2023. április 20., csütörtök

Saarschleife

Saar-kanyar




Saar

A Saar folyó Franciaországban, a Vogézekben keletkezik, a Fehér-Saar és a Vörös-Saar összefolyásával. Átfolyik a Saar-vidéken Németország egyik legfontosabb iparvidékén, és Triertől pár km-re délnyugatra torkollik a Mosel folyóba. A Saar hossza 246 km, ebből 126 km a Franciaországra eső rész; csak 6 km-rel hosszabb ott a folyó, mint Németországban. Mintegy száz évvel ezelőtt még jelentős volt a hajóforgalom a Saaron, mára ez szinte teljesen megszűnt.

Jelentős idegenforgalmi látványosság a Saarschleife, vagy magyarul Saar-kanyar, ahol a folyó egy teljes hajtűkanyart ír le.


 

Saarschleife
Saar-kanyar

A Saarschleife (másik német nevén Große Saarschleife, azaz Nagy Saar-kanyar) az egyik legfelkapottabb látnivaló a Saar-vidéken. A Saar folyó Németországban kígyózva kanyarog. A folyó itt egy teljes 180 fokos fordulattal, egy mély U-alakú szurdokban vájt utat magának. Ennél a hajtűkanyarnál a folyó hosszú szakaszon párhuzamosan folyik az ellenkező irányba és minden oldalról sűrű erdővel borított hegyek ölelésében folyik tova. A Saar-kanyar két szára közötti erdős hegygerincen található a Szent Gangolf templom az egykori kolostorral és a XII. században épült Montclair vár romja. A vár a Saar-kanyar 290 méter magas hegygerincén található, amelyet emiatt kastély-dombnak is neveznek.

 

Baumwipfelpfad Saarschleife
Saar-kanyar lombkorona ösvény

A látványosság Mettlach városának közigazgatási területén belül van. Az összesen 1250 méter hosszú és 3 és 23 méter közötti magasságú lombkorona ösvény bükk-, tölgy- és Douglas fenyőfák között kanyarog a Saarschleife irányába - számos ismeretterjesztő és élményállomás színesíti az utat.

Az ösvényt és a kilátótornyot akadálymentesen és családbarát módon alakították ki. A legfeljebb 6%-os emelkedő lehetővé teszi a kerekesszékkel és babakocsival való feljutást is.

 

Cloef-Aussichtspunkt
Cloef kilátópont

A legszebb kilátást a 42 méter magas Cloef kilátópont (Cloef-Aussichtspunkt) nyújtja, 180 méterrel a folyó felett, épp a kanyarulatnál.













 

Tipp: A tériszonyosok Baumwipfelpfad alatt megállva is élvezhetik a szép kilátást!!!

 

Mielőtt tovább indultunk volna, a Bistro Mirabellben ettünk olasz finomságokat.



 

Cím: 66693 Mettlach-Orscholz, Németország
Telefon: +49 (0) 6865 / 18 64 81-0
E-mailinfo@baumwipfelpfad-saarschleife.de
Hivatalos honlap NÉMET, ANGOL, FRANCIA nyelven: Baumwipfelpfad Saarschleife - Ausflugsziel für die ganze Familie (baumwipfelpfade.de)

 

Egyéb, általunk is megjárt lombkorona sétányok:

Waldwipfelweg, 94379 - Sankt Englmar, Bajorország, Németország
Baumwipfelpfad Bayerischer Wald, 94556 - Neuschönau, Bajorország, Németország
Baumwipfelpfad Harz, 38667 - Bad Harzburg, Alsó-Szászország, Németország
Baumkronenpfad Beelitz-Heilstatten, 14547 - Beelitz, Brandenburg, Németország
Lombkorona sétány, 6900 - Makó, Csongrád-Csanád megye, Magyarország


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Saar folyó MAGYARul: Saar – Wikipédia (wikipedia.org)
Saar-kanyar MAGYARul: Saarschleife – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!