2023. március 22., szerda

Pırasa pide

Póréhagymás pite


A pırasa pide a török konyha egyik étele: póréhagymás lepény. Egy másik változata a pırasa mücver, ami olyasmi, mint nálunk a tócsni.



Pırasa pide

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb póréhagyma a sötétzöld, keményebb része nélkül, megtisztítva, negyedelve és apróra vágva
  • 2 közepes sárgarépa, reszelve
  • 100 g reszelt sajt
  • 1 kis csokor kapor, finomra vágva (nem kötelező)
  • 1 marék petrezselyem, finomra vágva
  • 2 tojás, felverve
  • 4 ek. olaj
  • 1 ek. csicseriborsó liszt vagy általános liszt
  • 1 ek. görög joghurt
  • 1 tk. török pul biber vagy chilipehely (nem kötelező)
  • Só és őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 1 sütőpor
  • Olaj a sütéshez
  • Citromszeletek, 100 g török fehér sajt, beyaz peynir vagy feta sajt, olajbogyó a tálaláshoz

A joghurt szószhoz:

  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Ízlés szerint kapor, petrezselyem
  • Só, bors
  • Ízlés szerint menta

 

Előkészítés:

A póréhagyma sötétzöld, keményebb részeit levágjuk, megtisztítjuk, negyedeljük és apróra vágjuk. A sárgarépát kis- vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük. A petrezselymet és kaprot apróra vágjuk. A tojásokat felverjük. A sajtot lereszeljük.

A joghurt szószhoz a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, vagy présen átnyomjuk.

Ha pidét készítünk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

 

Elkészítés:

Egy tálba tesszük az apróra vágott póréhagymát. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, a reszelt sajtot, a felvert tojást, joghurtot, olajat, sütőport és a fűszereket. A legvégén adjuk hozzá a lisztet.

Ha pidét készítünk, egy sütőpapírral bélelt, kiolajozott tepsibe (kb. 20x30 cm-es) tesszük a masszát, és betesszük az előmelegített sütőbe. Kb. 30-35 percig sütjük, míg a teteje aranybarna nem lesz.



 

Amennyiben mücvert készítünk, egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, amibe evőkanállal halmokat rakunk a masszából, kicsit ellapogatjuk, közepes lángon kb. 2-3 percig sütjük oldalanként, amíg mindkét oldala aranybarna nem lesz. Konyhai papírtörlőre szedjük.

A mücverhez elkészítjük a fokhagymás joghurtszószt: a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, vagy présen átnyomjuk, apróra vágjuk a kaprot és a petrezselymet, hozzáadjuk a fűszereket, és sóval, borssal ízesítjük. Jól összekeverjük.


 

A pidét vagy mücvert fogyaszthatjuk előételként, könnyű ebéd- vagy vacsoraként. Forrón vagy akár hidegen is nagyon finom. Török fehér sajttal, beyaz peynirrel vagy feta sajttal és olajbogyóval tálaljuk. Citromszeletekkel díszíthetjük.





Próbáld ki ezt is: Cukkínis, sajtos mücver

 

Jó étvágyat! - Afiyet olsun!


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!