2023. április 3., hétfő

Pâté de Pâques

Húsvéti pástétom


A Pâté de Pâques, magyarul húsvéti pástétom az egyik legnépszerűbb étel Franciaországban.
 



A Pâté de Pâques (húsvéti pástétom)-ot régebben előételnek fogyasztották húsvétkor, de manapság túl nehéz ételnek tartják, és ezért inkább főételként fogyasztják valamilyen salátával vagy zöldségkörettel. Igazi böjtöt lezáró étel: a sok hús mellett tojás is van benne, mivel böjt alatt sokáig azt sem lehetett fogyasztani.

 

Pâté de Pâques
Húsvéti pástétom


Recept 8 főre


Elkészítési idő: 30 perc, sütési idő: 50 perc.


Hozzávalók

- 6 tojás +1 sárgája
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor metélőhagyma
- 500 g darált borjúhús
- 300 g kolbászhús (vagy hízott libamáj)
- 2 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1/2 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál kakukkfű
- 2 tekercs leveles tészta
- só
- őrölt bors

 

Elkészítés

- Főzzünk keményre 4 tojást. Ezután tegyük őket egy tál hideg vízbe.
- Öblítsük le és aprítsuk fel a petrezselymet és a metélőhagymát.
- Tegyük őket egy tálba a borjúhússal, a kolbászhússal (vagy apró kockákra vágott libamájjal 😋), a tejföllel, az olívaolajjal, a maradék egész tojással, a szerecsendióval és a kakukkfűvel együtt.
- Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, és keverjük össze a kezünkkel, amíg a massza sima nem lesz.
- A keményre főtt tojásokat meghámozzuk, és a fehérje végeit levágjuk úgy, hogy a sárgája látható legyen.
- Melegítsük elő a sütőt 200oC-ra (6-7. fokozat).
- Vajazzunk ki egy téglalap alakú tortaformát (vagy sütőpapírral béleljük ki), majd béleljük ki az első réteg leveles tésztával.
- Villával szurkáljuk meg az alját, majd kenjük rá a töltelék felét.
- A kemény tojásokat sorban elrendezzük a formában, és befedjük a maradék töltelékkel.
- A második leveles tésztából vágjunk ki egy a tortaforma méretének megfelelő téglalapot, és zárjuk le a húsvéti pástétomot, a széleket pedig ujjbegyünkkel összecsipkedve zárjuk le.
- Díszítsük a tészta tetejét levél, nyuszi, tojás alakú leveles tészta darabokkal (vagy más mintákkal).
- Az egészet felvert tojássárgájával kenjük be egy konyhai ecset segítségével.
- A tészta közepén készítsünk egy lyukat, és helyezzünk bele egy kis sütőpapír-kéményt.
- Süssük a sütőben 50 percig.
- A tésztának aranybarnára és ropogósra kell sülnie.
- Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit pihenni.





Érdekesség: A tésztában kisütött húsok hagyománya a középkorig nyúlik vissza Franciaországban: így tartósították a különböző húsokat, sőt a tésztaréteget gyakran el sem fogyasztották!

 

Joyeuses Pâques! - Boldog húsvéti ünnepeket! 


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!