2023. március 13., hétfő

Fagus-Werk

Fagus gyár


A cipő célja nem az, hogy eltorzítsa a láb formáját.” - Hermann Georg Meyer



A dédnagyapám és a fia (a nagybátyám) cipészek voltak. Dédnagyapámnak otthon volt a műhelye, ott dolgozott egész életében. Bátyó viszont egy cipőgyárban dolgozott főállásban, de persze otthon is javított cipőket. Így számomra nem ismeretlenek a cipőkészítéshez használatos szerszámok, eszközök. Éppen ezért voltam kíváncsi a Fagus gyárra, ahol olyan fa kaptafákat gyártottak a munkások, amilyeneket ők is használtak.

 

Alfeld

Alfeld (an der Leine) Németországban, Alsó-Szászország tartományban található. Alfeld országszerte ismert a XX. századi építészettörténetéről, amely az 1910 és 1915 között Walter Gropius tervei alapján épült alfeldi Fagus gyár épületeiben nyilvánul meg. A gyárépületet a modern építészet egyik mérföldkövének tekintik, és a dessaui Bauhaus előfutára volt. A település legismertebb látnivalója a Fagus-Werk.

 

Lampes Posthotel Delligsenben álltunk meg Franciaországból hazafelé jövet. A szálloda szép volt, és van egy nagyon jó éttermük is. Itt vacsoráztunk. Az éj leple alatt pedig egy újabb adag hó esett. 






Fagus-Werk
Fagus gyár

Meglátogattuk a Fagus kaptafagyárat, amelyet 1910-ben épített a Bauhaus építész, Walter Gropius. A modern építészet és ipari formatervezés tanújaként 2011 óta az UNESCO világörökség része. A Fagus Werk a latin „fagus sylvatica” elnevezésből kapta a nevét. A közönséges bükkfa a hagyományos alapanyaga a fából készült kaptafáknak, melyek gyártására szakosodott a Fagus Werk. Az épületeket úgy tervezték, hogy kövessék az ipari folyamatot a nyersanyagoktól a végtermékig és a tárolásig. A gyár épülete úttörőnek számított a maga korában, mert ez volt az első olyan ipari létesítmény, ahol arra is törekedtek, hogy a minél több termék gyártása mellett a gyárban dolgozó munkásoknak minél jobb körülményeket biztosítsanak. Nagy ablakokat építettek be, hogy a dolgozóknak több fény jusson a belső térbe, hogy jobban érezzék magukat, ezáltal hatékonyabban dolgozzanak.

Ez volt az első olyan épület, amelynek nagyméretű üvegablakai a beton és fém felhasználásával készült innovatív tervezésnek köszönhetően nem alátámasztott sarkon helyezkedtek el.

A telephely 11 épülete ma is a Fagus-GreCon vállalat fő telephelyeként működik (600 munkavállaló világszerte), amely 3 fő tevékenységre szakosodott:
- Ipari megelőző tűzvédelem
- Fa mérőrendszerek
- Sámfák, kaptafák és cipőformák

Néhány termékük megtekinthető a múzeumban.

A múzeum 5 emeletén sokat megtudhatunk az épület egyedülálló történetéről, az erdőről, a fáról és a cipődivatról. Angela Merkel, Claudia Schiffer, Ralf Schumacher, focisták, sportolók és más hírességek cipőit is láthatjuk kiállítva.























































 

Cím: Hannoversche Straße 58, 31061 Alfeld (Leine), Németország
Telefon: +49 (0) 5181-790
E-mailinfo@fagus-werk.com
Hivatalos honlap NÉMET és ANGOL nyelven: https://www.fagus-werk.com/de/

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Alfeld MAGYARul: Alfeld (Leine) – Wikipédia (wikipedia.org)
Alfeld NÉMETül: Alfeld (Leine) – Wikipedia
Fagus-Werk NÉMETül: Fagus-Werk – Wikipedia
Németország UNESCO világörökségi helyszínei MAGYARul: Németország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!