok is zárva voltak. Az egyik pihenő kupolája a vöröshagymát, a városnak világhírt szerzett zöldséget formázza.
GPS: N: 46,19748°. E: 20,47253°







Második este a Rocco Étterem és Pizzériába ültünk be vacsorázni, ahol makói hagymás specialitásokat is választhattunk az étlapról, mint például a „Makói hagymaleves füstölt sajtos pirítóssal, bacon szalonna kockákkal” vagy a „Makói pizza (paradicsom alap, szalonna, kolbász, ecetes gyöngyhagyma, sajt)”.
Cím: 6900 Makó, Csanád vezér tér 7-9.


Cím: 6900 Makó
Hivatalos honlapMakó – Makó Város honlapja (mako.hu)

infopont
Cím: 6900 Makó, Széchenyi tér 10.
Telefon: +36 62 511 878, +36 20 258 5740
E-mailinfopont@mako.hu


Egyéb, általunk is megjárt lombkorona sétányok:

Waldwipfelweg, 94379 - Sankt Englmar, Bajorország, Németország
Baumwipfelpfad Bayerischer Wald, 94556 - Neuschönau, Bajorország, Németország
Baumwipfelpfad Harz, 38667 - Bad Harzburg, Alsó-Szászország, Németország
Baumwipfelpfad Saarschleife, 66693 - Mettlach-Orscholz, Saar-vidék, Németország
Baumkronenpfad Beelitz-Heilstatten, 14547 - Beelitz, Brandenburg, Németország


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Makó MAGYARul: Makó – Wikipédia (wikipedia.org)
Makó látnivalói MAGYARul: Makó látnivalói – Wikipédia (wikipedia.org)
Makó műemlékei MAGYARul: Makó műemlékeinek listája – Wikipédia (wikipedia.org)
Hagymatikum MAGYARul: Hagymatikum – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kapott tájékoztató füzetek.

LeRoutard Budapest, Hongrie 2015/2016 útikönyv ISBN 978-2-01-002779-6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!