2019. június 12., szerda

Palais Jacques Cœur - Bourges




Bourges

A település Franciaország közepén, a Yèvre folyó partján fekszik. A 65000 lakosú város a Centre-Val de Loire régióban található Cher megye székhelye. Franciaország kulturális és történelmi városa címet viseli. Németországi testvérvárosa Augsburg. Legfőbb látnivalók a városban a korai gótikus katedrális és Jacques Coeur gótikus városi palotája.

 

Palais Jacques Cœur
Jacques Coeur városi palotája

A palotát 1450 körül építtette Jacques Coeur, aki sikeres francia kereskedő, bankár és hajótulajdonos volt.

Bourges-ban született, és egyike volt az első (nem nemesi családból származó) franciáknak, akik ennyi pénzt halmoztak fel. Ő volt az első francia, aki kereskedelmi kapcsolatokat létesített és tartott fenn a levantei országokkal. Ez akkoriban nem volt könnyű dolog, mert ehhez szüksége volt a pápa és a helyi szultánok jóváhagyására.

Mottója a következő volt: „A coeur vaillant rien n'est impossible”, azaz: Bátor szívvel semmi sem lehetetlen.


A palota építése 100 000 arany ECU-ba került, de Jacques-nak nem volt ideje lakni benne, mert a nagy adóssággal rendelkező és hatalmas vagyonára féltékeny VII. Károly király (Charles VII) börtönbe záratta (csalással vádolva) és ellopta minden vagyonát. 1454-ben sikerült megszöknie a börtönből, és Rómába ment, ahol a pápa segített neki kigyógyulni abból a betegségéből amit a börtönben kapott, és visszaszerezni vagyona és hajóinak egy részét.

Ezután tanácsadóként és pénzügyesként keresztes hadjáratra indult, majd 1456-ban a görögországi Chios szigetén halt meg betegségben.


A palota egyik szobájának mennyezete fából készült, mint egy fordított hajótest. Ez fontos szimbólum, mivel Jacques Coeur a Földközi-tengeren folytatott tengeri üzleteknek köszönhetően szerezte a legtöbb pénzt. Ő volt az első, aki közvetlenül Damaszkuszból, Bejrútból és Alexandriából fényűző árucikkeket, például drágaköveket és drága textíliákat hozott a francia király udvarába. Rájött, hogy az egyiptomiaknak sok aranyuk van, de ezüstjük nincs, ezért ezüstbányákat vásárolt Franciaországban, hogy azt az egyiptomiakkal elcserélje: kb. 1 kiló ezüstöt cserélt 1 kiló aranyért, ami nagyon jó üzlet volt számára. Saját hajóflottát is építtetett, így a vásárlástól, a szállításon át egészen az áru eladásáig ő irányította a teljes üzletet. Sok földet és kastélyt is megvásárolt a 100 éves háborúban tönkrement uraktól, mint például Saint Fargeau földjét és kastélyát. Egy idő után már annyi pénze volt, hogy kölcsönöket adott, mint egy bank. Magának VII. Károly királynak is, akinek ezután -ahogy fentebb írtam- érdekében állt megvádolni és lecsukatni Jacques Coeur-t, csakhogy ne kelljen visszafizetnie a tartozását.

A palotában a másik két, állandóan együtt feltűnő motívum a Szent Jakab-kagyló (nagy fésűkagyló) és a szív. Ezek Jacques Coeur-re utalnak: Jacques=Jakab, Coeur=szív.



























































 

Cím: 10Bis Rue Jacques Cœur, 18000 Bourges, Franciaország
Telefon: +33 (0) 2 48 24 79 42
Honlap: Palais Jacques Coeur à Bourges (palais-jacques-coeur.fr)

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Franciaország világörökségi helyszínei MAGYARul: Franciaország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Franciaország építészete MAGYARul: Franciaország építészete – Wikipédia (wikipedia.org)
Bourges MAGYARul: Bourges – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


1 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!