2019. június 13., csütörtök

Világritkaság Magyarországon (Szerző: Bene Marianna)




A 2019-es vendégírói sorozat témája a „Magyarország különleges helyei”. E havi vendégírónk Bene Marianna, aki szerint kizökkenni a mindennapokból JÓ! Szerinte minden utazás különleges, akkor is, ha másik kontinensre, és akkor is, ha csak a szomszéd városba ruccanunk ki. Célja megismerni más kultúrákat, átélni sok-sok kalandot, és mindezt megosztani másokkal. Az Útitárs-Kalandozások a nagyvilágban nevű blogjában arra ösztönöz másokat, hogy mozduljanak, fedezzék fel a világot. Kukkantsatok be blogjára vagy Facebook oldalára. Jó olvasást!



Világritkaság Magyarországon



Az idei vendégíró sorozat Magyarország különleges helyeit mutatja be, aminek nagyon megörültem, mert kapásból eszembe jutott legalább öt olyan hely, ahol az elmúlt években megfordultunk, és valóban tartogattak számunkra valami olyan meglepetést, amitől igazán különlegesek. A választásom végül egy olyan helyre esett, ami nem csak hazánkban, de a világban is ritkaságnak számít.



Sokan nem is tudnak róla (mi is csak néhány éve fedeztük fel), hogy Magyarország olyan ritka geológiai képződménnyel büszkélkedhet, amiből világviszonylatban is csak alig néhány létezik. Ezen kívül a legközelebbi Törökországban van, talán ezért is nevezik ezt a helyet a „magyar Kappadókiának”.


A nógrádi kis település, Kazár ad otthont a kuriózumnak számító riolittufáknak, amit csak azok láthatnak, akik hajlandók egy kis túrázásra is.
Ezeket a ritka alakzatokat a Mátra vulkáni kitörései hozták létre körülbelül 20 millió évvel ezelőtt, majd a víz eróziós munkája alakította mai formájukat, ami leginkább a hullámzó tengerre emlékeztetett minket.
Ez a kőzet meglehetősen „puha”, könnyen porlik, éppen ezért nem ajánlott rálépni. Amellett, hogy veszélyes, mert a mélybe zuhanhat az óvatlan kalandor, fokozottan védett is.

Aki nem vigyáz, lezuhanhat ide!

Amit a természet sok-sok éven át formált, ne romboljuk le! Mellette végig jól kitaposott ösvény vezet, erről senki ne térjen le, hiszen innen is jól látható, sőt, távolabbról szemlélve még látványosabb is.
A falu határából piros turistajelzésen juthatunk el a riolittufákhoz, sőt, több helyen tábla is jelöli az irányt.


A fehér, havas dombokra emlékeztető tufa valóban csodás látvány, és bőven megéri a sétát. Talán tavasszal és nyáron a legszebb, mikor a zöldellő természetnek köszönhetően még kontrasztosabb.



A térség egyébként is belopta magát a szívünkbe, hiszen ezen kívül is számos különleges helynek ad otthont. A közelben található Szilvás-kő, Somoskő, Salgóbánya felett Salgó vára és nincs messze Hollókő, vagy éppen a Mátra sem.

Szilvás-kő

Somoskő vára

Salgóbánya


Ha erre a környékre látogattok, nem lehet melléfogni, biztosan találtok még jó néhány szépséges helyet.






A következő vendégíró Reiman Zoltán lesz. Ő speciális témában utazik: blogjában, melyet immár 3 éve vezet, célja szülővárosa, Miskolc múltjának megismerése, kutatása, felfedezése. Óriási megtiszteltetés számára, hogy a 2018-as évre elnyerte Miskolc városának művészeti és tudományos ösztöndíját. Ugyanebben az évben jelent meg első könyve, „Miskolc a várad, az életed!” címmel. Kukkantsatok be blogjára vagy annak Facebook oldalára is, jó olvasást!


A 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyv és az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról alapján a fenti tartalom a vendégíró tulajdona, és a benne szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!




2 megjegyzés:

  1. Én is itt hallok, látok róla először. Érdekes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még mi sem jártunk itt, de egyszer ide is el kell túráznunk majd! ;-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!