2019. június 12., szerda

Bourges katedrálisa



Bourges

A település Franciaország közepén, a Yèvre folyó partján fekszik. A 65000 lakosú város a Centre-Val de Loire régióban található Cher megye székhelye. Franciaország kulturális és történelmi városa címet viseli. Németországi testvérvárosa Augsburg. Legfőbb látnivalók a városban a korai gótikus katedrális és Jacques Coeur gótikus városi palotája.
 

Cathedrale Saint Étienne
Bourges katedrálisa

A Cathedrale Saint Étienne (Szent István katedrális) 1200 körül, egy kisebb és régebbi, XI. századi római katedrális helyén épült. Ezt megelőzően Bourges városa már a III. század óta a keresztény vallás helye volt (sőt, ez volt az első keresztény vallású közösség Galliában).

Bourges csak 1100 óta volt része II. Fülöp Ágost (Philippe II Auguste) francia király királyi tartományának, és az akkori Aquitániai Hercegség határán feküdt, amely akkoriban II. Plantagenet Henrik (majd fia: Oroszlánszívű Rihárd) irányítása alatt állt.

1151-ben II. Henrik, aki már egy éve Normandia hercege volt, apja halála után megörökölte az Anjou grófja címet. Egy évvel később feleségül vette Aquitániai Eleonóra (Aliénor d'Aquitaine) hercegnőt, és így lett Aquitánia hercege is. VII. Lajos francia királynak nem tetszett ez az esküvő, mivel Eleonóra hercegnő az ex felesége volt, de elfogadta a helyzetet, mivel II. Henrik még mindig esküt és hűséget ígért neki. Anyai ágon II. Henrik is I. (Hódító) Vilmos leszármazottja, aki 1154-ben Anglia királya is lett. A következő 20 évben átvette az irányítást Bretagne, Wales, Írország és Skócia felett.

A rivalizálás nagyon nagy volt, mivel II. Henrik egyidejűleg Anglia királya volt az angliai területeken, de a franciaországi területeken a francia király közvetlen uralma alatt állt.

E rivalizálás miatt a francia király úgy döntött, hogy sok pénzt költ egy lenyűgöző katedrális felépítésébe, hogy ezáltal is megmutassa hatalmát. Ahhoz, hogy elég nagy legyen, a régi gall-római kerítésfalon (amelyen a román kori kórus nyugodott) túl kellett építeni és az árkokon is túl. A szintkülönbség miatt kellett megépíteni az altemplomot, amelyet helytelenül kriptának neveznek. A székesegyház mind méretét, mind stílusát tekintve a párizsi Notre-Dame-hoz hasonlítható. Ez talán annak köszönhető, hogy Bourges érseke, Henri de Sully és Párizs püspöke, Odon de Sully ugyanabból a családból származott.

A XIV. század elején a jobb oldali torony (tour sud) dőlni kezdett, ezért egy hatalmas boltíves épületet építettek, hogy megakadályozzák a leomlását. A XVI. században a bal oldali torony (tour nord) összedőlt, és egy új tornyot építettek más stílusban (olasz stílusban, több szoborral és díszítéssel).






A csodálatos központi portál az Utolsó ítéletet ábrázolja több száz szereplővel.

A székesegyház festett üvegablakairól híres, ezeket a XII. század óta készítik itt.








































Az altemplom csak vezetővel látogatható, érdemes jegyet foglalni, különben előfordulhat, hogy órákat kell várni, hogy bejuthassunk. A nyugati homlokzat rózsaablakának körvonala az altemplom padlóján látható, 1/1-es méretarányban vésve. Itt található Jean de Berry herceg és gróf és felesége, Jeanne II d’Auvergne sírja.





















396 lépcsőfokot kell megmásznunk, hogy feljussunk az északi torony tetejére, ahonnan kihagyhatatlan panoráma tárul elénk.













A Cathedrale St. Étienne, ez a gótikus remekmű, kétszeresen is szerepel az UNESCO világörökségi listán; egyszer saját jogán, egyszer pedig a „Santiago de Compostela zarándokútjai Franciaországban” zászlaja alatt. Bourges a Vézelay-ből induló zarándokút vonalán fekszik.


Cím: Pl. Etienne Dolet, 18000 Bourges, Franciaország
Telefon: +33 (0) 2 48 65 49 44
Honlap: http://www.bourges-cathedrale.fr/

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Franciaország világörökségi helyszínei MAGYARul: Franciaország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Franciaország építészete MAGYARul: Franciaország építészete – Wikipédia (wikipedia.org)
Bourges MAGYARul: Bourges – Wikipédia (wikipedia.org)
Bourges katedrálisa MAGYARul: Bourges katedrálisa – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!