2016. április 12., kedd

Vézelay, Franciaország


Basilique Ste-Marie-Madeleine
(Szent Mária Magdolna bazilika)




Vézelay

A kis falut Franciaországban, Burgundia Yonne megyéjében alig több mint 400-an lakják. Avallon várostól 15 km-re, Auxerre várostól 45 km-re fekszik. A település legfontosabb látnivalója a Szent Mária Magdolna bazilika (Basilique Ste-Marie-Madeleine).

A Cure folyó bal partjához esik közel ez a 300 méter magas dombtetőre épült falu, melyet csak a nyugati oldalon lehet könnyen megközelíteni. Ma sok elhagyott kőbányát láthatunk a hegy lábánál, melyből mészkövet és vasércet bányásztak.




Basilique Ste-Marie-Madeleine
(Szent Mária Magdolna bazilika)

A Benedek-rendi apátság és a domb 84bis referencia számmal 1979 óta a UNESCO Világörökség része.




Létét a bencés apátságnak köszönheti, amelyet 864-ben alapítottak abból a célból, hogy ott őrizzék Szent Mária Magdolna ereklyéit, amelyeket az egyik verzió szerint a Szentföldről hozott magával a 9. századi alapító Badilo. Egy másik verzió szerint az ereklyéket egy apát hozta el Saint-Maximin-la-Sainte-Baume-ból, azért, mert ott szaracén betöréstől tartottak, és biztonságba akarták helyezni. Saint-Maximin-la-Sainte-Baume-ban azonban állítják, hogy az eredeti relikviákat soha nem adták ki a kezükből.

Már a 11. században elkezdték a bazilika építését Szent Mária Magdolna tiszteletére, de csak 1104-ben szentelték fel, sőt még egy évszázadig elhúzódott az építkezés teljes befejezése. Emiatt jól megfigyelhető a román és a gótikus stílusjegyek keveredése. Román stílusban kezdték el építeni, s mire befejezték, már a gótikus stílus lett a meghatározó.

Vézelay az egyik kiindulópontja volt a spanyolországi Santiago de Compostela-ba irányuló Szent Jakab zarándokútnak (El Camino). A zarándokok számának növekedése miatt 1104. április 21-én új apátságot kezdtek építeni, de az építkezés költségeinek növekedésével annyira meg kellett emelni az adókat, hogy a parasztok fellázadtak és megölték az apátot.


Clairvaux-i Szent Bernát VII. Lajos király jelenlétében itt a domb északi oldaláról hirdette meg a második keresztes hadjáratot 1146-ban.

A főhajó 1165-ben leégett, akkor építették újjá jelenlegi formájában.

A száműzött Thomas Becket Vézelay-t választotta 1166-ban, hogy kihirdesse II. Henrik angol király legfőbb híveinek kiközösítését és kiközösítéssel fenyegesse meg magát a királyt is.

I. Richárd angol király és II. Fülöp francia király itt találkoztak 1190-ben és három hónapot töltöttek az apátságban, mielőtt elindultak volna a harmadik keresztes hadjáratba.

Vézelay hanyatlása egybeesett azzal a hírrel, hogy 1279-ben megtalálták Mária Magdolna testét Saint-Maximin-la-Sainte-Baume-ban. Ezt a helyet az Anjou-házból származó II. Károly nápolyi király patronálta, és Domonkos-rendi konventet építtetett. A Domonkos-rendi szerzetesek hamarosan híresztelni kezdték az ereklye csodatételeit. A két város a mai napig rivalizál egymással, és állítja, hogy az ereklye nála van.

A francia forradalom után Vézelay-t az összeomlás veszélye fenyegette. 1834-ben az újonnan kinevezett műemlékvédelmi felügyelő, Prosper Mérimée felhívta erre a figyelmet, és a fiatal építészt, Eugène Viollet-le-Duc-ot bízták meg (ugyanaz az építész, aki később pl. a párizsi Notre-Dame-ot is restaurálta), hogy felügyelje az átfogó restaurálást 1840 és 1861 között.

A bazilika belső előcsarnoka a 12. századi állapotot őrzi, kapuját híres dombormű díszíti, amely Krisztust ábrázolja, amint szétküldi apostolait a világba.



Az előcsarnok déli kapuja (1120-1140)















Az oszlopfőkön 32 bibliai vagy szentek életéből vett jelenet van.


Dávid és Góliát (1120-1140)

A misztikus malom (1120-1140)

Ádám, Éva, a kígyó és az eredendő bűn

St. Eustace vagy St. Hubert átalakulása


Van egy háromhajós altemploma is 1096-ból. A kripta érdekessége, hogy az itt látható ereklyéket Mária Magdolna hamvainak tartották/tartják.




A bazilikából át lehet menni a kolostorba.



A bazilikában a szerzetesek szertartást végeznek naponta kétszer, érdemes egy ilyet meghallgatni.


Érdemes a bazilikát kívülről is körbesétálni; egyrészt mert kívülről is nagyon szép, másrészt mert a háta mögötti panoráma teraszról szép a kilátás a környező tájra.

Nem tudtuk megfejteni, hogy ezekben a házakban kik lakhattak anno...


A bazilika északi oldala

A bazilika hátulról, a panoráma teraszról

Külső díszítések a déli oldalon





Kilátás a környező dombokra és falvakra a panoráma teraszról

Az apátság ősi kastélyának romjai háttérben a bazilikával

Az apátság ősi kastélyának romjai




A helységnek jeles múzeumai vannak, melyek bemutatják a helytörténeti nevezetességeket. És érdemes csak úgy bóklászni a faluban a régi házak között.




Ne feledkezzünk meg arról, hogy Burgundiában járunk... és ha Burgundia, akkor bor! Az utcák tele hordókkal, és a járdákba van beépítve a pincelejáró.

Lejárat a pincébe... a járdáról




Községháza






Église/Paroisse orthodox St. Étienne et St. Germain
(Szt. István és Szt. Germánusz ortodox templom és plébánia)


L'ancienne Église Saint-Pierre
(Szt. Péter templom)










Egy laza 30 perces séta alatt körbe lehet járni a dombot. Így láthatjuk a régi falakat, valamint az Új kaput is.

Az Új kapu (Porte neuve) a falon belülről


Az Új kapu (Porte neuve) a falon kívülről

Falak



Louis de Funes két filmjét is itt, Vézelay-ben forgatta: az Egy kis kiruccanás-t (La Grande vadrouille - 1966) és a Jákob rabbi kalandjai-t (Les Aventures de Rabbi Jacob - 1973).


Ebédelni a Restaurant La Terrasse-ba ültünk be. Jó választás volt, finomakat ettünk.
(Ebben az étteremben ebédelt Marc Meneau is, aki egy 2 Michelin csillagos francia séf. (Korábban volt neki 3 Michelin csillagja is, most 2 van.) L’Espérance nevű étterme a közeli Saint-Père-ben van.)


OEufs Meurette (oeufs pochés, lardon, champignon, oignon grelot, sauce vin rouge)
(Meurette tojás (buggyantott tojás, szalonna, gomba, gyöngyhagyma vörösboros szószban, pitítóssal))

Napi ajánlat (hal, kapribogyóval, rózsaborssal, krumplipürével)

Foie Gras de canard maison et toasts, confiture de figue et noix
(Házi kacsamáj pirítóssal és füge és diólekvárral)

Croustillant au pralin
(Ropogós praliné)

Tarte tatin sauce caramel
(Fordított almatorta karamell öntettel)

Vegyes édes falatok kávéval


Cím: 89450 Vézelay, Franciaország
Telefonszám: +33 3 86 33 39 50
Honlaphttp://www.basiliquedevezelay.cef.fr/
e-mailvezelay.basilique@gmail.com


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold! 

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK:

Szent Mária Magdolna bazilika hivatalos honlapja FRANCIA nyelven: http://www.basiliquedevezelay.cef.fr/
Szent Mária Magdolna bazilika MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9zelay,_Szent_Magdolna_ap%C3%A1ts%C3%A1gi_templom
Szent Mária Magdolna bazilika FRANCIA nyelven: https://fr.wikipedia.org/wiki/Basilique_Sainte-Marie-Madeleine_de_V%C3%A9zelay
Vézelay a UNESCO Világörökség listán: http://whc.unesco.org/en/list/84
Restaurant La Terrasse: http://www.vezelay-laterrasse.com/le-restaurant-sy-a-vezelay
Marc Meneau ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Marc_Meneau


(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é. A Jákob rabbi kalandjai c. filmből vett kép forrása a port.hu.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!