2019. június 8., szombat

Beaune


Beaune

A település Franciaországban, Bourgogne-Franche-Comté-ban, Côte-d’Or megyében található. Legfőbb látnivaló a városban a Hôtel-Dieu Museum - Hospices de Beaune (Beaune-i kórházmúzeum).

 

Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen híres helyről számtalan helyen talál információt. Meglepve tapasztaltam, hogy ez mennyire nem így van. Magyarul szinte semmi nincs erről a városról se az útikönyvekben, se az interneten. Sőt, idegen nyelveken is gyér a kínálat.

 

Hospices de Beaune
Beaune-i kórházmúzeum

A Beaune-i kórház (Hospices de Beaune vagy más néven a Hôtel-Dieu de Beaune) Burgundia egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága. Az egész világon híres a színes, lakkozott, hagyományos dijoni cserepekből készült, kis tornyokkal díszített csodálatos tetőzetéről. Az évszázadok többször felújították és bővítették, de az épület késő középkori megjelenése a mai napig megmaradt.

Még több kép és érdekességek >> ITT << !






 

Óváros

Beaune mesés óvárosában találjuk a legszebb épületeket, a középkorból megmaradt házakat.

 

Musée du vin de Bourgogne
Burgundia Bormúzeum

Ez a múzeum a „ducs de Bourgogne” (Burgundiai hercegek) régi rezidenciájában található. Az udvaron több szép szőlőprést is megcsodálhatunk.




















 

Basilique Notre-Dame
Miasszonyunk bazilika

A Notre-Dame de Beaune bazilika Burgundia utolsó nagy román stílusú templomai közé tartozik . Az építkezés a XII. század közepén kezdődött és a következő század elején fejeződött be. Ebből az egyhajós templomból kilépve két út közül választhatunk: a rue d'Enfer (Pokol utca) és a rue Paradis (Paradicsom utca).


























 

Beffroi

Ez a torony több mint 600 évvel ezelőtt épült flamand stílusban, és őrtoronyként és óratoronyként használták.


 

La Moutarderie Fallot
Fallot Mustárüzem

Sajnos nem látogattuk meg, mivel mint kiderült, több napra előre kellett volna foglalni. Ez a mustárüzem az egyik leghíresebb a dijoni térségben.

Kép forrása: Fallot

Kép forrása: Fallot

 

Place Monge
Monge tér

Beaune szíve a Place Monge a XIII-XIV. századi toronnyal, melyben régészeti és természettudományi múzeumot hoztak létre. Itt található a matematikus és politikus Gaspard Monge bronzszobra. Ez Beaune egyetlen szobra, amelyet nem olvasztottak be a második világháború német megszállása alatt. Gaspard Monge Beaune-ban született 1746-ban, Napóleonnal együtt ment tudósként Olaszországba és Egyiptomba, később pedig megalapította a híres párizsi „École Polythechnique”-t.


 

Mielőtt tovább indultunk volna, a Le Monge étteremben ettünk és ittunk helyi finomságokat.




 

Cím: 21200 Beaune, Franciaország

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Franciaország világörökségi helyszínei MAGYARul: Franciaország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Beaune MAGYARul: Beaune – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Bourgogne kötete, 2021/22, ISBN 9 782017 871637

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok




2 megjegyzés:

  1. Annyira gyönyörű helyeken jártok. Bár már megint ezek a bábuk. :D Korábban írtam már, hogy milyen rémisztően néznek ki >_<

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 😆 Te kis bábu fóbiás! 😘
      Nagyon érdekes hely valóban és annyira hihetetlen is, hogy valaki ilyet épít a szegényeknek!

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!