2023. március 13., hétfő

Sens




Sens

Sens Franciaországban, Bourgogne-Franche-Comté-ban, Yonne megyében található. Auxerre után Sens a megye második legnagyobb városa. Párizstól mindössze 1 órányira fekszik, és 27000 lakosa van.
A múltban a várost a hatalmas gall törzs, a „Senons” lakta, akikről a város a nevét kapta. Vezetőjük, Brennus parancsnoksága alatt Krisztus előtt 390-ben megszállták Észak-Itáliát, sőt Rómát is.



Circuit du gaulois Brennus
Brennus körút

A várost körbejáró turista útvonalat Brennusról, az egykori gall törzs vezetőjéről nevezték el. Most Brennus „lábnyomában” haladva jártuk végig a körutat (kb. 1,5 óra), a földön lévő fém nyilakat követve megnéztük a város összes fontos épületét.


 

Látnivalók

Sens fő látnivalója a Szent István katedrális, ezért először ezt látogattuk meg.

Cathédrale St-Étienne
Szent István katedrális

A katedrális építését 1130-ban kezdték el, és ez az első francia katedrális, amelyet gótikus stílusban építettek (mintegy 33 évvel a párizsi Notre Dame előtt). Mintául szolgált a párizsi, chartres-i, bourges-i, sőt az angliai Canterbury katedrális számára is.

A főkapu körül csak egy Szent István szobor élte túl a forradalmat, mivel valaki akkoriban frígiai sapkát (a jakobinusok jelképe a francia forradalomban) tett rá. Homlokzatán az ábrázolások Szent Istvánról és életéről mesélnek. Középső kapuzata Keresztelő Szent Jánost, a bal oldali a Madonnát, a jobb oldali pedig a prófétákat ábrázolja.

Az északi tornyot a XII. században építették, de soha nem fejezték be. A déli toronyban 2 hatalmas, egyenként kb. 10 tonnás harang található 1560-ból.

A katedrálisnak hatalmas, 18 méteres ólomüveg ablakai vannak. Itt található továbbá a 4 legrégebbi (XIII. század eleji) ólomüveg ablak: az egyik Canterburyi Szent Tamás (Thomas Becket) életét ábrázolja. A többi ablak Szent Euszták (Saint Eustache) legendáját, a tékozló fiú és az irgalmas szamaritánus példázatát mutatja be.





 

Le palais archiépiscopal
Érseki palota

A katedrálist a szépséges Mózes kapun (Portail de Moïse) keresztül hagytuk el, hogy megnézzük az egykori püspöki palotában található városi múzeumot, amely több egykori múzeumot tartalmaz. Ebben rengeteg római korból származó szobor és mozaik látható. Villethierry kincse a bronzkorból több mint 867 kitűzőt, karkötőt, nyakláncot tartalmaz.

A székesegyház lenyűgöző kincseit is itt láthatjuk.

Kolumbusz Kristóf szobrát ugyanaz a Bartholdi készítette, aki a Szabadság-szobrot is.

Van egy kis terem, benne Napóleon értékes tárgyai; itt láthatjuk a „habit de chasseur cheval de la garde”-ot, ami Napóleon kedvenc ruházata volt. Valamint Napóleon kalapját, melyet Waterloo idején viselt.





Bővebben még több képpel a Szent István katedrálisról és az érseki palotában lévő múzeumról >> ITT << olvashatsz. 


Le marché couvert
Fedett piac

A fedett piac alaprajza háromszög alakú, az épület fémből készült, és a XIX. századból származik. A város hosszú múltra tekint vissza, mint kereskedőváros.















 

Fortifications et la Poterne Garnier des prés
Városi falak és a Garnier des Prés poterna

A falak a III. századból, az épület pedig a XIII. századból származik.


 

La maison d'Abraham
Ábrahám háza

A favázas épület a XVI. században készült.







 

La maison de Jean Cousin
Jean Cousin háza

A XVI. században épült.




 

L'église Saint-Maurice
Szent Mór templom

A tengerészek és halászok temploma a folyó mellett épült. Sajnos zárva találtuk.



 

Grande rue
Főutca

A Grande rue-n sok szép, régi, XVI. századi ház található.







 

Hôtel de ville
Városháza

A városházán Brennus arany szobra látható. Tornyát, a polgári hatalom jelképét azért építették, hogy versenyre keljen a katedrális tornyával, a vallási hatalom jelképével.





 

Ebédelni az Au P'tit Creux Crêperie-be ültünk be. Ez egy palacsintázó, ahol menüt választottunk, ami tartalmazott egy főételt, egy desszertet és az italokat.


 

Cím: 6 Rue du Général Leclerc, 89100 Sens, Franciaország
Telefonszám: +33 (0) 3 86 65 19 49
Hivatalos honlap FRANCIA, ANGOL, NÉMET nyelven:  Site officiel de l'Office de tourisme de Sens et du Sénonais (tourisme-sens.com)

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK:

Sens MAGYARul: Sens – Wikipédia (wikipedia.org)
Sens FRANCIÁul: Sens (Yonne) — Wikipédia (wikipedia.org)
Frígiai sapka MAGYARul: Frígiai sapka – Wikipédia (wikipedia.org)
L'abbaye Sainte-Colombe de Saint-Denis-lès-Sens FRANCIÁul: Abbaye Sainte-Colombe de Saint-Denis-lès-Sens — Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Bourgogne kötete, 2021/22, ISBN 9 782017 871637
A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!