2019. június 11., kedd

Saint-Moré



Saint-Moré

A település Franciaországban, Bourgogne-Franche-Comté-ban, Yonne megyében található Auxerre és Vézelay között; előbbitől 35, utóbbitól kb. 15 km-re.

 

Saint-Moréba Laurent miatt látogattunk el, ugyanis itt töltött egy hetet az iskolájával, amikor 10 éves volt, és olyan szép emlékei maradtak erről a kis faluról, hogy mindig is vissza akart ide menni. Úgyhogy fogtuk magunkat, Laurent iskolás kori jó barátját és az ő öccsét is, és elmentünk egyet túrázni Saint-Moré környékére.

 

Camp de Cora
Cora tábor

A falu közelében vannak a „Camp de Cora” nevű római erőd maradványai, amiért elég sokat sétáltunk, de nem találtuk meg a falak még látható részét.







Ezt kellett volna megtalálnunk
Forrás: wikipedia (Augusta 89)

A falunak van egy szép temploma (Église Saint-Moré), kastélya (Château du Crot) és hídja (Pont sur la Cure) is.









 

Les grottes
Barlangok

Saint-Moré központjából érkezve át kell menni a hídon és egyenesen/balra felmenni a szikla tetejére. A tetejéről szép kilátás nyílik a környékre, majd az ösvény minden barlang előtt elhalad, és egy kört téve visszaereszkedik.

A falu fő látványossága ezek a sziklák a barlangokkal. Néhány barlang denevéreknek ad otthont, ezért tilos belépni, hogy ne zavarjuk őket.


































Grotte du Père Leuleu
Leuleu atya barlangja

A legnagyobb barlangban 1887-től 1913-ig egy „le père Leuleu” becenevű hajléktalan telepedett le. Eredetileg azért jött ide, hogy segítsen egy helyi papnak a barlangokban végzett régészeti kutatásokban, de hamarosan helyi kuriózummá vált, és ételt, italt és szuveníreket, például képeslapokat árult a turistáknak. 1913-ban père Leleu-t holtan találják a barlangja előtt, és még ma sem tudjuk, hogy balesetben halt-e meg, amikor lezuhant, vagy az üzletével szerzett kis „vagyonáért” ölték meg.







Aiguillette

Az Aiguillette de Saint Moré egy furcsa képződmény a sziklában, ahol a szikla egy része elvált a többi szikláról. Egy legenda szerint egy farkas egy kecskét üldözött, amit meg akart enni, de a szikla úgy döntött, hogy elválasztja őket egymástól, hogy megmentse a kecske életét.



Arcy-sur-Cure

Az Arcy-sur-Cure barlang a környék legnagyobb látványossága, mivel rengeteg ősembertől származó barlangrajz található benne. Ide mi most nem mentünk be, előbb megpróbálunk engedélyt szerezni, mivel bent tilos fotózni.

 

Cím: 89270 Saint-Moré, Franciaország

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Saint-Moré MAGYARul: Saint-Moré – Wikipédia (wikipedia.org)
Saint-Moré FRANCIAul: Saint-Moré — Wikipédia (wikipedia.org)
Saint-Moré barlangjai FRANCIAul: Grottes de Saint-Moré — Wikipédia (wikipedia.org)
Camp de Cora FRANCIAul: https://fr.wikipedia.org/wiki/Camp_antique_de_Cora
Les grottes d'Arcy-sur-Cure FRANCIAul: Grottes d'Arcy-sur-Cure — Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Bourgogne kötete, 2021/22, ISBN 9 782017 871637
A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok




2 megjegyzés:

  1. Ezt a helyet én is annyira élvezném :3 A fotók ismét lenyűgöztek ^^

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!