2023. április 6., csütörtök

Trier




Trier

Trier Németországban, Rajna-vidék-Pfalz szövetségi állam nyugati részén a luxemburgi határhoz közel, a Mosel folyó partján fekszik. Ez az ország legrégebbi városa, melyet Krisztus előtt 17-ben Augustus római császár alapított. (Bár erre a címre más németországi városok is igényt tartanak.) Trier később más római császárok kedvelt tartózkodási helye is volt, ezért nevezik Roma Secundanak, azaz a Második Rómának. A II. századtól a várost védőfal vette körül, amelynek része volt a híres Porta Nigra is. Már 286-tól egészen 395-ig császári székhely volt. Itt létesült a mai német területen a legrégebbi keresztény püspökség. A város híres szülötte Karl Max. A II. világháborúban Trier félig elpusztult. Ma 105 000 lakosa van. A város legismertebb látnivalója a Porta Nigra és mellette és 7 másik épület, melyek UNESCO világörökség-emlékhelyek. Trier nevezetessége, hogy az Alpoktól északra ez a római emlékekben leggazdagabb város.

 

Látnivalók


Karl Marx Haus
Marx Károly szülőháza

A filozófus és közgazdász 1818-ban született Trierben és 1883-ban halt meg Londonban. 1848-ban írta meg a Kommunista kiáltvány című művét. Hontalanná vált, Franciaországba és Angliába költözött. Ezután más könyveket is írt, a leghíresebb A tőke. Szülőházát csak kívülről néztük meg.



 

Römerbrücke
Római híd

(UNESCO világörökség) A II. században épült, 1912-ig ez volt az egyetlen híd, amely átvezetett a Mosel folyón. Ez Németország legrégebbi hídja. Nevezik egyszerűen Mosel-hídnak is. Ma is üzemel, és ez a város egyik fő hídja.


 

Barbarathermen
Borbála fürdő

(UNESCO világörökség) Ez a római fürdő a II. századból való, eredetileg akkora volt, mint 7 futballpálya. Csak romok maradtak meg, mivel a kövek nagy részét más építményekhez hordták el.






 

Kaiserthermen
Császári fürdők

(UNESCO világörökség) Nagy Konstantin (I. Constantinus) császár által a IV. században épített császári termálfürdő, amely nagyon nagy (250 m hosszú és 145 m széles). Később katonai laktanyává alakították át. Ma az alagutakkal teli földalatti részt látogathatjuk meg.










 

Amphitheater
Amfiteátrum

(UNESCO világörökség) A II. században épült állatok és gladiátorok küzdelmeihez. A városfal része volt, és a déli kapu egyben a város bejárati kapujaként is szolgált. 20000 ember befogadására volt alkalmas. Érdekessége, hogy a római időkben tengeri csaták eljátszásához fel lehetett tölteni vízzel.





 

Kurfürstliches Palais
Választófejedelmi palota

Trier városának választófejedelmi palotája a XVII. és XVIII. században a trieri hercegpüspökök rezidenciája volt. Választófejedelmekként ők kormányozták Trier választófejedelmi államát, és érsekként személyi unióban elnököltek a trieri érsekség felett.



 

Aula Palatina
Konstantinbasilika
Konstantin-bazilika

(UNESCO világörökség) 300-400 körül épült. A II. világháborúban részben elpusztult, de aztán újjáépítették. A római kori aulaépületben található a legnagyobb fennmaradt ókori terem: az építmény belseje 67 méter hosszú, 27,2 méter széles és 33 méter magas.



 

Handwerkerbrunnen
Kézműves szökőkút

Felirata: "Lehrling ist jedermann - Geselle ist wer was kann - Meister ist der was ersann" vagyis: "Mindenki tanonc - a tanonc az, aki tud valamit csinálni - a mester az, aki létrehozott valamit".

 

Hauptmarkt
Piactér

Az óváros szívében fekvő Piactér az egész középkorban Trier életének központja volt. Itt látható a Szent Gangolf templom (St. Gangolf), a gótikus Steipe és a reneszánsz Rotes Haus, az 1595-ben készült Szent Péter szökőkút (Petrusbrunnen), a Piackereszt (Marktkreuz) és Németország legrégebbi, a XIII. században alapított gyógyszertára, a Löwen-Apotheke.








 

Trierer Dom St. Peter
Szent Péter dóm

(UNESCO világörökség) A trieri Szent Péter dóm Németország legrégebbi dómja és a Trieri egyházmegye székesegyháza. 112,5 méteres hosszával, 41 méteres szélességével Trier legnagyobb egyházi épülete. Konstantin császár építtette fel itt az első keresztény templomot. Az építkezés 326-ban kezdődött, a császár hatalomra kerülésének 20. évfordulójának évében. Konstantin anyja, Szent Heléna gyakran zarándokolt a Szentföldre és a legenda szerint ő hozta magával onnan a Szent Köntöst, amit Jézus a keresztre feszítése előtt viselt. A szent ereklyét sajnos csak ritkán lehet megnézni, rendszertelen időközönként állítják ki. Sajnos mi sem láthattuk.


















Balra a Szent Péter dóm, közvetlenül mellette a Miasszonyunk templom

 

Liebenfrauenkirche
Miasszonyunk templom

(UNESCO világörökség) A XIII. században épült és a marburgi Erzsébet-templom mellett ez Németország legrégebbi gótikus temploma. Trier központjában található, közvetlenül a dóm mellett. Szűz Mária mellett a templom védőszentje Szent Lőrinc is.












 

Porta Nigra

(UNESCO világörökség) A 30 méter magas és 36 méter széles kapu a város jelképe. Elnevezése a középkorból származik, másik neve Porta Martis, azaz Mars kapuja volt. A helybéliek egyszerűen csak Porta névvel jelölik. Minden bizonnyal ez az egyik legszebben fennmaradt római kori épület Németországban. Nagy kövekből épült, amelyeket fémrészekkel együtt tartottak fenn, néhány még ma is látható. A XI. századtól a kapu a Szent Simeon templom része volt, amely megőrizte a kaput. Napóleon azonban lerombolta a templomot, hogy visszaadja a műemlék eredeti formáját.

Porta Nigra
Balra fent a II. században, jobbra a XII. században
Balra lent a XVIII. században, jobbra napjainkban


















 

Sankt Georgbrunnen
Szent György kút

A Szent György kutat Németország egyik legszebb rokokó szökőkútjának tartják.


Mariensäule
Mária oszlop

A Mária oszlop egy Mária-emlékmű, amely Mária, Jézus anyjának tiszteletére áll. Az emlékmű és a talapzat együtt 40,9 méter magas, és messziről látható a Mosel völgyének bal oldalán, 296 méter magasan, a Pulsberg-hegyen. Szép innen a kilátás a folyóra és a városra.






 

Trierben a Kartoffel Kiste étteremben ebédeltünk.

 

Viez
Almabor

Megkóstoltuk a környék specialitását, az almabort is. A Mosel-frank nyelvterületen Viez a neve az általában erősen savas alma- vagy körtebornak. A Viez alkoholtartalma 5-7 térfogatszázalék körül van, de elérheti a 11-et is.

A Mosel-frankföldi régióban a Viezt "Viezporz"-ból isszák; ez hagyományosan egy 0,4 l-es fehér porcelán ivóedény. (Ma már létezik 0,2 l-es vagy pálinkának való miniatűr (4 cl) változata is.) Korábban a Viezt nagyobb agyagedényekben (Viezkrug) tartották.

Trierben a Trierer Viezbruderschaft e.V. (Tieri Vieztestvériség Egyesület) célja a helytörténeti hagyományok megőrzése és a regionálisan sajátos Viez-kultúra támogatása, megőrzése és ápolása Trierben és környékén.

 

Greimerath-ban vacsoráztunk a Das Gasthaus im Panzhaus étteremben.

 

Cím: 54290 Trier, Németország
Telefon: +49 (0)651 97808-0
E-mail: info@trier-info.de
Hivatalos honlap NÉMET, ANGOL és FRANCIA nyelven: Home - Tourist-Information Trier (trier-info.de)

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Trier MAGYARul: Trier – Wikipédia (wikipedia.org)
Trier NÉMETül: Trier – Wikipedia
Karl Marx MAGYARul: Karl Marx – Wikipédia (wikipedia.org)
Viez NÉMETül: Viez – Wikipedia
Németország UNESCO világörökségi helyszínei MAGYARul: Németország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!