2023. március 29., szerda

Binghöhle

Bing cseppkőbarlang


"A rendkívül bőséges és nagyon változatos cseppkőképződmények, mint például oszlopok, függönyök, figurák a falakon és a mennyezeten káprázatos fehér színűek, fényesek, mint a kristályok és fényes hangot adnak. Ennek a barlangnak a végét egy több méter nagyságú vízgyűjtő teszi teljessé, ami különleges varázst kölcsönöz az egésznek." – részlet a Wiesent-Bote 1905. novemberi jelentéséből



Fränkische Schweiz
Frank-Svájc

A Nürnberg, Bamberg és Bayreuth által körülzárt háromszögben fekvő vidéket szépsége miatt nevezték el Frank-Svájcnak (Fränkische Schweiz) Svájc után. Sűrű erdőket, folyók által vágott mély völgyeket, magasba törő mészkősziklákat, cseppkőbarlangokat, és rengeteg várat találunk itt. Egész Bajorországban ezen a vidéken van belőlük a legtöbb. Bármerre megyünk, kisvárosokat találunk, melyek mindegyike rejt valami érdekeset.

 

Streitberg

Streitberg Németországban, a Wiesent-völgyben, Frank-Svájcban, Forchheimtől mintegy 15 kilométerre északkeletre található. Streitberg államilag elismert klimatikus gyógyhely. Muggendorffal együtt a bajorországi Wiesenttal városának magját alkotja.





Binghöhle
Bing cseppkőbarlang

A közeli Nürnbergből jól szituált családok költöztek Streitbergbe, köztük volt Ignaz Bing zsidó gyáros is. Bing valószínűleg az 1860-as években tartózkodott először kúraszerűen Streitbergben, majd újra és újra visszatért a Frank-Svájcba. 1905-ben őskori leletek keresése közben fedezte fel a Binghöhlét, a róla elnevezett cseppkőbarlangot, amelyet turisztikai célokra alakított ki.

A Frank-Svájc legtöbb barlangja fosszíliákból lerakódott mészkőben vagy dolomitban van. Ez a barlang kivétel, mert rétegmészkőben van. A Binghöhle egy kb. 400 méter hosszú hasadékbarlang. A korábbi földalatti vízfolyásokat követve, barlangvezetővel kb. 30-40 perc alatt veszélytelenül végigjárható. A barlangban egész évben 12 oC a hőmérséklet, a levegő nedvességtartalma kb. 90%. A barlangon keresztülvezető út kb. 7 métert emelkedik.

A barlang 1935-ben, mint zsidó tulajdon, a náci rezsim által folytatott úgynevezett árjásítás során Streitberg önkormányzatának tulajdonába került, és ettől kezdve a „Streitberger Höhle” (Streitbergi-barlang) nevet viselte. Ez a név egészen az 1950-es évekig megmaradt.

 

A galériabarlang cseppkövei

Vorhöhle
A barlang előtere

A barlang előterében emberi és állati csontokat valamint 5 tűzrakóhelyet tártak fel. A barlangot valószínűleg a kovakőkorban emberek lakták.

Vízbetörés nyomai több helyen láthatók.

Tropfsteingalerie
Cseppkőgaléria

Korábban a barlang második részét csak egy kis nyíláson keresztül lehetett elérni a felszínről, ennek helyét ma egy piros lámpa jelzi. A nyílás olyan szűk, hogy akkoriban egy 13 éves Konrad nevű fiúnak sikerült átmásznia rajta. Ő volt az első, aki először járhatta végig ezt a legszebb és leghosszabb részét a barlangnak. Ma már a barlang ezen második része is kényelmesen járható.














Kellermannsgrotte
Kellermann terem

A Dr. Kellermann terem óriásoszlopa a legnagyobb sztalagmit a barlangban. Kb. 300 000 éves és kb. 1 méterrel nagyobb, mint ahogy látható. Az oszlop különböző fokozatait a szivárgó talajvíz cseppjei alakították. Alulról felfelé, 5-7 év alatt nő 1 millimétert.










Kezrensaal
Gyertyaterem

A Gyertyaterem a barlang legnagyobb terme. Nevét a karcsú sztalagmitoknak köszönheti, melyek a gyertyákhoz hasonlítanak. Fehértől a barnáig különböző színeket láthatunk, melyeket a vasoxid és más szennyeződések okoztak.



A barlang legmélyebb pontja kb. 30 méter mélyen van. A különböző alakok, mint például a karfiol, korábban a víz alatt alakultak ki.



Karfiol





Venusgrotte
Vénusz barlang

A Venusgrotte ledőlt sztalagmitjait már 1905-ben megszilárdulva találták.







Olgagrotte
Olga terem

Az Olgagrotte Binz úr unokahúgáról kapta a nevét.


Nixengrotte
Sellő barlang

A Nixengrotte lenyűgöző látványossága a hátulról megvilágított, ablaküveg keménységű fátyol. Eddig jutott akkoriban a 13 éves Konrad, mert a barlang többi része akkor még víz alatt volt.




Süni


Phantasiegrotte
Fantázia terem

A Phantasiegrotte legszebbje a függöny. Láthatunk itt még egy hárfát is.




Az elefánt felismeréséhez nem kell nagy fantázia.




Prinz-Ludwig-Grotte
Lajos herceg terem

A Kristallgrotte (Kristály terem) más néven Prinz-Ludwig-Grotte Ludwig bajor herceg 1908. június 3-i látogatásának emlékére kapta ezt a nevet. Ez a barlang legszebb része, ahol a Drei Zinnen-t (Hármas-hegyorom) láthatjuk és a barlang leghosszabb sztalaktitját. Az egyik sztalaktiton 1905-ös jelzést láthatunk.





Korábban minden látogatónak ugyanazon az úton kellett visszamennie a bejárathoz, hogy elhagyhassa a barlangot. 1938-tól létezik a barlangnak egy kijárata, ehhez a 30 méter hosszú utat a streitbergi polgárok vésővel és kalapáccsal vájták ki.
 

Cím: Schauertal, 91346 Wiesenttal, Németország
Telefon: +49 (0) 1573 8400496
E-mail: katja.schoenhoefer-huhn@wiesenttal.de
Hivatalos honlap NÉMET nyelven: Binghöhle Streitberg - binghoehles Webseite!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Streitberg (Wiesenttal) NÉMETül: Streitberg (Wiesenttal) – Wikipedia
Binghöhle NÉMETül: Binghöhle – Wikipedia
Binghöhle ANGOLul: Bing Cave - Wikipedia

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!