2019. június 12., szerda

Bourges




Bourges

A település Franciaország közepén, a Yèvre folyó partján fekszik. A 65000 lakosú város a Centre-Val de Loire régióban található Cher megye székhelye. Franciaország kulturális és történelmi városa címet viseli. Németországi testvérvárosa Augsburg. Legfőbb látnivalók a városban a korai gótikus katedrális és Jacques Coeur gótikus városi palotája.

 

Cathedrale Saint Étienne
Bourges katedrálisa

A Cathedrale Saint Étienne (Szent István katedrális) 1200 körül, egy kisebb és régebbi, XI. századi római katedrális helyén épült. II. Henrik és VII. Lajos francia király rivalizálásának eredményeként építtette a francia király a lenyűgöző katedrálist. A székesegyház festett üvegablakairól híres, ezeket a XII. század óta készítik itt.

A Cathedrale St. Étienne, ez a gótikus remekmű, kétszeresen is szerepel az UNESCO világörökségi listán; egyszer saját jogán, egyszer pedig a „Santiago de Compostela zarándokútjai Franciaországban” zászlaja alatt. Bourges a Vézelay-ből induló zarándokút vonalán fekszik.




Le Jardin de l'Archêveché
Az érseki kert

Innen a legszebb a katedrális!





Palais Jacques Cœur
Jacques Coeur városi palotája

A palotát 1450 körül építtette Jacques Coeur, aki sikeres francia kereskedő, bankár és hajótulajdonos volt.

Bourges-ban született, és egyike volt az első (nem nemesi családból származó) franciáknak, akik ennyi pénzt halmoztak fel. A palota építése 100 000 arany ECU-ba került, de Jacques-nak nem volt ideje lakni benne, mert a nagy adóssággal rendelkező és hatalmas vagyonára féltékeny VII. Károly király (Charles VII) börtönbe záratta (csalással vádolva) és ellopta minden vagyonát. 1454-ben sikerült megszöknie a börtönből, és Rómába ment, ahol a pápa segített neki kigyógyulni a betegségéből (amit a börtönben kapott), és visszaszerezni vagyona és hajóinak egy részét.

Ezután tanácsadóként és pénzügyesként keresztes hadjáratra indult, majd 1456-ban a görögországi Chios szigetén halt meg betegségben.




 

Rue Bourbonnoux

Több mint 400, a XV. század végéről származó, faszerkezetes ház található ezen a területen, melynek szíve a Rue Bourbonnoux. Hangulatos, szűk kis macskaköves utcákon bolyongtunk.


























Crêperie des Remparts





 

Hôtel Lallemant

A Hôtel Lallemant megőrizte építtetőinek nevét (Jean Lallemant, egy gazdag németországi kereskedőcsalád három azonos keresztnevű tagja), akik a XIII. században érkeztek Bourges-ba. Az együttes a késő XII. Lajos stílus és a korai francia reneszánsz figyelemre méltó példája.


Musée Estéve

A múzeumban Maurice Estève (1904-2001), a XX. század második felének figyelemre méltó festője munkássága kerül bemutatásra.

  

Musée du Berry

Régészeti és középkori gyűjtemények és festmények láthatók benne a XV. századtól a XIX. századig.





Église Saint-Pierre-le-Guillard de Bourges
Szent Péter templom

A legenda szerint Páduai Szent Antal 1225-1230 között Bourges-ban tartózkodott. Megpróbált megtéríteni egy Zacarie le Guillard (vagy Guyard, Guiald) nevű zsidót, a város gazdag bankárát. Ő megfogadta, hogy megtér, akkor, ha az éhező öszvére nem fog többé zabot enni, hanem Jézus Krisztust imádja. Állítólag be is tartotta az ígéretét és megtért, miután látta, hogy öszvére meghajolt az Oltáriszentség előtt. Így a bankár finanszírozta az építkezést, és a templomot Simon de Sully bourges-i érsek szentelte fel.












 

Mielőtt tovább indultunk volna a szállásunkra, a Restaurant L'Impasse-ban vacsoráztunk.
❗❗ A helyet nem ajánlom senkinek❗❗
Olyan ételmérgezésem lett a haltól, amit ott ettem, hogy azt nem kívánom az ellenségeimnek sem. A többiek csirkét ettek, nekik nem lett bajuk, de a kiszolgálással ők sem voltak elégedettek.



 

Cím: 18000 Bourges, Franciaország

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Franciaország világörökségi helyszínei MAGYARul: Franciaország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Franciaország építészete MAGYARul: Franciaország építészete – Wikipédia (wikipedia.org)
Bourges MAGYARul: Bourges – Wikipédia (wikipedia.org)
Bourges katedrálisa MAGYARul: Bourges katedrálisa – Wikipédia (wikipedia.org)
Église Saint-Pierre-le-Guillard de Bourges MAGYARul: Église Saint-Pierre-le-Guillard de Bourges — Wikipédia (wikipedia.org)
Hôtel Lallemant MAGYARul: Hôtel Lallemant — Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


1 megjegyzés:

  1. Érdekesek ezek a helyek, a kis legenda is tetszett :D A képek ismét szuperek lettek. Az ételmérgezést sajnálom :( Szomorú, hogy nem figyelnek oda.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!