2019. június 8., szombat

Hospices de Beaune


Hôtel-Dieu Museum - Hospices de Beaune
Beaune-i kórházmúzeum




Beaune

A település Franciaországban, Bourgogne-Franche-Comté-ban, Côte-d’Or megyében található. Legfőbb látnivaló a városban a Hôtel-Dieu Museum - Hospices de Beaune (Beaune-i kórházmúzeum).

 

Hôtel-Dieu Museum - Hospices de Beaune
Beaune-i kórházmúzeum

A Beaune-i kórházmúzeum (röviden: Hospices de Beaune vagy más néven a Hôtel-Dieu de Beaune) Burgundia egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága. 2015 óta az UNESCO világörökség részét képezi a helyi szőlőültetvényekkel együtt, a „Climats, Burgundia termőhelyei” néven.

A Beaune-i kórház az egész világon híres a színes, lakkozott, hagyományos dijoni cserepekből készült, kis tornyokkal díszített csodálatos tetőzetéről. Az évszázadok többször felújították és bővítették, de az épület késő középkori megjelenése a mai napig megmaradt. A flamand gótikus épületet a XV. században építtette a burgundi herceg nagyon gazdag kancellárja Nicolas Rolin és felesége Guigone de Salins. Ekkor Beaune városa nem a francia királyság része volt, hanem a független Burgundia államé, amelynek fővárosa Dijon volt (nem messze Beaune-tól). Ebben az időben Burgundia állam olyan nagy volt, és még a mai Hollandia egy részét is magában foglalta.

 

Palais pour les pôvres
Szegények palotája

A Hospices de Beaune olyan kórházként épült, amely mindenki számára nyitva állt, beleértve a szegényeket is. Csak a gazdagoknak kellett fizetniük azért, hogy itt gyógyulhassanak. Kórházként folyamatosan 1452-től egészen az 1960-as évekig működött. 1971-től 1984-ig fokozatosan leállt, a végén már csak idősotthonként funkcionált.

Apácák vezették, akik szerzetesi életet éltek, és a szegényekről és betegekről gondoskodtak.

A kórház betegeinek naponta akár 2 liter bort is adtak, ami csökkentette a fájdalmat, segített elaludni, és moráljavító volt.








La cour d'honneur
Udvar













 

Grande salle „des pôvres”
A szegények nagy terme

La chapelle
Kápolna

Ez az épület főterme: 50 méter hosszú és 14 méter széles, ágyak veszik körül, minden ágyon akár 2 beteg is feküdhetett (egymásnak lábbal). A kórterem egyben templomtér is, a csarnokszerű terem végén oltár áll. A betegágyak a terem két hosszabb oldalán úgy helyezkednek el, hogy a fekvőbetegek nagy része láthassa az oltárt.
















 

Salle Sainte-Anne
Szent Anna terem

Ebben a szobában az építtető gazdag kancellárról, Nicolas Rolin-ről és feleségéről Guigone de Salins-ről tudhatunk meg többet.



 

Salle Saint-Hugues
Szent Hugó terem

Ez a szoba gazdagon díszített, és a gazdagabb betegek számára volt fenntartva.








 



Salle Saint-Nicolas
Szent Miklós terem

Ezt a szobát a rosszabb eseteknek szánták 12 ággyal. Ma az épület és a szőlőültetvények történetét bemutató kiállítóterem. Egy szalmából készült makettet, orvosi eszközöket és korabeli ruhákat láthatunk is láthatunk itt.








 

Cuisine
Konyha

A nagy kandallóval felszerelt konyha különböző elemekkel van berendezve, köztük egy 1698-ból származó automata sült nyársalóval, amelyet egy „Messire Bertrand” nevű, hagyományos öltözetű kis automata animál, aki úgy tűnik, hogy forgatja a forgattyút, miközben figyeli az ételekkel kapcsolatos tevékenységeket.







 

Le laboratoire
Labor

 



Pharmacie
Gyógyszertár

Egyik helyiségében egy XVIII. századi gyógyszertárat találunk teljesen berendezve eredeti bútorokkal és gyógyszeres üvegekkel. 






 

Salle Saint-Louis
Szent Lajos terem














 

Le Jugement dernier
Végítélet

A „Le Jugement dernier” című poliptichont* Rogier van der Weyden Nicolas Rolin megrendelésére festette a XV. században.

 

Cuverie de Hospice
A kórház borospincéje

Az épület alatt egy középkori, 300 méter hosszú, boltíves borospince található. Itt tárolják a kórház borát, és csak évente egyszer nyitják ki, amikor a bortermést árverésen értékesítik (a Hospice-ok működésének finanszírozása érdekében).

A kórház 60 hektár szőlőterülettel (Côte de Beaune és Côte de Nuits) rendelkezik, amelyet az évszázadok során a helyi gazdagok adományoztak vagy hagytak örökül a kórháznak. Az ily módon nyert ültetvényekből 1457-ben hozták létre a birtokot, amelynek bevételei jelentős részt vállaltak a kórház fenntartásának költségeiből. A megtermelt borok többsége nagyon jó minőségű (Premier Cru).

 

Le jardin
Kert





 

Mozifilm

A "La Grande Vadrouille" (1966) Bourvil és Louis de Funès főszereplésével készült film egy részét itt forgatták.

VIDEÓ!!!
(egy rövid részlet a filmből)


Cím: 2 Rue de l'Hôtel Dieu, 21200 Beaune, Franciaország
Telefon: +33 (0) 3 80 24 45 00
Honlaphttp://hospices-de-beaune.com/

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Franciaország világörökségi helyszínei MAGYARul: Franciaország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Beaune MAGYARul: Beaune – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Bourgogne kötete, 2021/22, ISBN 9 782017 871637

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


*Poliptichon (gör.): háromnál több részből álló, szétnyitható tábla. 2 részes tábla a →diptichon, 3 részes a →triptichon. ~ szárnyasoltároknál 2-4 tábla van mindkét oldalon. – Magyar Katolikus Lexikon

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!