2019. június 17., hétfő

Speyerer Dom

Speyeri Dóm


A speyeri dóm 700 évig Németország legmagasabb székesegyháza volt. 



Speyer

Németország déli részén, Rajna-vidék-Pfalz tartományban, a Rajna folyó mentén fekvő Speyer kereskedőváros politikai és gazdasági szempontból is nagyon fontos volt a Német-római Birodalom idején.

 

Speyeri dóm

A város fő látványossága a 4 tornyú nagy székesegyház (Speyerer Dom, más néven Domkirche St. Maria und St. Stephan), amely 1981 óta az UNESCO világörökség része. A templom 134 méter hosszú, és így ez a világ legnagyobb fennmaradt románkori épülete és a világ legnagyobb román stílusú épülete.

II. Konrád császár alapította 1030-ban, és célja az volt, hogy ez legyen a nyugati világ legnagyobb temploma. A felszentelésre csak unokája, IV. Henrik német-római császár idejében, 1061-ben került sor. „Kaiser Dom”-nak (császári katedrálisnak) is nevezik. Elkészülte után 700 évig Németország legmagasabb székesegyháza volt. Keleti tornyainak magassága 71,20 méter. A középkori építészet egyik csúcsteljesítményének tekintik, mivel abban az időben minden kőépületnek fából készült a teteje, de ez volt az első olyan épület Európában, amely teljes egészében kőből épült, a teteje is! Kriptája is a legnagyobb Németországban, és 4 császár, 3 császárné és 4 király nyuszik itt.

1689-ben a várost XIV. Lajos francia csapatai megszállták és felgyújtották. A székesegyház súlyosan megsérült: a nyugati fele teljesen összeomlott, és csak 80 évvel később építették újjá.

A napóleoni háborúk idején a francia csapatok istállónak, illetve takarmány- és anyagraktárnak használták a dómot. Napóleon bukása után a templomot újraszentelték és restaurálták.

A dóm a történelmi városmaggal együtt sértetlenül vészelte át a második világháborút.

A székesegyház teljes felújításán még mindig dolgoznak.












































Szent Erzsébet esküvői ruhájának ereklyéje



Az egyik torony tetejére felmászva szép kilátás nyílik a város többi műemlékére, távolabb pedig egy leállított atomerőművet, a Rajna folyót és a speyeri Technik Museumot láthatjuk a repülőgépeivel.














 

A székesegyház előtt található a nagy, kőből készült keresztelőmedence, amelynek űrtartalma közel 1600 liter. Minden alkalommal, amikor új püspököt avattak, borral töltötték meg. Ez a középkori hagyomány ma is megmaradt minden fontos ünnep alkalmával.











A Hausbrauerei im Domhofban vacsoráztunk: a finom német tradicionális ételeket házi sörrel öblítettük le.




 

Érdekesség: Helmut Kohl kancellár végső nyughelye szintén Speyer városában található.

 

Cím: Domplatz, 67346 Speyer, Németország

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Speyer MAGYARul: Speyer – Wikipédia (wikipedia.org)
Speyeri dóm MAGYARul: Speyeri dóm – Wikipédia (wikipedia.org)

Unesco videó: https://www.youtube.com/watch?v=ij_UbXpcKJE

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!