2023. április 21., péntek

Schengen




Luxemburg

Luxemburg (hivatalosan: Luxemburgi Nagyhercegség) Európa legnagyobb miniállama, melyet 1815-ben hoztak létre. A Benelux (Belgium, Hollandia, Luxemburg) államok tagja.



Schengen

Schengen egy kis bortermelő luxemburgi városka Remich kantonban, ahol 3 ország (Franciaország, Németország és Luxemburg) határai találkoznak. Ennek a szimbolikus helynek köszönhetően választották ki a schengeni egyezmény megkötésének helyszínéül.



Schengeni egyezmény

Schengen neve a jeles 1985. június 14-i dátum után vált igazán ismertté. A városkán átfutó Mosel folyón a lehető legközelebb kormányozták a hármas határ találkozási pontjához a Princesse Marie-Astrid hajót, melynek fedélzetén az NSZK, Franciaország és a Benelux államok aláírták a schengeni egyezményt.

Később, 1990-ben itt írták alá a schengeni végrehajtási egyezményt is. Először csak az aláíró országok között véget vetett a határellenőrzéseknek és nyitotta meg az emberek előtt a szabad utazások lehetőségét az egyezmény. Ténylegesen csak 1995. március 26-án nyíltak meg a határok előbb hét, majd egy évvel később újabb hét ország között. Magyarország 14 újabb országgal 2001-ben lépett be a megállapodásba, ami megszüntette a közúti és légiközlekedési útlevél ellenőrzéseket is.

A schengeni térség ma 27 országot foglal magában.

 

Látnivalók


Nation Pillars
Nemzet-oszlopok

Található itt egy szobor, amely csillagokkal borított oszlopokból áll, és minden csillag a schengeni térség egy-egy országát jelképezi.




Svédország

Norvégia

Izland

Magyarország

Észtország

Luxemburg

Görögország

Franciaország

Spanyolország

Ausztria












 

European Museum
Európai Múzeum

Van egy kicsi, de érdekes múzeum is, ahol a határok és azok megnyitása, valamint a schengeni térség egyes tagjainak ikonikus látnivalói kerülnek bemutatásra. A múzeum ingyenes.
















Cím: Rue Robert Goebbels, 5444 Schengen, Luxemburg
Telefon: +352 26 66 58 10 21
E-mail: info@visitschengen.lu
Hivatalos honlap NÉMET, ANGOL, FRANCIA nyelven: European Museum | Schengen ASBL (visitschengen.lu)

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Luxemburg MAGYARul: Luxemburg – Wikipédia (wikipedia.org)
Schengen MAGYARul: Schengen – Wikipédia (wikipedia.org)
Schengeni egyezmény MAGYARul: Schengeni egyezmény – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!